Hlavní obsah

Proč musela princezna Kate na operaci? Pochybnosti okolo jejího zákroku sílí. Do nemocnice míří i král

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta zpráva zcela zaskočila všechny fanoušky britské královské rodiny. Princezna Kate, která nedávno v plném zdraví oslavila 42. narozeniny, se v nemocnici podrobila operaci břicha, ze které se bude zotavovat měsíce. Co se jí stalo? Kensingtonský palác o podrobnostech zatím mlčí.

Článek

Včera odpoledne vydal Kensingtonský palác poněkud lakonické vyjádření, že manželka prince Williama, princezna Kate, se na londýnské klinice v Marylebone podrobila blíže nespecifikované operaci dutiny břišní. Po zákroku se má cítit dobře a všichni doufají v její uzdravení. V nemocnici má strávit zhruba dva týdny, ale zotavování může trvat měsíce. Ke svému běžnému programu se tak podle vyjádření deníku Daily Mail nejméně do Velikonoc nevrátí. Až do odvolání jej ruší také princ William, aby jí mohl být nablízku a postarat se i o jejich tři děti – prince George, princeznu Charlotte a malého Louise.

Na veřejnosti se dlouho neukázala

Britská veřejnost mohla princeznu z Walesu na vlastní oči naposledy spatřit při tradiční vánoční procházce do kostela v Sandringhamu, od té doby se nikde neukázala. Podle vyjádření královského paláce mělo jít o plánovaný chirurgický zákrok, ovšem délka rekonvalescence, způsob, jakým byla zpráva oznámena, náhlé rušení oficiálního programu Kate i Williama i tajnosti kolem důvodů operace budí spoustu dohadů, co princezně vlastně je. „Princezna z Walesu oceňuje zájem a doufá, že veřejnost pochopí její přání, aby její osobní lékařské údaje zůstaly soukromé,“ stojí v prohlášení. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z  paláce napsala, že o rakovinu se nejedná.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská nemocnice, kde se princezna Kate podrobila operaci, patří ke špičkovým ústavům a jistě se jí dostává té nejvyšší možné péčeFoto: Profimedia.cz

Bude Kate v pořádku?

Budoucí královnu britská veřejnost zbožňuje a vždy ji měla za vzor zdravého životního stylu. Ostatně štíhlá, usměvavá Kate vždy působila naprosto nezdolně, zdravě a mnohem mladším dojmem, než že by jí mělo být 42 let, jež nedávno oslavila. O to více zpráva o její operaci břicha všechny zaskočila. I to, že se dosud neví, co jí vlastně je.

„Může jít o něco, co ji trápí celý život a co možná zbytečně odkládala, nebo také o problém, který vyšel najevo teprve nedávno,“ řekla pro deník The Sun praktická lékařka Zoe Williams. „Dva týdny pobytu v nemocnici na zotavení jsou víc, než bychom normálně očekávali, ale je třeba si uvědomit, že nevede normální život. Je to budoucí královna, takže lékaři budou postupovat s největší opatrností,“ myslí si Williams. „Všichni doufáme, že je to něco méně závažného a operace proběhla bez komplikací. U žádného lékařského zákroku si nikdy nemůžete být zcela jisti, jak se věci vyvinou. Nejdůležitější tedy je, aby měla dostatek času na zotavení a nebylo to pro ni a její rodinu příliš stresující, “ dodala svůj názor lékařka.

Na operaci musí i král Karel III.

A aby toho nebylo málo, jen 90 minut poté, co bylo oznámeno, že Kate Middleton se zotavuje po náročné operaci, vyšla zpráva, že na chirurgický zákrok musí příští týden i král Karel III. Podle vyjádření Buckinghamského paláce nejde o nic vážného, má se podrobit operaci zvětšené prostaty. Jak napsal webový magazín People, jde o běžný zákrok, který muži ve věku pětasedmdesátiletého krále běžně podstupují. „Stav Jeho Veličenstva je uspokojivý, jeho veřejné povinnosti budou odloženy jen na krátkou dobu nutnou pro zotavení, “ píše deník.

Král zveřejněním své diagnózy prý jen chtěl povzbudit ostatní muže, které podobný zdravotní problém trápí, aby se nechali zkontrolovat a neodkládali jej.

Načítám