Hlavní obsah

Skandály i dojáky z historie Oscarů: Naháč na pódiu, vášnivý polibek i vyměněná obálka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacátého března se uskuteční jeden z největších svátků filmu – udílení zlatých sošek Oscarů. Tentokrát půjde už o 94. ročník. Zavzpomínejte, jaké zajímavé momenty přinesly ty minulé.

Článek

Živé přenosy jsou vždy ošemetnou disciplínou. Některé momenty zkrátka nenaplánujete a stát se může ledasco. Po jevišti se tak v minulosti při udílení Oscarů proháněl třeba nahý fotograf. Jaké další momenty nejen z pódia se vepsaly do historie?

První Oscar pro Afroameričanku

Významným a symbolickým krokem kupředu byl rok 1940, kdy herečka Hattie McDaniel (✝59) získala jako první Afroameričanka Oscara. Konkrétně za vedlejší roli ve filmu Jih proti Severu (1939), za postavu otrokyně a chůvy. Kvůli segregačním zákonům, které tehdy platily, ovšem nemoha na slavnostní ceremoniál. Hotel, kde se předávání konalo, byl pouze pro bílé, herečka musela získat pro vstup výjimku. Neseděla ovšem u stolu s ostatními umělci, kteří byli za snímek nominováni na ocenění v dalších kategoriích, ale odděleně a stranou od ostatních. Pro sošku si nakonec na pódium přišla, film jich získal celkem osm.

Foto: Profimedia.cz

Hattie McDaniel s cenou Oscar, která ve čtyřicátých letech vypadala jinak než nyníFoto: Profimedia.cz

Nahý narušitel

Na jeden z nejrozpačitějších momentů udílení Oscarů narazíme v roce 1974 a postaral se o něj fotograf Robert Opel (✝39). Tomu se podařilo proniknout do zákulisí jako novináři, aby se posléze před zaskočeným publikem proběhl po pódiu nahý. A to přesně ve chvíli, kdy moderátor zval na pódium herečku Elizabeth Taylor (✝79) vyhlásit cenu za nejlepší film. Opel nebyl nějaký blázen toužící po momentální slávě, většinu svého života byl aktivistou, podporoval například zřizování nudistických pláží nebo gay komunitu. Objevily se ale i názory, že si ho na Oscary objednali sami organizátoři slavnostního večera, aby akci zpestřili.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor byla nahým vetřelcem zaskočená stejně jako všichni ostatní. Na fotografii je s hercem Michaelem Wildingem (✝66)Foto: Profimedia.cz

Vášnivý polibek

O pořádné překvapení se v postaral herec Adrien Brody (48) v roce 2003, když si přebíral sošku za výkon ve filmu Pianista (2002). Ze svého úspěchu byl tak nadšený, že popadl vedle stojící herečku Halle Berry (55), která mu cenu předávala, ohnul ji a vášnivě políbil. Někteří lidé označili nevyžádaný polibek za formu sexuálního obtěžování, sama herečka byla z celé situace prý také  v šoku. Později uvedla, že ve skutečnosti nešlo o reálný polibek, ale zmínila, že když se nad ní herec sklonil, pořádně ji zamokřil. Nejspíš potem.

Foto: Profimedia.cz

Tohle Halle Berry určitě nečekala, nicméně situaci ustálaFoto: Profimedia.cz

Posmrtný Oscar

Dojemný byl galavečer v roce 2009. Zesnulý Heath Ledger (✝28), který se na začátku roku 2008 nešťastnou náhodou otrávil léky na spaní, totiž vyhrál Oscara za výkon ve vedlejší roli za své ztvárnění šíleného Jokera ve snímku Temný rytíř (2008). Byl to třetí herec, který dostal ocenění posmrtně. Nedožil se ovšem ani ceny, ani premiéry filmu, která se konala v létě 2008. Hercova sestra Kate Ledger v projevu řekla, že rodina cenu přijímá jménem Heathovy dcery Matildy Rose (16).

Foto: Profimedia.cz

Cenu převzali kromě hercovy sestry i jeho rodiče, matka Sally a otec Kim. Jeho dceři byly v době hercovy smrti dva rokyFoto: Profimedia.cz

Ikonické selfie

Pravděpodobně nejvíc celebrit na jedno selfie se podařilo nacpat moderátorce Ellen DeGeneres (64), která v roce 2014 Oscary uváděla. Snímek, na kterém je mimo jiné Julia Roberts (54), Meryl Streep (72) nebo Jennifer Lawrence (31), během hodiny obletěl internet a stal se nejvíce retweetovanou fotografii v historii Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Tato fotografie zbořila Twitter. Spoušť ovšem musel zmáčknout herec Bradley Cooper (47)Foto: Profimedia.cz

Konečně Oscar pro Lea

Další moment, který se nesmazatelně vepsal do novodobé historie udílení prestižních filmových cen, byl ten, když si herec Leonardo DiCaprio (47) konečně nakráčel pro svého prvního Oscara. Dlouhodobě mu drželi palce lidé po celém světě, ale vytoužená soška stále nepřicházela. Přitom byl několikrát nominován – například v roce 2014 za hlavní roli ve filmu Vlk z Wall Street (2013) nebo v roce 2005 za svůj výkon ve snímku Letec (2004). Nakonec ale odbornou porotu nejvíce zaujal jeho strhující herecký i fyzický výkon v dramatu REVENANT Zmrtvýchvstání (2015). Potlesk ve stoje byl nutností.

Foto: Profimedia.cz

Herec proměnil až svou pátou nominaciFoto: Profimedia.cz

Záměna obálek

Rok 2017 přinesl docela nepříjemný skandál týkající se nejlepšího filmu a záměny obálek. Herec Warren Beaty (84), který první místo vyhlašoval spolu s Faye Dunaway (81), se totiž spletl. Pro cenu si tak na pódium nakráčeli členové tvůrčího týmu filmového muzikálu La La Land (2016). Jejich radost ale neměla dlouhého trvání, protože záhy bylo oznámeno, že ve skutečnosti vyhrálo drama Moonlight (2016). Warren Beaty tehdy dostal špatnou obálku, v té bylo jméno Emmy Stone (33), která předvedla nejlepší ženský herecký výkon právě ve zmíněném La La Landu.

Foto: Profimedia.cz

Jak přesně došlo k záměně obálek a trapasu, pak pořádající firma dlouho vyšetřovalaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám