Hlavní obsah

Královské lásky: Charles a Camilla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli u někoho platí, že na dobré se vyplatí počkat, jsou to princ Charles a jeho Camilla. Letos oslavili 16 let od svatby, vzali se ale až 34 let od prvního setkání. Je to královská láska, která dostala druhou šanci.

Článek

Když se mají rádi dva se stejnými hodnotami, smyslem pro humor i zájmy, řeklo by se, že to je skvělý základ pro manželství. Ne však, když jste následník britského trůnu a píšou se 70. léta 20. století. Tehdy se totiž považovalo za důležité něco úplně jiného: vyznání, minulost a rodinný původ. A tak mohl princ Charles (72) milovat Camillu Rosemary Shand (74), jak chtěl, ale nebylo mu to nic platné. Čím si prošli a o jakých překážkách mluvila královna během přípitku na jejich svatbě?

Charles, nesmělý princ

Narodil se v Buckinghamském paláci jako první dítě princezny Alžběty (95) a Philipa (†99) a první vnouče panovníka Jiřího VI. (1895–1952) a královny Alžběty (†101). Královský dědeček v roce 1952 zemřel, na trůn usedla Charlesova matka a on se stal následníkem a čekatelem na trůn. A je jím dodnes.

Do osmi let byl vzděláván v paláci a pak se ho rodiče rozhodli vyslat mezi vrstevníky. Internátní školu nesmělý chlapec protrpěl, ale nakonec se stal prvním vysokoškolsky vzdělaným dědicem britského trůnu. Po dokončení studií se pustil do čilého randění, což mu poradil lord Mountbatten neboli strýček Dickie (1900–79), blízký příbuzný jeho otce. Charlesovy dívky pak byly souhrnně označovány jako Charlieho andílci.

Foto: Profimedia.cz

Jako dítě nepatřil k průbojným, ale na nezájem žen si v dospělosti rozhodně stěžovat nemohlFoto: Profimedia.cz

Camilla, neurozená a sebejistá

Vyrůstala v rodině armádního důstojníka a již v dětství propadla čtení a milovala zvířata. Spolužáci a učitelé Camillu popisovali jako bystrou, sebejistou a přitažlivou. Vzdělání zakončila ve Francii, kde na univerzitě studovala francouzštinu a francouzskou literaturu. Poté pracovala jako sekretářka a vášnivě ráda jezdila na koni, malovala, rybařila i zahradničila. Jen máloco neměla s Charlesem společné…

Na konci 60. let se poznala s Andrewem Parkerem Bowlesem (81) a pár let spolu chodili. On měl ale dívek víc a nakonec se rozešli. Mimo jiné randil i s mladší sestrou prince Charlese princeznou Annou (70).

Foto: Profimedia.cz

Camillu nebavilo čekat, zda ji koruna přijme, tak si vzala jinéhoFoto: Profimedia.cz

Jak se poznali

Pohybovali se ve stejných společenských kruzích a bylo jen otázkou času, kdy je někdo seznámí. Stalo se to v roce 1971. Z přátelství se vyvinul romantický vztah, a ač jim spolu bylo víc než dobře, princ s žádostí o ruku váhal. Rodina by sňatek neschválila. Camilla měla minulost a – ačkoliv patřila k „lepší společnosti“ – nebyla dostatečně urozená.

Charles nakonec v roce 1973 odjel na osm měsíců s námořnictvem, s Camillou si věrnost neslíbili a ona se dala dohromady se svým ex. Následníkovi za pár měsíců přišlo oznámení, že z ní bude paní Parker Bowles.

Foto: Profimedia.cz

Ač spolu trávili spoustu času, tvářili se Charles s Camillou dlouhé roky jen jako dobří přáteléFoto: Profimedia.cz

Roky odloučení

V roce 1979 byl spáchán atentát na lorda Mountbattena a Camilla byla jedinou spřízněnou duší, s níž byl princ Charles schopen sdílet svůj žal. Obnovili vztah, ovšem na následníka tlačila rodina: bylo mu třicet a byl čas se usadit.

Jednou z jeho partnerek byla již dříve i Sarah Spencer (66). S tou to sice neklaplo, ale seznámila ho s mladší sestrou Dianou (†36). Rodina byla nadšená, nevinnou dívku mu posvětila i Camilla, a ač princ Charles rozhodně nehořel láskou, požádal Dianu o ruku. Ona byla sice nezkušená, ale že je Camilla víc než důvěrná kamarádka, poznala. Charlesovi se ovšem podařilo přesvědčit snoubenku o opaku a v roce 1981 se konala velkolepá královská svatba. Jenže manželství bylo pro oba zklamáním... Roku 1986 vztah zkrachoval a blízcí přátelé povolali Camillu, aby Charlese opět podržela.

Foto: Profimedia.cz

Jestli má princ Charles s Camillou hodně společného, pak s Dianou ho nespojovalo téměř nicFoto: Profimedia.cz

Konečně spolu

Svůj vztah se Charles a Camilla pokoušeli tajit, ale veřejnost měla jasno: za rozpadem princova manželství stojí právě Camilla. Zveřejnění tajných nahrávek jejich intimních rozhovorů a Dianiny otevřené veřejné zpovědi tomu nepřidaly a nikdo moc neřešil, že i milovaná princezna lidských srdcí měla hned několik mimomanželských vztahů.

Charles se nakonec rozvedl v roce 1996, Camilla o rok dříve, ale jako pár začali oficiálně vystupovat až o několik let později. A dlouho trvalo, než tento vztah akceptovala královna. Když se ale konečně v roce 2005 vzali, měla panovnice dojemný proslov, kdy řekla, že její syn je konečně v pořádku doma po boku ženy, kterou miluje a se kterou museli překonat mnoho překážek.

A i ti, kdo byli kdysi proti jejich vztahu, nakonec uznali, že měli dostat svolení. Ale koruna se musela změnit, stát se přístupnější a otevřenější, což chtělo čas. Ale jim dvěma už ho nikdo nevrátí.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles a vévodkyně Camilla patří ke královským párům, ze kterých sálá pohoda, láska a vzájemný respektFoto: Profimedia.cz

Načítám