Hlavní obsah

Malebná vesnice, kde se natáčel film Prázdniny i Deník Bridget Jones, už má zvědavých turistů dost!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyhle filmy milují miliony diváků po celém světě, a tak není divu, že se touží podívat na místa, kde se natáčely. Obyvatelé idylické vesničky Shere v hrabství Surrey, ležící zhruba 65 kilometrů jihozápadně od Londýna, by mohli vyprávět…

Článek

Každý, kdo viděl film Prázdniny, si jistě vybaví idylický domek nešťastně zamilované novinářky Iris v podání Kate Winslet, který na svátky vyměnila s bohatou hollywoodskou režisérkou Amandou za její sídlo v Los Angeles.

Pokud chcete domek spatřit na vlastní oči, stačí si udělat výlet do Velké Británie a navštívit vesničku Shere v jižní Anglii. Samotný Irisin domek, ve skutečnosti nazvaný Honeysuckle Cottage, jeho současní majitelé koupili v roce 2018 za cenu přesahující 18 milionů korun a díky jeho popularitě se rozhodli jej nabízet k pronájmu. Zájemce lákají na krásné výhledy do okolní krajiny i stylové vybavení. Místní hospoda je jen pár kroků odtud, takže ideální místo pro odpočinek a dovolenou.

Malebný anglický venkov

Kromě slavného hitu Prázdniny se v Shere a okolí natáčely také některé scény snímku Deník Bridget Jones: S rozumem v koncích. Konkrétně druhá svatba Bridgetiných rodičů v úžasně romantickém kostelíku, kterou celý film vrcholí. Na samém konci snímku se můžete pokochat nádherným výhledem právě do krajiny v Surrey.

Také tu ale vznikaly některé záběry pro filmy Čtyři svatby a jeden pohřeb, Dokonalá partie, Mumie nebo k detektivce podle Agathy Christie Proč nepožádali Evanse?

Prázdniny a filmová místa

Díky filmu Prázdniny nám ale tahle nádherná vesnička přece jen utkvěla nejvíc – jen si vzpomeňte třeba na scénu, v níž si Amanda v podání Cameron Diaz vyrazila do městečka na nákupy. Ačkoli od premiéry filmu uběhlo už 17 let, turisty a filmové fandy to sem stále láká. Dokonce natolik, že jich místní mají tak trochu plné zuby.

Jak napsal letos v listopadu deník Daily Mail, všichni obyvatelé se už předem děsí právě období od Vánoc do konce roku, kdy se sem sjíždějí davy. Místní už prý raději ani nevycházejí ven, protože centrum městečka je přecpané filmovými fanoušky. Kromě jiného je sem láká i možnost dát si pivo či něco dobrého v baru, kde měl první rande Graham (Jude Law) s Amandou.

Není kde parkovat

Jim Worsfold, který ve vesnici žije 30 let a natáčení filmu Prázdniny si dobře pamatuje, řekl pro deník The Sun, že kvůli turistům je v centru vesnice prakticky nemožné zaparkovat, neprojedou hasičské vozy a nepomohlo ani vybudování záchytného parkoviště. I proto se zdejší radní odhodlali k radikálnímu kroku a rozhodli se parkování ve městě zpoplatnit, stejně jako používání veřejných toalet. „Je tu nádherně, máme i krásné okolí vybízející k nádherným procházkách,“ říká Jim Worsford a dodává: „Ale ta invaze turistů už je prostě moc.“ I proto prý zvažuje, že by se odstěhoval.

Byla to láska?

Mimochodem, mezi představiteli Grahama a Amandy to prý jiskřilo i ve skutečnosti. Oba byli tenkrát zrovna čerstvě single, takže vzájemné náklonosti nic nebránilo. Cameron se krátce předtím rozešla s Justinem Timberlakem a Lawovi se zrovna rozpadlo manželství se Siennou Miller, kterou podvedl s chůvou.

Románek jim ale nevydržel, ani jeden se prý v té době nechtěl vázat, a tak nadšení poměrně brzy vyprchalo. V roce 2012 byly ještě viděni, jak se líbají a ubytovávají společně v hotelu v Los Angeles, ale brzy nato se rozešli. On si v roce 2019 vzal psycholožku Phillipu Coan, s níž má dvě děti (celkem jich má sedm), a ona se v roce 2015 provdala za Benjiho Maddena, s nímž má tříletou dceru.

Načítám