Hlavní obsah

Oscaroví herci, Janžurová v hlavní roli minipříběhu a pocta nejen Abrhámovi: Vary startují!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zahájení filmového festivalu v Karlových Varech nastane už zítra a diváci a fanoušci se konečně po předchozím zrušeném a loňském omezeném ročníku mají opět na co těšit. Hlavními hvězdami budou oscaroví herci.

Článek

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary bude letos po dvou letech konečně zase, jak má být. V roce 2020 se kvůli koronaviru nekonal vůbec a loni se musel odsunout na konec srpna. Letošní ročník startuje už zítra a láká nabitým programem i slavnými umělci. Vzdá také poctu dvěma významným českým osobnostem, které nedávno zesnuly.

MIG 21 v netradiční podobě

Program festivalu zahájí první promítání zítra už v půl deváté ráno a pak bude následovat otevření nového multifunkčního pavilonu přezdívaného šestá kolonáda. Večer se můžete těšit na oblíbenou kapelu MIG 21 a její slavnostní zahajovací koncert bude trochu nevšední – zahrají si s orchestrem a sborem pražského Národního divadla s dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem (49).

Foto: Profimedia.cz

Nový multifunkční prostor se otevře vedle hotelu ThermalFoto: Profimedia.cz

Iva Janžurová v nové znělce

Jako každý rok se na festivalu objeví nová – a vždy velmi očekávaná – znělka. Hvězdou té letošní bude legendární česká herečka Iva Janžurová (81), která svůj Křišťálový globus převzala již v roce 2015. Minipříběh, kde hraje hlavní roli nejen ona, ale i cena vytvořená sklárnou Moser, natočil opět režisér Ivan Zachariáš (50). A Křišťálové glóby slaví v roce 2022 své 22. narozeniny!

Foto: Profimedia.cz

Herečka Iva Janžurová na karlovarském festivalu v roce 2015Foto: Profimedia.cz

Mimořádný přínos Geoffreyho Rushe

Letos není na festivalu KVIFF nouze o oscarové herce, kteří převezmou na slavnostním zakončení ceny. Australan Geoffrey Rush, který 6. července oslaví 71 let, se proslavil hlavní rolí v dramatu Záře (1996), za niž získal Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA. Na Oscara byl nominován ještě třikrát a nyní mu přibude i Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Mezi jeho nejznámější snímky patří Zamilovaný Shakespeare (1998), Piráti z Karibiku (2003 –17), Quills – Perem markýze de Sade (2000), Králova řeč (2010) či již zmiňovaná Záře (1996). Poslední tři filmy budou na festivalu k vidění.

Foto: Profimedia.cz

Oscarový herec Geoffrey Rush převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografiiFoto: Profimedia.cz

Cena pro Benicia Del Tora 

Na slavnostním zakončení 56. ročníku převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary jiný slavný umělec – Benicio Del Toro (55). Za roli policisty ve filmu Traffic – Nadvláda gangů z roku 2000 obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Stříbrného medvěda na Berlinale a řadu dalších ocenění. Ovšem až po předávání Oscarů přiznal rodičům, že není právník, ale herec. A že z něj právník už nikdy nebude.

Pokud jste Traffic zatím neviděli, na festivalu budete mít příležitost. K čerstvým počinům tohoto sympatického chlapíka patří role v novém filmu Wese Andersona (53) Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021).

Foto: Profimedia.cz

Nejnověji můžete Benicia Del Tora vidět na Netflixu v kriminálním thrilleru Reptile (2022), v němž si zahrál s Justinem Timberlakem (41)Foto: Profimedia.cz

Globus nemine ani Bolka Polívku

Cenu prezidenta obdrží i vynikající český herec, mim, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka (72). Festival uvede na jeho počest drama Vladimíra Michálka (65) Zapomenuté světlo z roku 1996, kde hraje vesnického faráře, který bojuje s úředníky i církevními představiteli za záchranu kostela. Za tuto roli získal Českého lva a cenu za herecký výkon právě na MFF Karlovy Vary. Druhého Českého lva pak obdržel za roli ve filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat (2000), který byl nominován na Oscara mezi cizojazyčnými filmy.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oceněnými umělci nebude chybět ani Bolek PolívkaFoto: Profimedia.cz

Vrací se Liev Schreiber

Po osmnácti letech budete moci ve Varech potkat na samotném zahájení známého amerického herce, scenáristu a režiséra Lieva Schreibera (54), který bude letos hlavním hostem. Na festivalu v roce 2004 představil spolu s hercem Elijahem Woodem (41) snímek Naprosto osvětleno (2005), který byl natáčený v Česku. Schreibera však budete také znát z filmů  X-Men Origins: Wolverine (2009), Zítra snad bude líp (2009), Salt (2010), Ray Donovan (2013 - 2020), nebo Spider-Man: Paralelní světy (2018).

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hvězdou letošního festivalu bude herec a režisér Liev SchreiberFoto: Profimedia.cz

Pocta Zaoralové a Abrhámovi

Letošní ročník bude bohužel poprvé bez umělecké ředitelky Evy Zaoralové (†89), která byla po boku prezidenta Jiřího Bartošky (75) s festivalem neodmyslitelně spjata po dlouhá léta. Na počest této uznávané filmové kritičky, překladatelky, pedagožky i obdivovatelky režiséra Federica Felliniho (1920–1993) bude v prvním patře hotelu Thermal k vidění výstava fotografií, která přiblíží její celoživotní sepětí s filmem i festivalem.

S Karlovými Vary je navždy spjat i populární český herec Josef Abrhám (†82), a to díky komedii Vrchní, prchni! (1980). Proto se v roce 2019 a loni konal na Mlýnské kolonádě Běh výčepních se sklenkami na podnose a letos vzdá zesnulému umělci hold v rámci čtvrtečního programu.

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Eva Zaoralová se letošního festivalu nedožila, na její počest se bude promítat její oblíbené drama italského režiséra Federica Felliniho Silnice (1954), které označovala za klíčové pro svůj vztah k filmuFoto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám