Hlavní obsah

Dvacet let od premiéry Pirátů z Karibiku: Kdo si prošel peklem a kdo se snaží vymanit ze škatulky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte pocit, že premiéra filmu Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly byla nedávno, a ono už je to dvacet let? Ano, letí to. Jak se od té doby změnili herci Johnny Depp, Orlando Bloom nebo Keira Knightley, představitelé hrdinů, kteří v rámci série bojovali někdy spolu a jindy proti sobě?

Článek

Letos uplyne 20 let od premiéry prvního dílu a můžeme bez přehánění říct, že filmová série Piráti z Karibiku se stala fenoménem. Patří k nejdražším počinům v branži, ale zároveň některé díly vydělaly víc než miliardu dolarů. V čem vězí popularita Pirátů? Důvodů je vícero. Vedle skvělé výpravy (kostýmy a kulisy), pirátského příběhu ze 17. století, jenž je historicky poměrně přesný, jsou to postavy samotné a herci, kteří je ztvárnili.

Jak se představitelé legendárního Jacka Sparrowa či Elizabeth Swann během dvaceti let změnili?

Johnny Depp: Jack Sparrow

Po přečtení scénáře se herec rozhodl, že legendárního piráta pojme úplně jinak, než by se čekalo. Někteří sice tvrdí, že předlohou byl hudebník Keith Richards, ale nápad, jak se s rolí sžít, dostal prý Johnny Depp v sauně. Navozoval si pocit horka, které běžně zažívají na otevřeném moři piráti. Jeho Jack Sparrow působil jako šílený, opilý, možná gay a studio Disney s jeho ztvárněním nesouhlasilo. On však odmítl hrát jinak a vyhodit jej by poškodilo pověst filmu.

Letos oslaví Depp nejen dvacet let od premiéry, ale i svoje šedesátiny. A kdyby bilancoval, jak se mu změnil život? Asi by zmínil, že v soukromí to vřelo: rozešel se s Vanessou Paradis, aby se oženil a následně brutálně rozvedl s Amber Heard. Vztah s ní ho stál spoustu peněz i sebeúcty, jejich soudní spor, kdy on ji žaloval za pomluvu a ona jeho za zneužití a domácí násilí, sledoval celý svět. A nutno podotknout, že většina se přiklonila na jeho stranu a z vítězství se radovala.

Hrál v takových peckách jako Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů nebo Fantastická zvířata. A zdá se, že se mu opět vrací šibalská jiskra do oka. Věnuje se hudbě a znovu natáčí.

Foto: Profimedia.cz

Johnny je Jack a naopak, herec se s rolí dokonale sžil.Foto: Profimedia.cz

Keira Knightley: Elizabeth Swann

Do role na první pohled křehké Elizabeth byla obsazena mladinká Keira Knightley. Krátce po sobě šly do kin filmy s ní Blafuj jako Beckham, Láska nebeská a Piráti z Karibiku a její hvězda vystřelila prudce vzhůru. Prohlásila, že Elizabeth byla neustále objektem něčí touhy, a tak si následující roky vybírala role jiného kalibru.

Oceňovaná britská herečka je nejvíc uznávaná za role v dobových dramatech i nezávislých snímcích, za vedlejší role ve filmech Pýcha a předsudek a Kód Enigmy byla nominována na Oscara. Od premiéry Pirátů se radikálně změnil její soukromý život, vždyť jí tehdy nebylo ani 18 let. Dnes je dvojnásobnou mámou, za manžela má muzikanta Jamese Rightona a je považována i za módní ikonu, kterou si jako svoji tvář vybírají kosmetické i módní značky (např. Chanel).

Foto: Profimedia.cz

Na plátně i ve skutečnosti působí křehce, ale zdání klame.Foto: Profimedia.cz

Orlando Bloom: Will Turner

Kovář Will možná nebyl nejzajímavější postavou pirátské série, ale rozhodně si získal srdce krásné Elizabeth. Orlandu Bloomovi byla vytýkána nudnost, ale nemůže být každý sexy pirát. Navíc bude navždy krásným Legolasem z trilogie Pán prstenů, to už mu nikdo neodpáře. Herci role v historických snímcích sluší, je jednou z největších hvězd současnosti a září například ve fantasy seriálu Carnival Row, který se natáčí v Česku.

Od premiéry Pirátů se stihl oženit a rozvést s modelkou Mirandou Kerr a zasnoubit se zpěvačkou Katy Perry. S každou ze svých dam má jedno dítě, je pyšným tátou syna a dcery.

Foto: Profimedia.cz

Klukovský kukuč mu zůstal.Foto: Profimedia.cz

Geoffrey Rush: Hector Barbossa

Pro držitele Oscara (za hlavní roli ve filmu Záře) je role piráta jednou z životních a diváky milovaných. On sám byl prý rád, že jeho postava procházela vývojem, Barbossa byl zloduch, ale i diplomat a pracoval pro krále.

Nyní 71letý australský herec rozhodně nebyl v posledních dvaceti letech jen pirátem. Zářil v Králově řeči, Zlodějce knih nebo Nejvyšší nabídce. Před rokem obdržel na karlovarském filmovém festivalu cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a on zase na oplátku ocenil skvělou atmosféru a plné sály mladých nadšenců do filmu.

A v soukromí? Žádné skandály nečekejte: od roku 1988 je jeho manželkou australská herečka Jane Menelaus, se kterou má dvě děti.

Foto: Profimedia.cz

Maskování herce bylo dokonalé, co říkáte?Foto: Profimedia.cz

Jack Davenport: James Norrington

Herec, kterého proslavily seriály jako The Life nebo Coupling (populární především ve Velké Británii), hrál ve třech dílech pirátské série důstojníka Jamese Norringtona. Má sice respekt a uznání, ale lásku Elizabeth bohužel ne.

Hraje hlavně v seriálech a v soukromí žije po boku manželky, herečky Michelle Gomez (kterou můžete znát například jako Mirandu ze seriálu Letuška), mají spolu syna.

Foto: Profimedia.cz

Ač rozhodně nemá o role nouzi, prý by v případném pirátském spin-offu roli přijal.Foto: Profimedia.cz

Načítám