Hlavní obsah

Děti ničí vztahy, řekly Gwyneth Paltrow a Katy Perry. Co si o tom myslí odbornice?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jsou slavné, na červeném koberci bývají za hvězdy, ale i tak mají úplně obyčejné starosti. Třeba rodičovské. A na tom, že být matka je pořádná dřina, se nedávno shodly dvě slavné ženy: herečka Gwyneth Paltrow a zpěvačka Katy Perry. A dokonce se shodly i na tom, že děti ničí vztahy!

Článek

Herečka Gwyneth Paltrow si před pár dny pozvala do svého podcastu na svém blogu Goop zpěvačku Katy Perry. Bylo to takové „holčičí povídání“ o všem možném, a protože jsou známé dámy nejen umělkyně, ale také matky, došla řeč i na mateřství a rodičovství. A obě slavné ženy byly hodně upřímné!

Gwyneth Paltrow: Děti ničí vztahy

Obě slavné dámy se shodly, že být matkou je úžasné, ale zároveň velmi náročné. A jako první se zábran zbavila Gwyneth Paltrow, když řekla, že děti – obzvláště ty hodně malé – v podstatě ničí partnerské vztahy. S předešlým manželem Chrisem Martinem má dva potomky (dceru Apple a syna Mosese), a tak by se dalo předpokládat, že o tom ví své. Ovšem herečka uvedla, že nemluví o sobě, ale spíš obecně. Vychází prý ze statistik o tom, kolik párů se rozejde poté, co se jim narodí dítě.

A Katy Perry, která má s Orlandem Bloomem dvouletou holčičku Daisy, dala kolegyni za pravdu: „Myslím, že pokud jsou oba partneři ochotni o dítě pečovat rovným dílem, je to mnohem jednodušší. Když je ale všechno jen na jednom, je to opravdu náročné. Může to vyvolat zášť, která nakonec zničí vztah.“ Zpěvaččin partner je naštěstí velmi nápomocný a rozhodně nenechává všechno jenom na ní.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Příchod dítěte změní hodně věcí… Pokud není vztah mezi čerstvými rodiči dostatečně pevný, pak hrozí odcizení, ztráta intimity i vážná krizeFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Je to jinak: Děti odhalí kvalitu vztahu

Svým způsobem s názorem obou hvězd souhlasí i odborníci, třebaže svádět krach partnerství na potomky je alibistické. Zodpovědnost nesou vždy dospělí, a když je vztah zdravý a fungující, nezničí ho ani deset miminek najednou. „Příchod dítěte je jedna z největších změn v partnerství, takže ho může narušit. Avšak jen v případě, že vztah už má nějaké trhliny, nemá pevný základ a mezi partnery nefunguje komunikace,“ tvrdí životní koučka Lenka Procházka, která je mimochodem nyní čerstvou maminkou malého chlapečka.

Ano, miminko změní téměř vše: zaběhnuté zvyklosti, životní tempo i dynamiku partnerství. „Společné stolování, spaní, intimita… Všechno je najednou jinak. Příchod dítěte vyžaduje od obou rodičů schopnost adaptace na změny, hledání a znovuobjevení pohody ve vztahu, i když jsou podmínky jiné,“ říká Lenka Procházka.

Jak si poradit? Komunikujte!

Oba partneři procházejí mentální změnou, žena navíc i fyzickou proměnou, někdy porod nezůstane bez následků. Na obou stranách k tomu přidejte časté nevyspání, šok z návalu tak velké zodpovědnosti, leckdy se přidruží i finanční starosti či sociální izolace – a živná půda pro velkou partnerskou krizi je na světě! Stále však platí, že viníkem nikdy nejsou děti. Trpělivost a empatie na obou stranách, silná láska, dobře zvládnutá komunikace, vzájemná upřímnost a otevřenost, ochota dělat kompromisy – s tím vším se dá i toto mimořádně náročné období ustát.

Slavné dámy si nebraly servítky a mluvily velmi otevřeně. Podobně to dělá i influencerka Nas*aná máma: těhotenství je peklo a první rok života dítěte očistec.

Reklama

Načítám