Hlavní obsah

18 let od smrti milované královny matky. Jaká opravdu byla?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pamatujeme si ji jako šarmantní dámu s kloboučkem a úsměvem od ucha k uchu. Lid ji miloval, Hitler považoval za nejnebezpečnější ženu Evropy a švagrová jí nemohla přijít na jméno. Ona měla ráda své nejbližší, dostihy a gin. Královna matka zemřela před 18 lety.

Článek

Královnu Alžbětu, později nazývanou královna matka, znala veřejnost od 20. let minulého století jako elegantní dámu se smyslem pro módu a úsměvem na tváři. Ale ona byla především šedá eminence „za trůnem“, která stála pevně po boku svému muži, když se stal nečekaně králem. A stejně tak pomáhala později své dceři, když příliš mladá usedla na britský trůn. I díky ní se po celé roky těšila královská rodina takové popularitě. 6 mýtů o královské rodině, taky jste tomu věřili? 

Za svůj život zažila vládu šesti panovníků, své nejbližší opatrovala a Hitler z ní měl respekt. Uměla být i velmi uštěpačná, neměla příliš slitování se slabostmi a chybami druhých a nikdy neodpustila svému švagrovi, že kvůli své manželce abdikoval. I princ Harry se kvůli lásce vzdal mnoha věcí, je podpantoflák? 

Narodila se jako urozená

Alžběta se narodila 4. srpna 1900 do šlechtické rodiny, o přesné místo narození se vedou diskuse. Buď se narodila doma v Londýně, nebo v sanitce tažené koňmi. Velmi blízká si byla s mladším bratrem Davidem a kamarádila se s princeznou Mary (1897–1965), sestrou svého budoucího muže. Dokonce jí byla za družičku. Jak vás ovlivní to, jestli jste mladší, nebo starší sourozenec? 

Foto: Profimedia.cz

Mladá Alžběta měla nápadníků vícero, ale Bertie se nedal odbýtFoto: Profimedia.cz

Prince dvakrát odmítla

Jako vhodnou ženu pro svého syna Alberta (1895–1952) si ji vyhlédla královna Mary z Tecku (1867-1953). Když však mladou dívku požádal o ruku, ona odmítla. Albert se nedal odradit a ona nakonec souhlasila (jak žádají o ruku celebrity). V dubnu 1923 se vzali ve Westminsterském opatství a Alžběta získala titul vévodkyně z Yorku. Mysleli, že si budou užívat venčení psů, lovů a domácích večírků. Ani jeden z nich netušil, že za pár let budou vládnout Anglii.

Foto: Profimedia.cz

Nestála o publicitu a při svatbě Alžběta rozhodně netušila, že si bere budoucího králeFoto: Profimedia.cz

A pak se Bertie stal králem

V roce 1926 se jim narodila první dcera, Alžběta (93), a o čtyři roky později Margaret (†71). Měli po celý život velmi blízký vztah a žili si poklidně, dokud král Eduard VIII. (†77) neabdikoval kvůli manželství s rozvedenou Američankou Wallis Simpson (†89). Na trůn musel usednout nesmělý a nepřipravený Albert. Stal se králem Jiřím VI. a jeho žena se postarala, aby Eduard s Wallis nebyli v Anglii vítaní. Pro jejího manžela byly královské povinnosti a veřejné projevy velmi stresující, trápilo ho koktání. Ona mu stála pevně po boku.

Foto: Profimedia.cz

Král Jiří VI. prý neučinil žádné zásadní rozhodnutí, aniž by se své milované ženy zeptalFoto: Profimedia.cz

Nejnebezpečnější žena Evropy

O tom, že si navždy získala srdce národa, rozhodlo, že odmítla opustit během druhé světové války bombardovaný Londýn. Hitler ji označil za „nejnebezpečnější ženu v Evropě“, uvědomoval si dobře její vliv a statečnost. V době, kdy většina Londýňanů opouštěla město, zůstala královská rodina v hlavním městě, aby plnila své povinnosti. Lid nikdy nezapomněl na jejich laskavost a odhodlání. A víte, jaká byla tenkrát móda, co se nosilo? 

Foto: Profimedia.cz

Jako rodina drželi při sobě, byli velká čtyřkaFoto: Profimedia.cz

Vdovou příliš brzy

Její manžel možná na trůn nepatřil, ale sloužil zemi věrně a spolehlivě. Jejich manželství bylo velmi šťastné, milovali se do poslední chvíle. O to bolestnější byla jeho předčasná smrt. Jiří VI. byl silný kuřák a zdraví měl podlomené již od dětství, kdy jej sadistická chůva trápila hlady. Měl rakovinu plic a zemřel ve spánku v roce 1952 (kdo ze slavných také umřel předčasně?). Po smrti otce usedla na britský trůn starší dcera a stala se královnou Alžbětou II. I ona byla ráda za podporu a cenné rady své matky.

Foto: Profimedia.cz

Do veselých úsměvů se při Alžbětině korunovaci museli nutit. Král odešel příliš brzyFoto: Profimedia.cz

O manželství se veřejně nemluví

Na své blízké nedala dopustit, ale vždy respektovala protokol a byla zastáncem tradic. Zpočátku byla silně proti princi Philipovi (98). Nelíbilo se jí, že její zeť zavádí do paláce moderní technologie a nebere ohled na citlivou povahu svého syna Charlese (71), když jej poslal do školy Gordonstoun proslulé tvrdým režimem. A velmi zklamaná byla, když Charles s manželkou prali špinavé prádlo na veřejnosti (nejdojemnější fotky princezny Diany). Ona sama nikdy nedávala rozhovory.

Foto: Profimedia.cz

Královna matka se znala s babičkou Diany a prý měly sňatek tak trochu domluvitFoto: Profimedia.cz

Sázky a dostihy

Jestli něco uměla, tak užívat si života. Neustále se udržovala v obraze, scházela se s přáteli, četla ráda detektivky bývalého žokeje Dicka Francise (†89), který pro ni v 50. letech jezdil dostihy. Na dostizích byla vůbec velmi šťastná – hlasitě se radovala z úspěchů svých koní, relaxovala s lidmi, které měla ráda, dala si oblíbený gin a třeba si i vsadila. Měla hráčského ducha.

Foto: Profimedia.cz

S milovanými koňmi, psy a obklopená vnoučaty, tak byla šťastnáFoto: Profimedia.cz

Styl udržela do poslední chvíle

Nezáleželo na tom, zda cestovala po měděných dolech v jižní Africe, nebo mávala z balkonu, vždy měla svůj typický perlový náhrdelník. Módu nepodceňovala, nosila padnoucí kostýmky, barevně odpovídající kloboučky a kožešinové šály. Její účes byl vždy bezchybný a rozhodně se nebála barev.

Foto: Profimedia.cz

Monochromatické kostýmky, šik klobouček a perly, dáma i ve vysokém věkuFoto: Profimedia.cz

Dožila se 101 let

Byla nejdéle žijícím členem královské rodiny a národem milovanou babičkou. V srpnu roku 2001 oslavila své 101. narozeniny, ale poté se její zdravotní stav zhoršoval. V únoru 2002 zemřela její mladší dcera Margaret a to ji zdrtilo natolik, že o sedm týdnů později zemřela i ona. Alžběta II. seděla u její postele do posledního okamžiku. A Británii zahalil smutek.

Foto: Profimedia.cz

Úctu a lásku k ní cítila nejen rodina, ale i lid. Pohřeb byl velkolepý se všemi poctamiFoto: Profimedia.cz

Který člen britské královské rodiny je váš oblíbený? A víte vše o královně Alžbětě II.? I to, že byla automechanička? 

Reklama

Načítám