Hlavní obsah

Princezna Diana by oslavila 60. Kdo byly její lásky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy netoužila po slávě, byla šťastná při tanci, s dětmi ve školce a později v roli mámy. Nakonec se stala nejfotografovanější ženou světa a její milostný život byl veřejným tajemstvím. Dnes by bylo lady Dianě 60 let, kdyby v roce 1997 tragicky nezemřela.

Článek

Dnes by princezna Diana slavila 60. narozeniny, byla by pětinásobnou babičkou a pravděpodobně by dál pomáhala těm, jejichž hlas nemá takovou sílu jako její. A to se přitom na veřejnosti styděla mluvit a přezdívalo se jí Shy Di neboli Plachá Di. U Kensingtonského paláce jí bude odhalena socha, kterou nechali vyrobit její synové. Vztah princů je v současnosti velmi napjatý a blízcí prý mají plán, jak je usmířit. To by si totiž Diana asi přála nejvíc.

Hrála si s malými princi

Narodila se do prominentní aristokratické rodiny a její dětství bylo šťastné, dokud od nich neodešla matka. S manželem to měli divoké a mělo docházet k domácímu násilí, děti byly nakonec svěřeny do péče otce. Zajímavé je, že své budoucí švagry poznala příští matka následníka trůnu už jako malá holčička: hrála si s Charlesovými bratry a pořádali čajové dýchánky. A královna Alžběta II. (95) je kmotrou Dianina bratra Charlese Spencera (57).

Foto: Profimedia.cz

Z roztomilé holčičky vyrostla okouzlující dáma, kterou mnozí považovali za nejkrásnější ženu na světěFoto: Profimedia.cz

Vzdělání moc nedala

Lady Diana byla umělecky a sportovně založená, ale studijní typ nebyla a projevovala se jako podprůměrná studentka. Navštěvovala soukromou dívčí školu ve Švýcarsku a poté pracovala jako chůva a učitelka v mateřské školce.

Foto: Profimedia.cz

Neměla tituly a neležela v knihách, ale byla vřelá a velmi lidskáFoto: Profimedia.cz

Řekla osudové ano

Když jí bylo šestnáct, seznámila ji její starší sestra Sarah (66) s princem Charlesem – ona sama s ním v minulosti randila. Ač byl následník trůnu o 13 let starší a s mladičkou dívkou měl málo společného, rodině se zdála jako perfektní nevěsta. Když se jich před svatbou novináři zeptali, zda jsou zamilovaní, ona odpověděla, že samozřejmě. A on suše dodal: „Ať už být zamilovaný znamená cokoli...“

Foto: Profimedia.cz

Nezkušená dívka z výborné rodiny a starší bonviván, který má srdce už dávno zadané jinde... A problémy na sebe nedaly dlouho čekatFoto: Profimedia.cz

Svatba století

Ač si nebyli jistí, že jsou na manželství připravení, po únorových zásnubách následovala 29. července 1981 velkolepá svatba. Líbánky strávili v Hampshire a pak se plavili na královské jachtě po Středozemním moři.

Foto: Profimedia.cz

Až po svatbě měli čas trochu se poznat, předtím se podle historiků viděli jen třináctkrát...Foto: Profimedia.cz

Pomáhala, ale sama pomoc nedostala

Patřila k velmi aktivním členům královské rodiny. Zaměřovala se mimo jiné na nebezpečné nášlapné miny a ukázala světu, že není třeba bát se lidí nakažených HIV. Ona sama však byla osamělá, potýkala se s depresemi a roky trpěla bulimií. Nikomu se nesvěřila, protože se – podle svých slov – za nemoc styděla.

Foto: Profimedia.cz

Nebála se otevírat kontroverzní témata, ač se jí prý i královna ptala, zda by se raději nechtěla věnovat něčemu „hezčímu“Foto: Profimedia.cz

Životní role: máma

Některé zdroje uvádějí, že manželství bylo nešťastné od začátku, jiní tvrdí, že problémy začaly pár let po svatbě. Ona se každopádně našla ve výchově synů Williama (39) a Harryho (36). Věnovala se jim výrazně víc, než bylo do té doby v královské rodině zvykem. A oni na ni dodnes vzpomínají jako na milující mámu, která tu pro ně vždy byla.

Foto: Profimedia.cz

Snažila se, aby synové vyrůstali v co nejnormálnějším prostředíFoto: Profimedia.cz

Změnila tvář koruny

Odborníci na královskou rodinu se shodují, že ji lady Diana polidštila, třebaže se tomu královna bránila zuby nehty. Princeznina popularita byla trnem v oku mnohým, ovšem členové jejího týmu na ni vzpomínají jako na dokonalou šéfku, která se ke všem chovala s úctou. Zároveň se stala i módní ikonou a sexuálním idolem.

Foto: Profimedia.cz

S královnou lidských srdcí a jejími syny nastoupila éra přibližování královské rodiny běžným lidemFoto: Profimedia.cz

Když nejsou v manželství jen dva...

Tři roky poté, co urození manželé oznámili, že žijí odděleně, promluvila v BBC o Charlesových záletech a řekla, že by nikdy neměl být králem. Nyní se ukázalo, že novinář Martin Bashir (58) použil falešné dokumenty, aby získal její důvěru, a televizní stanice se omluvila.

Že princ Charles po svatbě tak úplně neukončil vztah s Camillou Parker Bowles (73), si štěbetali i vrabci na britských střechách. Ale ani lady Diana nebyla svatá a s jinými muži trávila čas již během manželství. Za muže svého života označila pákistánského chirurga Hasnata Khana (63), poslední láskou byl egyptský obchodník a filmový producent Dodi Al-Fayed (†42).

Foto: Profimedia.cz

Měli i světlé chvilky, ale zejména ke konci vztahu už spolu jen soupeřili a dělali si i naschvály. Odděleně jim bylo lépeFoto: Profimedia.cz

Tragický konec královny srdcí

31. srpna 1997 se na chvíli zastavil svět, když ho obletěla zpráva o smrti princezny Diany. Její pohřeb sledovaly v televizi desítky milionů lidí. Okolo tragické autonehody se rozvinulo množství konspiračních teorií, ale zda byla úmyslně zaviněná, nebo k ní došlo shodou mnoha nešťastných okolností, se už asi nikdy nedozvíme. Vyšetřování bylo uzavřeno s tím, že nešlo o atentát.

Foto: Profimedia.cz

Toužila po lásce a normálním životě a zemřela po boku muže, který ji milovalFoto: Profimedia.cz

Načítám