Hlavní obsah

Otec Šebek, učitel Saša či vzpurná Jindřiška: Jak dnes vypadají a co dělají postavy z Pelíšků

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film, z něhož hlášky zlidověly a byly jedním z důvodů, proč se Pelíšky staly divácky nejúspěšnějším snímkem. Film, který poeticky a s laskavým humorem vykreslil život tří generací na konci šedesátých let. Film, který si aspoň jednou do roka pustí téměř každý. Jak se herci z filmu Pelíšky od premiéry v roce 1999 změnili?

Článek

Pelíšky podle scénáře Petra Jarchovského natočil Jan Hřebejk a film se stal okamžitě hitem. Příběh se odehrává v roce 1968 v Praze, kde se v dvoupatrové vile o bydlení dělí rodina Šebkových a Krausových. Jedné „velí“ nadšený komunista obdivující pokrokovost lidově demokratických republik, druhé válečný invalida, který věří, že komunistovy dny jsou sečteny.

Miroslav Donutil alias otec Šebek 7.února slaví 73. narozeniny. Jak vypadá po letech on a jeho herečtí kolegové, kteří tak legendárně ztvárnili postavy z filmu oceněného Českým lvem za výkon Jiřího Kodeta v hlavní roli, filmový plakát a divácky nejúspěšnější film?

Miroslav Donutil

Postava: Bohouš Šebek

Herec ztvárnil v Pelíškách postavu lampasáka Šebka, který si potrpí na pečlivou tvorbu rodinného jídelníčku a s láskou jej pak špendlí na nástěnku. Je přívržencem komunistického režimu, obdivuje vše, co soudruzi vyrobili a vymysleli. Miroslav Donutil prý touto rolí obrazně uzavřel svoji vojenskou kariéru, měl totiž období, kdy byl na place do uniforem oblékán velmi často (např. v Tankovém praporu nebo Černých baronech).

Dnes slaví 72. narozeniny, udržuje se ve formě a v posledních letech byl k vidění v seriálech Dáma a král nebo Špunti na cestě a byl nominován na Českého lva za hlavní roli ve filmu Atlasu ptáků.

Hláška: Jo tak! Když něco není z USA, tak se to pánům nelíbí!

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Donutil obohatil film o své vlastní historky: boty, které od Ježíška dostane jeho filmový syn, dostal kdysi on jako klukFoto: Profimedia.cz

Simona Stašová

Postava: Marie Šebková

Simona Stašová hrála ve vícero Hřebejkových filmech a o Pelíškách řekla, že to byl film, co se skvěle točil, ale že se z něj stane taková legenda, by si tehdy nikdo nevsadil. Sympatické podle ní je, že ukazoval komunisty jako normální lidi. Její maminka Šebková vyvažovala otcovy nálady a urputnost a s dětmi tvořila tajnou koalici.

Simona Stašová je nejen často obsazovanou filmovou herečkou (např. Bezva zuby na zásnuby, Lída Baarová nebo Život je život), ale především hraje v mnoha skvělých divadelních představeních (Třináct u stolu, Shirley Valentine nebo Drobečky z perníku) v Divadle Lucie Bílé nebo v Městských divadlech pražských.

Hláška: Já jsem ti říkala, nech je až na polárkovej dort. To přece není do horkýho kafe.

Foto: Profimedia.cz

Na její ikonický účes nebylo třeba paruky. Dnes má Simona Stašová vlasy světlejší a moc jí to slušíFoto: Profimedia.cz

Eva Holubová a Jaroslav Dušek

Postavy: Učitelka Eva a učitel Saša

Eva Holubová hrála učitelku a svobodnou matku malého zvídavého Péti, která by se ráda provdala a zkouší štěstí i s kolegou Sašou. Herečka se nedávno svěřila, že legendární postelová scéna, kdy k ní kolega přijde s nabídkou kvalitního sexu, byla jedna velká improvizace. Jan Hřebejk to nechal na ní a na Duškovi. Ten ji rozesmával výroky typu: „Neboj, půjdu jen na krajíček“.

Eva Holubová hraje nyní ve filmech Přání k narozeninám a Střídavka, je hvězdou divadla Studio DVA a s dcerou natáčela podcast Menopauza není pauza.

Hláška: Dříve, než přistoupíme k otázkám z prospěchu, ráda bych vás upozornila, že se tu mezi dětmi objevil takový nešvar. Děti velice často opakují sprostá slovíčka. Hlavně jedno. Je to slovíčko - Prcat!

Hřebejk měl štěstí, že většina obsazených herců vnesla do natáčení i kus sebe. Jaroslav Dušek rozhodně a šel do toho naplno, sexuální scénu chtěl točit například nahý a od Jiřího Kodeta si nechal dát řádnou ránu holí.

Ve filmu Přání k narozeninám, které nyní hrají kina, hraje i s Evou Holubovou a ztvárnili pár. Hraje v divadle a jezdí po besedách.

Hlášky: Květinová alternativa v rodině důstojníka lidově demokratické armády! No já jsem zvědav, co na to řekne soudruh tatínek!

Foto: Profimedia.cz

Skvěle se doplňovali a Jaroslav Dušek i pomáhal Evě Holubové, když se styděla vyslovit slovo prcatFoto: Profimedia.cz

Kristýna Badinková Nováková a Emília Vášáryová

Postavy: Jindřiška a Vilma Krausovy

Role Jindry, dcery vzteklého Krause, který svou malou rodinu mučí láskou, jí přinesla slávu a popularitu. Herečka si je jistá, že ji nic nepřekoná. A její dvě malé dcery film milují. Vidět ji můžete jako policajtku v Temném kraji nebo v představeních pražského divadla Studio DVA.

Hláška: Každej ví něco. Víš snad ty, kdo založil Beatles?! Myslíš, že Svojsík, Frištenský nebo snad Tyrš? Víš hovno.

Ač herečka ze Slovenska, Emília Vášáryová se v českých filmech objevuje často. Ale Pelíšky byly přece jen o něco osobnější. Poskytla například fotky svého otce, podle fotek její maminky se šil kostým. A scéna, kde Jindřiška truchlí ve skříni po mamince, je její osobní. Prý si ji občas pustí a zavzpomíná na maminku. Herečka vloni oslavila 80. narozeniny, vypadá skvostně a stále hraje v divadle nebo ve filmu.

Hláška: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?

Foto: Profimedia.cz

Maminku Krausovou měla původně hrát Iva Janžurová, ale prý z pověrčivosti ji odmítla (postava zemře)Foto: Profimedia.cz

Načítám