Hlavní obsah

William křičel, Karel III. lhal a Meghan sehrála životní roli. Vše, co potřebujete vědět o dokumentu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dokument Harry a Meghan je kompletně venku, na Netflixu je možné shlédnout všech 6 dílů. Hlavními aktéry jsou princ Harry a vévodkyně Meghan. Syn zesnulé princezny Diany a krále Karla III. a americká herečka. Chtěli světu odvyprávět svoji verzi příběhu, protože posledních šest let se psalo o nich bez nich. Je to ale opravdu tak, jak říkají?

Článek

Před třemi lety se Harry a Meghan rozhodli odejít z Anglie za oceán, necítili se v rodné zemi prince v bezpečí. Chtěli své děti vychovávat v klidu a pohodě, podporovat Korunu a stát se finančně nezávislými. Vadilo jim, jak média zasahují do jejich života a šíří lži a nenávist a královská rodina nezasáhne.

Ale mnozí, mě nevyjímaje, mají pocit, že během tří let dělají vše pro to, aby se z médií nevytratili. Dávají rozhovory, točí dokumenty, píší autobiografie. A natočili šestidílný dokument, kdy byli vyslechnuti blízcí, odborníci na historii, média i královskou rodinu a ukázány intimní záběry ze soukromí.

Na rovinu přiznávám, že mám královskou rodinu ve velké úctě, a ač jsem smrt královny obrečela, teď jsem vlastně ráda, že se dokumentu nedožila.

Proč dokument vznikl?

Královská rodina prý razí heslo Nikdy nic nevysvětluj, nikdy se neomlouvej. Nedávají rozhovory, neobhajují svá rozhodnutí nebo styl života. A přesto jsou jich média plná. Seriózní periodika si drží úroveň, bulvár umí ublížit. A královští to přecházejí mlčením. Tedy až na výjimky, kterou byla například princezna Diana.

Harry s Meghan měli dlouhodobě pocit, že se mluví o nich bez nich. Chtěli vyprávět svůj příběh, poodhalit, jak „firma“ funguje. Problém je v tom, že teď tedy známe jejich verzi, ale královští stále mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Chtěli klid a soukromí, ale nyní nechali svět nahlédnout do svého života a odhalili i intimní detailyFoto: Profimedia.cz

Co jsme viděli, co řekli?

Jak byl dokument postavený? Harry a Meghan vypráví od začátku: jak se poznali, jak si užívali první měsíce, kdy vztah tajili a co se dělo, když šli s pravdou ven.

Doplňují to archivními záběry, které si pořizovali (mimo jiné uvidíte video, kde Meghan telefonuje kamarádce, že bude za okamžik zřejmě požádána o ruku), a důležitou roli hrají rozhovory s blízkými a odborníky. Blízkými převážně z okruhu vévodkyně (její matka, kamarádky, neteř) a odborníky, kteří mají vysvětlit fungování královské rodiny, médií, ale i historii Commonwealthu a podpořit tvrzení páru.

Foto: Profimedia.cz

Umí správně intonovat, aby udržela napětí a dodala svým slovům na důležitosti, používá správná gesta. Harryho výkon je výrazně uměřenější (a uvěřitelnější)Foto: Profimedia.cz

Co dvojice tvrdí? Že se opakovala historie a Meghan byla mediální oběť jako Diana. Že je Velká Británie rasistická. Že královské PR spolupracuje s médii a podílí se na šíření lží.

Historické záběry pak mají ukázat, jak striktní prostředí formovalo Harryho a jakými traumaty trpěl (strojená focení královských dětí, nahánění princezny Diany, její pohřeb) i jak šťastná byla Meghan, dokud nezačala vnímat, že není „dost bílá, ani dost černá“ (kvůli tomu se jí podle ní nedařilo uspět u filmu).

Foto: Profimedia.cz

Chvíle, kdy nejsou obklopeni novináři a veřejností, si prý užívají ze všeho nejvícFoto: Profimedia.cz

Co mě zaujalo

Dokument ukázal, jak mohou média manipulovat se skutečností. A královští by si měli vzít z Harryho a Meghan možná i příklad a nenechat si útoky médií a bulváru líbit. Meghan byla obětí šikany a rasismu. Její maminka vzpomíná, jak jí dcera volala, že si chce sáhnout na život a ona se cítila bezmocná.

Odborníci analyzovali přes sto tisíc tweetů o tomto páru a více než 70 % jich bylo vytvořeno jen desítkami uživatelů, kteří cíleně pracovali na jejich negativním obraze. A byla mezi nimi i nevlastní sestra Meghan.

Jestli byl ale někdo médii štvaná zvěř, byla to Diana. Mladá, nezkušená a osamělá. Meghan je o dvacet let více, pracuje v showbyznysu a má po boku milujícího muže, který ji měl připravit na roli v královské rodině. A možná by se mohlo připomenout, co prožívala vévodkyně Kate, když chodila s Williamem, když se rozešli a princ se nehrnul do ženění. Novináři ji honili po Londýně a byla pro ně čekačka Kačka.

Foto: Profimedia.cz

Hrají na city? Ano. Dělají ze sebe obětní beránky? Ano. Milují se, a to velmi hluboce? AnoFoto: Profimedia.cz

Oba se v dokumentu shodují, že Meghan byla obrovskou ale nevyužitou příležitostí pro královskou rodinu, ale i pro celou Anglii, kterou tvoří miliony lidí různých etnik. Nedostalo se jí vděku za práci. To se ale u královských bere jako samozřejmost, mnozí navíc pracují o dost víc. Jako „royal“ měla své povinnosti a neměla by čekat ocenění, když jich dostála.

Královská PR oddělení prý dodávají médiím témata, a je-li pověst některého člena rodiny v ohrožení, nabídnou novinářům jinou oběť. A tou měla být Meghan. Vlkům ji nepředhodili, vlky jí nakrmili. Přitom podobně jako Diana byla populárnější než zbytek rodiny. A tím se stala nevítanou konkurencí, patřily jí titulní strany. Zda měla konkurovat královně, nebo třeba vévodkyni Kate, není jasné.

Vrcholem dokumentu je rozhodnutí odejít z Anglie a odstoupit od svých povinností. Při hlavní schůzce měl William na Harryho křičet, král Karel III. lhát a královna Alžběta mlčet. A když se následně objevila v médiích informace, že William bratra vyštval, okamžitě vyšla dementující zpráva jménem obou bratrů. Harry řekl, že palác byl ochotný ihned lhát, aby ochránil Williama, ale za tři roky nebyl nikdo ochotný říct pravdu, aby ochránil jeho. A co je podle Harryho pravda? Já sama si vlastně nejsem jistá, ale je tu nepopiratelná skutečnost, že jim média ubližovala.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně svěřila, jak měla strach o život, měla pocit, že jí nikdo nerozumí a nikdo ji neoceňujeFoto: Profimedia.cz

Co se psalo v médiích

Čeho si v dokumentu všimli odborníci a jak podle nich Harry a Meghan upravují skutečnost? Seriál obsahuje zavádějící záběry davu fotografů, které ale pochází z akcí, na kterých tento pár nebyl. Byly natočeny na filmové premiéře nebo šlo o nahánění úplně jiných osobností. Odborníci na řeč těla upozorňují, že Meghan podává herecký výkon, zatímco Harry se v mnohých situacích (např. při vyprávění o první schůzce) cítí nepříjemně a nervózně.

A dům, ve kterém se natáčelo a kde vypráví ty nejintimnější podrobnosti ze svého života, není jejich, nýbrž pro účely natáčení pronajatá luxusní vila.

Foto: Profimedia.cz

Přátelé vzpomínali, jak kdysi společenská Meghan přicházela o radost ze životaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám