Hlavní obsah

Alžběta a Margaret, Diana a Fergie či Edward a Bertie: Co spojuje královské dvojice

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vychovávali je skoro jako dvojčata, ale okolnosti tomu chtěly, že mladší sestra byla celý život ta druhá a čelila srovnání. Řeč je o královně Alžbětě a její sestře Margaret. Podobně na tom byla a je i řada dalších královských „dvojic“, nejen těch sourozeneckých.

Článek

Jako velký královský fanoušek jsem nedočkavě otevřela knížku Alžběta a Margaret o vztahu urozených sester. A protože málokdo zná královskou rodinu tak dokonale jako její autor Andrew Morton, dostalo se mi mnoha „wow“ a „aha“ momentů. Ne, nikdy nebudeme o královských vědět všechno. A ne, nikdy mě to nepřestane bavit a nepřestanu přemýšlet, zda má monarchie smysl a zda je protokol taková pruda…

Kromě jiného mě zaujala myšlenka, že vytváření dvojic (umělých i přirozených), které následně novináři i veřejnost podrobují srovnávání, se u royals dělo a děje. Alžběta s Margaret nebyly rozhodně jediné.

Alžběta a Margaret

Ač byl mezi královskými dcerami věkový rozdíl skoro čtyři roky, byly vychovávány téměř jako dvojčata. Alžběta se trochu přizpůsobila své mladší sestře a Margaret zase přirozená soutěživost motivovala k tomu, aby sestru dohnala. Od chvíle, kdy jejich strýc abdikoval a otec usedl na trůn, bylo jasné, že Alžběta bude jednou královnou. Přestože se sestry bezmezně milovaly, tato skutečnost měla na jejich vztah významný vliv.

Jejich otec kdysi řekl, že Alžběta je jeho pýcha a Margaret jeho radost. To přesně definovalo, co byly silné stránky obou dívek. Alžběta byla rozumná a vyzrálá, možná předčasně vyspělá, a omezení spojená s rolí budoucí královny přijala celkem lehce. Margaret se naproti tomu zdála být milá a okouzlující, ale také trochu černá ovce rodiny, protože jí různá nařízení vadila. Nebyl její výběr, být ta druhá, chtěla být středem pozornosti, ale vzala za své, že bude sestře pomáhat nést břemeno jejího postavení.

Jestli něčím Alžběta překvapila, tak tím, že si dokázala prosadit svou lásku. Z prince Philipa rodina nadšená nebyla a ona byla velmi mladá, když se z poblouznění stala velká láska. Margaret to štěstí neměla, svou životní lásku Petera Townsenda si vzít nemohla, byl totiž rozvedený.

Foto: Profimedia.cz

Vyrůstaly spolu a do konce života si byly důvěrnicemiFoto: Profimedia.cz

Kate a Meghan

Provdaly se za královské bratry, Kate si vzala Williama v roce 2011 a Meghan se za Harryho provdala v roce 2018. Co mají společné? Jsou to vrstevnice, módní ikony, milující matky a ženy se silným sociálním cítěním. A nejsou urozené.

Rozdíl je v tom, že Kate urozeně a královsky působí. S Williamem se poznali během studií, trpělivě čekala, až se následník trůnu vysloví a měla dost času poznat fungování královské rodiny. A skvěle do ní zapadnout. Je jednou z hlavních tváří modernizace monarchie, ale dělá to přirozeně a nenásilně.

Meghan naopak neustále dává najevo, že se musela vzdát sama sebe. Své herecké kariéry, svého online blogu i charitativní činnosti. Prezentuje se jako ta, která bojovala za práva žen a byla ztělesněnou změnou. A to skončilo, když se zamilovala do člena královské rodiny, která ji a její potenciál nikdy nevyužila. Protože, jak vtipkovala už Diana - jediná změna, kterou mají povolenou, je změna oblečení. Vymezuje se hlasitě, ale možná to není špatně. To ukáže čas.

Foto: Profimedia.cz

Zdálo se, že Kate má radost, že se její oblíbený švagr zamiloval, a s Williamem Meghan přijali. Ale brzy se ukázalo, že nenajdou společnou řeč. A došlo i na slzyFoto: Profimedia.cz

Edward a Bertie

Synové krále Jiřího V. byli rozdílní na první pohled. Starší Edward byl podle Andrewa Mortona zrozen pro světlo, byl to elegantní rebel, mladší Albert neboli Bertie byl naopak zrozen pro stín, byl nesmělý a nejistý. Starší se rád bavil, byl playboy a módní ikona a nehodlal se nikterak omezovat, měl bezstarostnou a sebestřednou povahu. A když se zamiloval do rozvedené Američanky Wallis Simpson, kterou mu nedovolili pojmout za manželku, abdikoval a vzdal se své role a koruny.

Tu si pak musel nasadit jeho mladší bratr a stal se králem Jiřím VI., což zvládl i díky obrovské podpoře své manželky Alžběty, která mu pomohla zvládnout i přechod z relativně poklidného života s ní a dcerkami na život s královskými povinnostmi. Trpěl mnoha neduhy, byl vznětlivý a nemocný, ale lid jej jako panovníka uznával, v době 2. světové války jim byl oporou (například odmítl stěhování do bezpečí). V roce 1951 podstoupil operaci plic a už se nikdy zcela nezotavil, zemřel o rok později.

Jejich otec to předvídal, nejstaršímu synovi a svému následníkovi nedůvěřoval, tušil, že by mohl korunu zničit. To se díky Edwardově abdikaci nestalo. Ten se později i s Wallis paktoval s nacisty a Hitlerem.

Foto: Profimedia.cz

Jediné, co je prý spojovalo, byl cit pro móduFoto: Profimedia.cz

William a Harry

Královští bratři, jejichž rodiči jsou princezna Diana a současný král Karel III., byli dlouhé roky oporou jeden druhému. Ale nakonec se ukázalo, že je rozdělily jak odlišné povahy, tak postavení. I proto Harry pojmenoval svou autobiografii Náhradník. Tak se prý celý život po boku svého bratra, následníka trůnu, cítil.

Podobně jako královna se svou sestrou si od malička rozdělili role: William řekl, že bude policista, aby chránil maminku. A Harry mu oponoval, že ne, že bude přece král. William je ten rezervovanější z bratrů, který si uvědomuje, jaké je jeho postavení, co se od něj čeká a že si nemůže dovolit chyby. Zároveň ale ve své roli není příliš vážný, je milující táta a na akcích vždy uvolněný.

Princ Harry je a vždy byl výrazně citlivější i impulzivnější. V bezpečí se cítil asi jen za života Diany, která dělala vše proto, aby se své syny chránila. A má s ní společného mnohem víc: vřelost, smysl pro humor i schopnost dělat chyby, protože je to lidské. Cesty bratrů se začaly rozcházet, když se Harry seznámil s Meghan. Docházelo k rozepřím mezi nimi i jejich ženami. Říká se, že kdyby Harry nepoznal Meghan, nikdy by rodinu neopustil. Na druhou stranu nebyl šťastný, dokud ji nepoznal.

Foto: Profimedia.cz

Ač každý jiný, byli si vždy blízcí. Meghan ale ukázala Harrymu, že může říct královským ne. A William to odmítl akceptovatFoto: Profimedia.cz

Diana a Fergie

Obě si vzaly syna královny: Diana se stala ženou následníka trůnu prince Charlese, Sarah řečená Fergie se zamilovala do královnina oblíbence prince Andrewa. Ale ač to nebylo jednoduché ani s jednou, ze srovnání vycházela pro královskou rodinu Diana jako ta problémová, dokonce jí měl její muž vyčíst, že není víc jako Fergie. Přitom ony dvě si byly velmi blízké, Diana našla ve své švagrové obrovskou podporu, člověka, kterému se mohla svěřit a se kterým se mohla zasmát.

Nezkušená a sotva dospělá Diana byla královskými vnímána jako odtažitá, trochu tajemná, mlčenlivá žena, která nikdy nezapadla i proto, že ji trápily nejrůznější (hlavně psychické) problémy. Naopak rusovlasá energická Fergie byla nadšená, s více životními zkušenostmi a srdečná.

Nakonec ale rodina odstřihla obě. Diana si dveře do královské rodiny zavřela otevřeným rozhovorem pro BBC (1995), Sarah všechny zklamala, když se v bulváru objevily fotky, kterak polonahá laškuje se svým milencem na dovolené. Oba páry se rozvedly v roce 1996. Princ Charles po rozchodu získal možnost být s Camillou, ženou svého života. Princ Andrew se svou bývalou ženou nikdy nepřerušil kontakt a dodnes jsou přátelé.

Foto: Profimedia.cz

Když Diana tragicky zemřela, Fergie ji oplakávala a velmi svou důvěrnici postrádalaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám