Hlavní obsah

Oslavenkyně Kate: Princezna z Walesu a budoucí královna, slaví 42. narozeniny. Jak se změnila? Téměř vůbec!

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se Catherine Elizabeth Middleton narodila do dobře situované rodiny a získala prestižní vzdělání, nikoho nenapadlo, že se jednou stane členkou královské rodiny. Její příběh připomíná pohádku.

Článek

Devátý lednový den roku 1982 se v anglickém městě Reading narodila Michaelovi a Carole Middletonovým dcera Catherine. Později do rodiny přibyla ještě holčička Pippa a chlapeček James. Nedá se říct, že by byl příběh princezny Kate jako z pohádky o Popelce, protože z chudých poměrů sličná brunetka nepocházela. Její rodiče se řadili k vyšší společenské třídě a bylo jasné, že když se bude jejich dcera trochu snažit, může to v životě dotáhnout daleko. Že se ale jednou provdá za následníka britského trůnu, to asi nikoho nenapadlo.

Tvrdý střet s realitou

Jejich pohádka začala na univerzitě v St. Andrews ve Skotsku, kde studovala dějiny umění. Na prestižní škole se potkala s princem Williamem a na první pohled se do něj zamilovala. Jelikož byl ale miláčkem žen po celém světě a bulvár číhal na jeho přítelkyně, dlouho se jim jejich vztah nechtělo zveřejňovat. Tím spíš, že ani jeden nevěděl, co od něj přesně čekat – a jak dlouho bude trvat. Užívali si daného okamžiku a do budoucna příliš nehleděli. V roce 2004 však společně vyjeli na výlet do Švýcarska a jejich vztah byl odhalen. Princ William na vlastní kůži okusil, co prožívala jeho matka princezna Diana – paparazzi sledovali každý jejich krok.

Museli si dát pauzu, aby si ujasnili priority

I když se oba snažili, seč mohli, Kate nakonec nevydržela čekat, až se William rozhoupe a upřednostní ji před kamarády. Po třech letech randění pár ohlásil rozchod. Brunetka si v té době prošla peklem – bulvární tisk si na ní smlsl. Měla stovky příležitostí Williamovi jeho zradu vrátit a médiím prozradit něco „hodně peprného“. Ona se ale držela skromně zpátky a zarytě mlčela. Možná i to pomohlo a mladí lidé se k sobě po několika měsících vrátili. Než jí však následník trůnu navlékl dechberoucí zásnubní prsten, který předtím patřil jeho mamince, chvíli to trvalo. Stalo se tak až v říjnu 2010 na dovolené v Keni.

Štěstí tkví v důkladné přípravě

Vzhledem k tomu, že si Kate prošla sledováním paparazzi, pomluvami a vytahováním fotek z divokých studentských let, šla do vztahu i do svatby připravena. Přesto se musela ještě hodně věcí naučit – například přísnou etiketu a vhodné vystupování. Její role totiž nespočívá jen v královském stylu oblékání nebo perfektně zvládnuté chůzi na podpatcích a elegantním vystupování z auta, důležité je především každodenní setkávání s lidmi nejrůznějších povolání a společenských vrstev. To všechno Kate zvládla (a stále zvládá) na jedničku.

Stala se vévodkyní a matkou následníka

V pátek 29. dubna 2011 se z Kate Middleton stala vévodkyně z Cambridge. A po smrti královny Alžběty II. je princeznou z Walesu. Chvíli, kdy v krásných bílých svatebních šatech kráčela uličkou ve Westminsterském opatství, sledovalo neuvěřitelných 240 milionů lidí po celém světě.

Dva roky po svatbě ostře sledovaný pár oznámil, že čeká prvního potomka. V červenci 2013 se jim narodil syn George, o dva roky později přišla na svět dcera Charlotte a v dubnu 2018 přivítali nejmladšího syna Louise. I svým sympatickým mateřským přístupem si princezna Kate naklání lidi na svou stranu. Nedělá si totiž hlavu s tím, když se některá z jejích ratolestí nechová podle „ideálu královské rodiny“. Sice děti jemně usměrňuje i na veřejnosti, ale zároveň se tomu dokáže zasmát.

Obyčejné zájmy neobyčejné ženy

Kromě toho, že je princezna Kate sportovně nadaná, hraje také dobře na klavír a věnuje se i chovu včel. Často ukazuje světu i svou lidskou tvář, čímž si získává stále nové příznivce, a zároveň si dokáže udržet elegantní odstup ve chvíli, kdy si to situace žádá. Například se na veřejnosti nevyjadřuje k domnělé manželově nevěře ani pomluvám, které se o ní občas šíří. Jako citlivou ženu a matku, která mnoho svého času věnuje charitě, ji to samozřejmě nenechává chladnou, ale dokáže se s tím vyrovnat sama, aniž by psala srdceryvné knihy či dávala skandální rozhovory. I to dokazuje její velikost a to, že je to dáma na svém místě.

Načítám