Hlavní obsah

Lady Diana zemřela před 26 lety: O jejích mužích se už napsalo vše. Tohle byly její „osudové“ ženy!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to děsivá autonehoda, při níž vyhasly tři lidské životy. A jeden patřil princezně Dianě (†36)! Včera od tragédie, kdy zahynula nejen ona, ale i její tehdejší přítel Dodi Al-Fayed (†42) a řidič vozu Henri Paul (†41), uplynulo 26 let.

Článek

Její život nebyl rozhodně pohádkový, i když to byla princezna. O životě lady Diany se toho napsalo už tolik. O nešťastném manželství, o mužích, kteří prošli jejím životem… Ale znáte nejdůležitější ženy, jež byly součástí jejího života?

Matka Frances

Jejich vztah byl údajně velmi komplikovaný. V dokumentu Diana: The Woman Inside (2017) bylo dokonce řečeno, že Frances Shand Kydd (†68) svou dceru vnímala jako rivalku. A podle neověřených zpráv se spolu těsně před tragickou nehodou ošklivě pohádaly po telefonu. Poslední, co prý lady Diana o své matce řekla, bylo, že s ní už nikdy nepromluví.

Ani matka ale neměla snadný život. Vdávala se v osmnácti letech. A protože ona i její manžel John Spencer (†68) byli urození, na svatbu dorazili i členové královské rodiny, včetně panovnice Alžběty II. Měli celkem pět dětí, ale syn John zemřel 10 dnů po narození. Rok a půl od této smutné události se narodila Diana. Když jí bylo šest, manželství rodičů se rozpadlo a děti byly svěřeny do péče otci.

Foto: Profimedia.cz

Matka princezny Diany zemřela v roce 2004Foto: Profimedia.cz

Sestry Sarah a Jane

Vztah s nejstarší sestrou Sarah McCorquodale je trochu obestřen tajemstvím. Šušká se, že Dianě nikdy neodpustila manželství s Karlem III. Právě ona byla totiž první, kdo s ním randil. Sama se několikrát označila za amora s tím, že díky ní našla sestra manžela, a i Diana mluvila o sestře vždy hezky. Jedno Sarah rozhodně upřít nelze. Po Dianině smrti se jako milující teta snažila chránit synovce Williama a Harryho před médii a založila fond na podporu sestřiny památky.

A starší sestra Jane Fellowes? Ta je popisována jako nejméně průbojná z celé rodiny a mluví se o tom, že s Dianou k sobě našly cestu až v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Dianini sourozenci (zleva): sestry Sarah a Jane a bratr Charles Foto: Profimedia.cz

Sokyně Camilla

Camillu, nynější královnu, by lady Diana ze svého života asi klidně vymazala, kdyby to šlo. Je to životní láska krále Karla III., jíž nedokázal odolat ani po svatbě, žena, která s ním a Dianou žila v neustálém trojúhelníku, žena, kvůli níž princezna určitě proplakala mnoho nocí.

Ale ani Camilla a dnešní král, tehdy ještě princ Charles, to neměli lehké. Královský rozvod byl nakonec vysvobozením pro všechny tři. Přestali se vzájemně trápit, princezna získala volnost a tehdejší následník trůnu a jeho milenka se konečně přestali skrývat. Vzali se ale až v roce 2005, osm let po Dianině smrti.

Foto: Profimedia.cz

Královna Camilla byla největší Dianinou sokyní a princezna se kvůli ní něco natrápilaFoto: Profimedia.cz

Tchyně Alžběta II.

Ještě před velkolepou královskou svatbou byla Alžběta II. z budoucí snachy nadšená. Jenže jak šel čas, bylo víc než jasné, že mají zcela rozdílné povahy. Diana doufala, že ve tchyni najde druhou matku, důvěrnici, ženu, která ji zahrne vřelými city, radami a pochopením.

Jenže královna svoje city držela pevně na uzdě, mnozí ji dokonce označovali za chladnou. S Dianinými výlevy emocí a otevřeností neuměla pracovat a jejich vztah byl nakonec plný formálnosti, chladu, nepochopení a promarněných snah o funkční komunikaci.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy s tchyní bývají komplikované a ani v případě královny to nebylo jinéFoto: Profimedia.cz

Kamarádka Rosa

Rosa Monckton byla jednou z nejbližších kamarádek princezny Diany – tyhle dvě ženy u sebe nacházely útěchu, když jim bylo úzko. Rosa si v roce 1994 prošla velkou tragédií, když na svět přivedla mrtvé dítě. Kamarádka Diana neváhala a nabídla jí možnost dcerku pohřbít v zahradách Kensingtonského paláce. Po dojemném obřadu pak dala princezna smutné mamince klíč od zahrad s tím, že tam může k hrobu kdykoli zajít a truchlit. Rosa má klíč prý dodnes. A není divu, že o rok později, když kamarádka porodila dceru Domenicu, stala se její kmotrou právě lady Diana.

Foto: Profimedia.cz

Rosa Monckton byla jednou z nejbližších přítelkyň princezny DianyFoto: Profimedia.cz

Švagrová Sarah

Byly vzdálené příbuzné, velké kamarádky a znaly se od dětství. Když se Diana vdala za tehdy ještě prince Charlese, Sarah, vévodkyně z Yorku, s ní sdílela trable spojené s její novou životní rolí. Nakonec ji Diana seznámila s princem Andrewem, svatba se konala v roce 1986 a z Diany a Sarah se staly švagrové. Jenže ani toto manželství nebylo moc šťastné.

Veselá Sarah byla v rodině oblíbená a z kamarádek se staly trochu rivalky. Andrew ani Sarah si však nedokázali být věrní a Sarah se nakonec přestala královským příbuzným líbit. A jak byla manželství obou žen stále více problematická, víc a víc je to sbližovalo. A když se oba svazky rozpadly, staly se z nich nerozlučné kamarádky. V roce 1996 však přestala Diana se Sarah mluvit, důvod není oficiálně znám, ale šušká se, že se jí nelíbilo, jak o ní švagrová psala ve své životopisné knize.

Foto: Profimedia.cz

Sarah a Diana se znaly od dětství a nakonec si obě vzaly prince. Ale pohádka neměla dlouhého trváníFoto: Profimedia.cz

Je to 25 let od její smrti, ale její odkaz je nesmrtelný. A to i ten módní! Módní vzpomínka na princeznu Dianu: Ikonou je dodnes.

Reklama

Načítám