Hlavní obsah

Filmy, které voní létem: Mamma Mia!, Dobrý ročník i Čelisti

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nebe bez mráčku, krásná blondýnka má vlasy prosolené od moře, na nose pihy od sluníčka a v očích zamilovaný výraz, užívá si letní lásku. Ale možná ji sežere žralok. Filmy, které voní létem, nejsou vždy jen romantické!

Článek

Ideální čas na osvěžující ovocné drinky, procházky v západu slunce, pojídání zeleninových salátů na kila a sledování filmů s letní atmosférou? No přece právě teď! Udělejte si doma letní kino a vězte, že mezi našimi tipy si vyberou jak milovníci romantiky, tak akčních velkofilmů.

A pokud máte chuť na českou produkci, doporučujeme otevřít dobře vychlazené bílé a pustit si Bobule (2008) nebo si užít Léto s kovbojem (1976) s nezapomenutelnou hláškou „Já znám široko daleko všechny krávy, ale vás jsem tu ještě neviděl“.

1. Mamma Mia! (2008)

Čím letnějším začít než touhle peckou! Kombinace krás řeckého ostrova a jeho lehce potrhlých obyvatel, kteří splín zahání zpěvem písní kapely ABBA a je jim neustále do tance, je nepřekonatelná. Donna (Meryl Streep, 71) se tu před lety usadila, vede malý hotýlek a její dcera Sophie (Amanda Seyfried, 34) chystá svatbu. Jenže by ráda, aby ji k oltáři vedl otec, kterého nikdy neviděla. A podle deníku její mámy přicházejí v úvahu hned tři fešáci.

Foto: Profimedia.cz

Oscarová herečka ukázala, že má energie na rozdávání a pěvecký talentFoto: Profimedia.cz

2. Čelisti (1975)

Ne pro každého končí léto šťastně. Někomu zlomí srdce prázdninová láska, někdo si léčí spálená záda a jiného sežere žralok. Film o tom, jak na městečko Amity zaútočí bílý žralok velký jako dům, má svoje kouzlo i po letech, a to i přesto, že úroveň filmových triků je už dnes trochu školková. Perfektní režie, kamera napínavě vedená z pohledu žraloka a dokonalý soundtrack dělají z Čelistí dnes již legendu.

Foto: Profimedia.cz

V životě občas stojíte před rozhodnutím, zda říct, či neříct „je za tebou žralok“Foto: Profimedia.cz

3. Den nezávislosti (1996)

Nefalšovaný americký patos zabalený do akčního velkofilmu? Tenhle biják jednou pro vždy zodpověděl palčivou otázku, zda jsme ve vesmíru sami. A ukázal, že i když mimozemšťané mají ničivou sílu, nakonec stačí jeden počítačový virus, prezident srdcař (Bill Pullman, 66), statečný voják (Will Smith, 51) a pár dalších hrdinů a Země si svoji nezávislost obhájí. A nechyběl ani tradiční ohňostroj.

Foto: Profimedia.cz

Až řeknu tři, tak zachráníme svět, platí? Zleva Will Smith a Jeff Goldblum (67)Foto: Profimedia.cz

4. Divoká řeka (1994)

Sjíždět řeku se dá různými způsoby. Můžete si vybrat poklidnou Vltavu, nebo projet pěkně nadivoko peřejemi jako Meryl Streep. V roli Gail se rozhodne s manželem workoholikem a malým synem obnovit rodinnou soudržnost a vezme je na raft. To by mohlo fungovat, rodinu takové dobrodružství semkne... Ale když se k nim přidají dva psychopati, kteří utíkají s kradenými penězi a potřebují Gail, aby je dostala do bezpečí, jde do tuhého.

Foto: Profimedia.cz

Vedle Meryl Streep zazářil i Kevin Bacon (62, vpravo), z něhož mrazilo i přes filmové plátno. Jeho parťáka si zahrál John C. Reilly (55)Foto: Profimedia.cz

5. Sesterstvo putovních kalhot (2005)

Čtveřice nerozlučných kamarádek má před sebou letní prázdniny, kdy se mají poprvé vzájemně odloučit. Když narazí na džíny, které jim zázračně všem padnou, rozhodnou se díky nim zůstat v kontaktu a zjistit, jestli kalhoty nosí štěstí. Každou čeká jiné léto a jiné překážky, ale díky putovním kalhotám vědí, že mají kdesi ve světě svoje nejlepší přítelkyně, svoje opory. Silný příběh o ženském přátelství vás osloví.

Foto: Profimedia.cz

Že jsou vám některé herečky povědomé? Aby ne! Zleva Alexis Bledel (38, hrála v Gilmorových děvčatech), America Ferrera (36), Amber Tamblyn (37) a Blake Lively (32, hrála v Super drbně)Foto: Profimedia.cz

6. Poslední píseň (2010)

Ano, to je ten film, během jehož natáčení se dali dohromady Miley Cyrus (27) a Liam Hemsworth (30), ale zároveň je to i silné drama o mladé dívce Ronnie, které zlomí srdce rozvod rodičů. Trápí se a také ubližuje všem kolem. Ani po třech letech to není pořád ona a maminka ji pošle, aby strávila léto u táty. Tam hledá mladá dívka cestu zpátky k sobě, k milované hudbě, k otci, k mladšímu bráškovi i k sympatickému Willovi.

Foto: Profimedia.cz

Lásku k hudbě zdědila Ronnie po svém otci a nakonec se k hraní zase vrátí. Jak to dopadne s ní a Willem?Foto: Profimedia.cz

7. Dobrý ročník (2006)

Při natáčení Gladiátora (2000) zjistili Ridley Scott (82) a Russell Crowe (56), že jim to spolu klape, a ve spolupráci pokračovali. Snímek je o finančníkovi Maxu Skinnerovi, kterému strýc odkázal vinici na jihu Francie. Zpočátku si nedovede představit, že by se vzdal života v Londýně a věnoval se vínu. Pak se ale vrátí na místo, kde byl v dětství opravdu šťastný, potká staré známé i lásku, a uvědomí si, co mu celý život chybělo.

Foto: Profimedia.cz

Max chce původně zděděný majetek výhodně zpeněžit, ale nakonec si to tu zamilujeFoto: Profimedia.cz

Který film musíte vy vidět každé léto? Víte, které snímky vyvolaly opravdu velké pozdvižení?

Reklama

Načítám