Hlavní obsah

Královské lásky: Koho milovala princezna Margaret?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Princezna Margaret, mladší sestra královny Alžběty II., patřila k nejoblíbenějším členům královské rodiny. V lásce ale štěstí neměla a říká se, že byla často velmi osamělá. Koho milovala a zač jí vděčí synovci a neteř?

Článek

Během života dostala princezna Margaret (1930–2002) mnoho nálepek. Její otec král Jiří VI. (1895–1952) o ní říkal, že je jeho radost, zatímco starší Lilibet byla jeho pýcha. Později se stala buřičkou, rebelkou a nakonec rozvedenou princeznou.

Vyrůstala v přísném aristokratickém prostředí, a ačkoliv byla vnímána především jako ta, co se baví, byla velmi pracovitá a zároveň měla vliv na modernizaci koruny. Právě jí vděčí děti její sestry – Charles (72), Anne (71) a Andrew (61) – za to, že jejich rozvody nebyly vnímány jako neakceptovatelné porušení protokolu. A i díky ní se Meghan (40) a Harry (36) mohli bez problémů vzít, ač byla americká herečka rozvedená.

Princezna Margaret zemřela v roce 2002 na mozkovou mrtvici a dnes by oslavila 91. narozeniny.

Peter, zakázaná láska

Byla krásná, milovala zábavu a nechtěla být ve zlaté kleci, vzít si vhodného muže a rodit děti. Chtěla žít. Měla ráda hudbu a celý život trávila ve stínu své sestry, britské panovnice. Alžbětu (95) ale vždy milovala, a i když spolu mohly nesouhlasit, pouto mezi nimi bylo pevné.

Foto: Profimedia.cz

Se starší sestrou Alžbětou byly nerozlučné, a třebaže byla každá jiná, kryly si záda. Pravá královská sesterská láskaFoto: Profimedia.cz

Když v roce 1952 zemřel jejich otec, stala se její sestra královnou impéria. A Margaret se zamilovala do otcova věrného spolupracovníka, o 16 let staršího a rozvedeného leteckého důstojníka Petera Townsenda (†80). Nebyl to jen vášnivý románek, jejich láska byla hluboká a chtěli se vzít. Jenže anglikánská církev a královská pravidla sňatek s rozvedeným člověkem zakazovaly. Princezna by se musela vzdát práva na následnictví, titulů a veškerých příjmů. Navíc jí nebylo ještě 25 let a sňatek by musela povolit královna.

Peter Townsend byl vyslán na dva roky do Bruselu jako atašé a tiše se doufalo, že odloučení lásku ukončí. A to se nakonec i stalo. Princezna měla sice zlomené srdce, ale vydala prohlášení, že kvůli svým povinnostem a závazkům se rozhodla vztah ukončit. A když jí v roce 1959 přišla od bývalé lásky zpráva, že se bude ženit, zasnoubila se s fotografem Antonym Armstrongem-Jonesem (1930–2017).

Foto: Profimedia.cz

Svůj vztah museli princezna a krásný důstojník tajit a láska nakonec nevydržela odloučeníFoto: Profimedia.cz

Antony, manžel a otec dětí

Slavný fotograf pocházel z nevýznamného šlechtického rodu a s princeznou ho pojily stejné zájmy. Rád se bavil a miloval umění. Také se ale šuškalo o jeho bisexuální orientaci a dítěti, které měl mít s kamarádkou. Rozhodně netrpěl přehnanou potřebou věrnosti, to ale princezna Margaret přehlížela. Nebyl nikdy ženatý, a protože si ji rodina moc přála vidět šťastnou, sňatku nic nebránilo. Vzali se v květnu 1960 a byla to první královská svatba vysílaná v televizi.

Foto: Profimedia.cz

Antony Armstrong-Jones nebyl rozhodně ten pravý. Měli společnou živelnost a touhu bavit se, ale dvě tak silné osobnosti byly na jeden vztah až moc Foto: Profimedia.cz

Pár let byli opravdu šťastní a narodily se jim dvě děti – David Armstrong-Jones (59) a Sarah Chatto (57). Časem se začalo ukazovat, že princeznin manžel není typ, který by v klidu chodil dva kroky za svou ženou, jak nařizoval protokol. Přišly hádky a podvádění. Antony měl Margaret ponižovat, navážet se do jejího vzhledu a nechával jí lístečky se vzkazy typu „24 důvodů, proč tě nenávidím“. A když se provalil její vztah s Roddym Llewellynem (73), udělal ze sebe podváděného chudáka a oznámil rozchod.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Margaret byla milují matka, ale v manželství šťastná nebylaFoto: Profimedia.cz

Roddy Llewellyn, mladík pro štěstí

Milenců i z řad známých osobností měla princezna vícero, ale nejvýznamnější a nejdelší byl vztah s výrazně mladším zahradním návrhářem a baronetem Roddym, kterého poznala v roce 1973. Čas trávili mimo jiné na princeznině oblíbeném karibském ostrově Mustique, kde je v létě 1976 zachytili paparazzi a skandál byl na světě.

Ač ji královna žádala, aby vztah s milencem ukončila, a proti princezně se obrátila i veřejnost, ona si stála za svým. Dělal ji totiž opravdu šťastnou. V roce 1978 se s Antonym rozvedli a ona se tak stala prvním rozvedeným členem královské rodiny od roku 1533, kdy se král Jindřich VIII. (1491–1547) rozvedl s Kateřinou Aragonskou.

Roddy Llewellyn se nakonec oženil, dokonce s požehnáním své princezny. A i ona měla později další vztahy, ale opravdovou lásku žádnou.

Foto: Profimedia.cz

Princeznin milenec Roddy Llewellyn se pokoušel o kariéru v hudebním průmyslu, ale spíš než jeho zpěv všechny zajímal jeho vztah s princeznou. Nakonec se ale věnoval své celoživotní vášni – zahradničení – a stal se vyhledávaným odborníkemFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám