Hlavní obsah

Filmové a seriálové konce, které zanechaly mnoho otázek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Otevřené konce jsou skvělým způsobem, jak v divákovi nechat doznívat dílo ještě hodně dlouho. Jindy spíš svědčí o lehké bezradnosti tvůrců anebo o snaze připravit si půdu pro možné pokračování. Tak jako tak, diváci se pak musejí spoléhat na vlastní představivost a ne vždy je jim to po chuti. Které otevřené konce v nás zanechaly až příliš mnoho otázek?

Článek

Důležité skutečnosti v životě má člověk tendenci nějak uzavřít. Některé filmy nebo seriály ovšem tuto potřebu nerespektují. Končí tak, že vlastně nikdo nic neví. U kterých filmů a seriálů se divák závěrečného rozhřešení nedočká? (Varování: následující odstavce samozřejmě prozrazují část děje a rozuzlení.)

Ztraceno v překladu (2003)

Uvedení filmu v režii Sofie Coppoly (49) sklidilo velký úspěch stvrzený Oscarem za scénář a třemi Zlatými glóby (za nejlepší film, scénář a herce v hlavní roli). V hlavních rolích se představili Bill Murray (70) a Scarlett Johansson (36) v kulisách pulzujícího Tokia, kde se oba hlavní hrdinové cítili osamělí a tak byli rádi za přítomnost toho druhého. Film ovšem končí něčím, co dlouho nedalo divákům spát. Když se hlavní protagonisté loučí, Bill Murray pošeptá jako Bob své herecké kolegyni něco do ucha. A to něco vzbuzovalo mnoho otázek. Uvidí se ještě? Bylo to poslední sbohem? Když se lidé herce následně vyptávali, tvrdil, že to zůstane jen mezi zamilovanými.

Foto: Profimedia.cz

Oba byli mezi lidmi a přece se cítili osamělíFoto: Profimedia.cz

Gilmorova děvčata: Rok v životě (2016)

Návrat seriálu Gilmorova děvčata (2000–2007) po devíti letech vyvolal všeobecné nadšení. Divák se loučil s nezkušenou vysokoškolačkou Rory v podání Alexis Bledel (39) a následně se shledal s vyzrálejší, ale trochu ztracenou mladou ženou. Nemohla chybět ani její matka Lorelai hraná Lauren Graham (53). Tvůrci nabídli divákům pohled do jednoho roku jejich života, ale těhotenstvím, které se provalí v posledních vteřinách, nechali nezodpovězenou důležitou otázku: Kdo je otec? Snad nám další pokračování odpoví.

Foto: Profimedia.cz

Na otce svého dítěte měla Alexis Bledel jako Rory (vpravo) hned několik adeptůFoto: Profimedia.cz

Počátek (2010)

Mysteriózní thriller režiséra Christophera Nolana (50), který je zároveň i autorem scénáře, rozhodně není pro lidi, co chtějí mít ve věcech jasno. Leonardo DiCaprio (46) se v něm jako zkušený zloděj snaží spáchat dokonalý zločin a zahrává si přitom se světem myšlenek a snů. Divák se tak celou dobu snaží pochopit, co je vlastně realita a co ne. A na konci mu není úplně jasné, jestli se DiCaprio jako Dom dokázal ze snu vrátit do skutečného života.

Foto: Profimedia.cz

Film získal čtyři Oscary, konkrétně za kameru, mix zvuku, zvuk a za vizuální efektyFoto: Profimedia.cz

Jmenuju se Earl (2005-2009)

Příběh o drobném zlodějíčkovi, který se rozhodne změnit svůj život a odčinit dávné hříchy, aby zlepšil svou karmu, byl v roce 2006 nominován na Zlatý glóbus za nejlepší seriál. Sice nevyhrál, ale čísla sledovanosti svědčila o jeho oblibě. Jenže v roce 2009 se tvůrci rozhodli seriál ukončit, bohužel pro diváky poměrně nečekaně a s mnoha nezodpovězenými otázkami. Následně se mluvilo o tvorbě páté řady, ale žádná televizní stanice se do toho nebyla ochotná pustit. Hlavní postavu si v seriálu zahrál Jason Lee (50).

Foto: Profimedia.cz

Jason Lee jako Earl s hereckou kolegyní Jaime Pressly (43)Foto: Profimedia.cz

Černá labuť (2010)

Otázky vyvolává i konec psychologického dramatu z prostředí baletu v režii Darrena Aronofskyho (52). Hlavním tématem je rivalita dvou baletek, které si zahrály Mila Kunis (37) jako Lily a Natalie Portman (39) jako Nina. Ta po závěrečném čísle v Labutím jezeře krvácí. Zemře? Přežije? Je to vražda, sebevražda? A co je vlastně skutečné a co je jen halucinace?

Foto: Profimedia.cz

Natalie Portman ve filmu ukázala, jak moc je balet konkurenčním prostředímFoto: Profimedia.cz

Rodina Sopránů (1999–2007)

Černý humor, zvraty i skvělé herecké výkony přinesly seriálu o mafiánském bossovi několik Zlatých glóbů. Mimo jiné za nejlepší televizní seriál v kategorii drama a také za herecký výkon představitele hlavního hrdiny Jamesa Gandolfiniho (✝51), který si zahrál mafiána Tonyho Soprána. Po osmi letech a 86 dílech ovšem diváci čekali trochu jiné rozloučení. Když se Tony v závěrečné epizodě setká s rodinou u večeře a zazvoní zvonek, místo toho, aby šel někdo otevřít, obrazovka zčerná. Někteří fanoušci byli nadšení, protože očekávali pokračování, jiní frustrovaní, že se nedozvěděli, jak to s Tonym dopadne. O vzniku další řady se léta diskutovalo, nakonec to ale skončilo natáčením celovečerního filmu The Many Saints of Newark, který by měl mít premiéru v letošním roce. O osudu Tonyho Soprána se v něm ale nedozvíme nic, protože dějově předchází seriálu.

Foto: Profimedia.cz

James Gandolfini zemřel nečekaně v roce 2013 při dovolené v ŘíměFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám