Hlavní obsah

Princezna se vším všudy! Kate miluje korunky, nejčastěji nosí perlovou, kterou zdědila po Dianě

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princezna z Walesu má přístup k impozantním královským klenotům, které čítají i několik diadémů. Komu náležely všechny ty krásné korunky, kterými se Catherine zdobí při plnění svých oficiálních povinností?

Článek

Před necelými třinácti lety se Kate Middleton stala členkou královské rodiny, která aktivně reprezentuje svou zemi i korunu. Těžko spočítat, kolik krásných rób si princezna za tu dobu oblékla, co se ale vyčíslit dá, jsou diadémy, které na veřejnost vynesla. A možná vás překvapí, že jsou „jen“ čtyři. Takzvané tiáry (čelenky ze vzácného kovu zdobené drahými kameny) jsou rezervované výhradně pro výjimečné příležitosti, a sama Catherine je tak nosí zřídka. Nejčastěji sahá po korunce, kterou si oblíbila princezna Diana, nedávno se ale na veřejnosti ukázala s klenotem po královně matce, jenž ležel v trezoru téměř sto let.

Korunka Halo

První tiáru si Kate nasadila ve svůj svatební den. Když si v roce 2011 brala prince Williama, měla na hlavě diamantový klenot vypůjčený od samotné královny Alžběty II. Korunku Halo (v překladu svatozář) vyrobili v roce 1936 u Cartiera na přání Jiřího VI. a bylo to jen několik týdnů předtím, než nastoupil po abdikaci svého bratra na trůn. Jeho manželka Elizabeth Bowes-Lyon (královna Alžběta nebo také královna matka), ji na hlavě měla pouze jednou a později ji darovala své dceři Alžbětě II. k osmnáctým narozeninám. Paradoxem je, že ačkoli Alžběta II. diadém ochotně půjčovala své sestře, princezně Margaret, své dceři princezně Anně a později také Kate Middleton, sama se s ním na veřejnosti nikdy neobjevila.

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Korunku Halo Kate pro svatební den zapůjčila samotná Alžběta II. Diadém, zdobený více než sedmi stovkami briliantů, dostala od své matky a sama ho nikdy nenosilaFoto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Korunka Lover's Knot

Tiára, se kterou je při významných příležitostech princezna Catherine vidět nejčastěji, je Lover's Knot královny Marie. Pro princeznu z Walesu a její rodinu má navíc i sentimentální hodnotu – právě tuhle ozdobu nejraději nosila zesnulá princezna Diana (i když si postěžovala, že ji z ní bolí hlava). Diadému je více než sto let – v roce 1914 ho nechala vytvořit u klenotnické značky Garrard královna Marie z Tecku z velkých kapkových perel a diamantů, přičemž vzorem jí byl diadém, který nosívala její babička, Augusta Hesensko-Kasselská. Původní design je tedy starý zhruba dvě stě let, ale kde je originální klenot, není jasné – byl totiž prodán v aukci neznámému kupci. Diadém královny Marie se dostal do rukou Alžběty II., která ho později věnovala své snaše Dianě.

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Klenot, které mu je už přes sto let, častokrát nosila princezna DianaFoto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Korunka Lotus Flower

Tahle honosná tiára vznikla rozebráním původního náhrdelníku, který klenotníci značky Garrard vyráběli pro královnu Alžbětu jako dar od jejího manžela, budoucího krále Jiřího VI. Královna matka ho několik měsíců po svatbě nechala předělat do podoby diadému a v roce 1959 ho věnovala své dceři Margaret, tedy sestře Alžběty II. Čelenka se do královského trezoru vrátila v roce 2002, kdy princezna Margaret (a o měsíc později i sama královna matka) zemřela. Ve společnosti se objevila po více než deseti letech, kdy si ji na recepci v Buckinghamském paláci vzala tehdy ještě vévodkyně Kate. A s Lotus Flower se pak ukázala ještě několikrát.

Foto: Victoria Jones, Gettyimages.com

Lotus Flower patřil princezně Margaret, která ho dostala od své matky, královny Alžběty. Dnes ho nosí princezna CatherineFoto: Victoria Jones, Gettyimages.com

Korunka Strathmore Rose

V listopadu loňského roku se princezna Catherine objevila na banketu s novou korunkou, kterou veřejnost neviděla celých sto let. Catherine má být teprve druhou osobou, která si krásný diadém upevnila do vlasů. Klenot se skládá z pěti růží, které se dají odepnout a nosit jako brož. Korunku dostala v roce 1923 královna Alžběta jako svatební dar od svých rodičů, hrabat ze Strathmore (odtud vyplynul název korunky). Klenot, zakoupený u Catchpole & Williams, je starožitným kouskem pocházejícím ještě z devatenáctého století a matka Alžběty II. ho měla na několika oficiálních portrétech ze třicátých let. Od té doby odpočíval v trezoru.

Foto: Yui Mok WPA, Gettyimages.com

Starožitná korunka s růžemi patřila Williamově prababičce, královně matce, a naposledy byla viděna na jejích oficiálních portrétech z 30. let minulého stoletíFoto: Yui Mok WPA, Gettyimages.com

Načítám