Hlavní obsah

Taneční filmy baví! John Travolta umí číslo z Pomády dodnes, Emma Stone měla v La La Landu dublérku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dodáte šťávu filmovému milostnému příběhu, středoškolské komedii, sociální sondě nebo detektivce? Přidejte tanec a hned to má nejen grády, ale klidně i oscarové ambice. Tanec dodá vášeň, zábavu i napětí!

Článek

Také si u sledování tanečních filmů představujete, jak to na parketě nebo na ulici roztočíte stejně jako hlavní hrdinové? Rozhodně nejste sami! Tyto snímky mívají často spíše jednodušší děj, jindy však tanec obohatí příběh s dramatickou zápletkou a z něj se pak stane ambiciózní a oceňovaná záležitost. A herce čeká náročná příprava, mají-li být jejich výkony uvěřitelné a bezchybné. Které oblíbené taneční filmy vstoupily do dějin kinematografie?

Bez kalhot: Poslední tanec

Magic Mike (Channing Tatum) je umělecká přezdívka mladého muže, který se živí jako dělník, a když se mu naskytne příležitost vydělat si pěkné peníze, využije ji. Stane se součástí týmu profesionálních striptérů, kteří denně přivádějí do varu stovky žen v klubu. Ale i když Mike tanec miluje, ví, že chce víc než se jen vlnit do rytmu a smyslně se svlékat.

Film Bez kalhot se dočkal dvou pokračování. Letos měl premiéru třetí díl, ve kterém se hlavní hrdina přesunul do Londýna. Najala si ho bohatá dáma (Salma Hayek), aby v jejím divadle sestavil velkolepou sexy show. Jedno je jisté: po zhlédnutí filmu budete velmi zklamaní z jízdy běžnou MHD – ze spolucestujících se hoši s rytmem v těle pravděpodobně nevyklubou. V jakých dalších filmech je žhavý striptýz?

Foto: Profimedia.cz

Třebaže je ve třetím dílu Mike spíše choreograf, o jeho taneční kouzla nepřijdete. A budete si přát aspoň na chvíli být na místě jeho herecké partnerky v podání Salmy Hayek.Foto: Profimedia.cz

Pomáda

John Travolta se stal miláčkem filmového publika na přelomu 70. a 80. let. Snoubil v sobě italsko-americké kouzlo, ženy s ním chtěly odtančit do postele a muži chtěli být v jeho gangu. Za výkon v Horečce sobotní noci byl nominován na Oscara, o rok později zazářil jako Danny Zuko v trháku Pomáda, který se stal nejvýdělečnějším hollywoodským muzikálem. Příběh o prázdninové lásce Dannyho a Sandy, která pokračuje i ve školním roce, si zamilovali všichni a z herců se staly idoly.

Herec rád tančí dodnes, i když už spíš v reklamách než ve filmech. Před pár lety natočil s dcerou legendární choreografii z Pomády v rámci reklamy na Super Bowl, a jak poznamenala guru životního stylu Martha Stewart, která se v reklamě objevila také: Pořád na to má! Jak vznikaly legendární kostýmy do muzikálu Pomáda?

La La Land

Romantický milostný příběh jazzového muzikanta a nadějné herečky, kteří se nejdříve vzájemně podporují ve svých snech, ale nakonec dají přednost vlastním ambicím, se snad ani nemohl odehrát jinde než v Hollywoodu. Hrály v něm skvělé písně a tančilo se jako o život. A jak zvládli náročné taneční scény herci v hlavních rolích – Emma Stone a Ryan Gosling? Dřeli a snažili se, ale i tak bylo třeba využít dubléry a profi tanečníky.

Muzikál získal šest Oscarů a tvůrci se chvíli radovali i ze sedmé sošky – za nejlepší film. Ukázalo se ale, že došlo k omylu a Warren Beatty kvůli záměně obálek vyhlásil vítěze špatně. Tato vyměněná obálka patří mezi největší oscarové skandály.

Foto: Profimedia.cz

V La La Landu tanec fungoval jako vyjádření pocitů… A fungoval skvěle. A fanouškům nevadí, že občas na plátně vidí dubléry.Foto: Profimedia.cz

Mamma Mia!

Muzikál, ve kterém hraje Meryl Streep, tančí se na nestárnoucí songy kapely ABBA a odehrává se na řeckém ostrově? Ten zkrátka nemůže dopadnout jinak než skvěle. A z Mamma Mia! se skutečně stal trhák léta 2008. A co vy, viděli jste příběh dívky, která si na svatbu pozve tři pány? Všichni tři by totiž podle deníku její mámy mohli být jejím otcem.

Meryl Streep je herecký chameleon a komediální talent prokázala mnohokrát, že ale umí tančit a zpívat, se všeobecně nevědělo. A ona prohlásila, že chtěla svým tanečním uměním zahanbit své děti. Zato její kolega Stellan Skarsgård přiznal, že dosud tančil většinou jen opilý.

Foto: Profimedia.cz

Neskutečné výkony Meryl Streep i ostatních hereček se směle vyrovnaly i výkonům o generace mladších tanečnic.Foto: Profimedia.cz

Chicago

Legendární muzikál bavil diváky jak na Broadwayi, tak v kině a akademie ho ocenila šesti Oscary. Tanečnici Roxie a kabaretní hvězdu Velmu spojuje to, že vraždily, a jejich jedinou šancí je svérázný advokát Billy Flynn (Richard Gere). Ten z nich udělá bulvární senzaci a nakonec je postaví proti sobě, a to v tanečně-pěveckém duelu.

Rozhodnout, která herečka byla přesvědčivější, je nemožné: Catherine Zeta-Jones jako Velma stejně jako i Renée Zellweger jako Roxie předvedly životní výkony. První získala Oscara, druhá se musela spokojit „jen“ s nominací.

Foto: Profimedia.cz

V Chicagu se hodně tančilo a byla to opravdu velká podívaná. Uprostřed je Catherine Zeta-Jones jako známá zpěvačka a tanečnice Velma.Foto: Profimedia.cz

Billy Elliot

O tom, že je tanec dřina, není pochyb. A přesto stále musejí malí i velcí pánové obhajovat svoji lásku k tomuto náročnému druhu umění. A to je hlavní téma nádherného snímku Billy Elliot (Jamie Bell), ve kterém malý chlapec namísto boxu propadne baletu. A třebaže má obrovský talent a touhu, musí se obhájit před svým „macho“ tátou a militantním bráchou, kteří se v době, kdy on trénuje, účastní hornické stávky. Tanec nakonec dva naprosto rozdílné světy spojil a na úspěch filmu o pár let později navázal neméně úspěšný muzikál.

Foto: Profimedia.cz

Táta z něj chtěl mít chlapáka a boxera, on se ale lépe cítil mezi baletkami. Proč ne?!Foto: Profimedia.cz

Načítám