Hlavní obsah

Zákon a pořádek v rukách žen: Jak si poradila s rolí detektivky Jitka Čvančarová či Nicole Kidman

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nemají takové svaly, ale mají čáry! Být policistkou či detektivkou není v dnešní době nic neobvyklého a uvědomují si to i filmoví a televizní tvůrci. Které slavné české i zahraniční herečky mají za sebou roli v uniformě?

Článek

O ženách se mluví jako o něžném pohlaví. Možná i proto se na dámy v policejní uniformě mnozí dívají s despektem. Umí si zjednat pořádek a mít autoritu? Zadržet podezřelé, složit dvojnásobně velkého grázla a neskončit následně na fyzioterapii? Rozhodně ano.

Někdy mají tvůrci pocit, že musí ženu na pozici policistky či detektivky nějak „vysvětlit“, proto jim připisují různá traumata, se kterými se takto vyrovnávají. Na druhou stranu, nutno přiznat, že i řada jejich mužských kolegů – policejních vyšetřovatelů – bojuje se svými démony, od severského Carla Mørcka až po českého Petra Kraje. Které herečky zvládly roli problematické osobnosti a zároveň vyšetřovatelky na jedničku?

Erin Bell

Film: Ničitelka (2019)

Představitelka: Nicole Kidman (55)

Že vám film s Nicole Kidman v roli policistky utekl? Nejste sami. A že jste Nicole namaskovanou do role totální trosky nepoznali? Taky nejste sami. Kritici hodnotili její výkon ve snímku Ničitelka velmi pochvalně, někteří dokonce považují tuto roli za její životní.

Erin se před lety infiltrovala do zločineckého gangu a měla se podílet na přepadení banky. To se ale ošklivě nepovedlo a ji minulost stále pronásleduje. Hodně pije, nevychází s dcerou, a když se na scéně objeví šéf gangu, chopí se příležitosti a rozhodne se splatit dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidman je v roli k nepoznání a trosku hraje velmi přesvědčivěFoto: Profimedia.cz

Catherine Willows

Seriál: Kriminálka Las Vegas (2000–2015)

Představitelka: Marg Helgenberger (63)

Vyšetřovatelka noční směny a speciální agentka FBI pracuje v týmu Gila Grissoma (William Petersen, 69) v Las Vegas. Catherine je svobodná matka, ona sama také vyrůstala bez otce a málem se živila striptýzem jako její máma. Nakonec se ale dala do kupy, vystudovala a nastoupila k policii.

Je velkou odbornicí na krev a pro vyřešení případu udělá, co je třeba. Jednou dokonce vězni slíbila, že si za každou jeho odpověď rozepne jeden knoflíček u košile. Pro herečku se jedná o nejzásadnější roli v kariéře.

Foto: Profimedia.cz

Pečlivá a profesionální, ale zároveň citlivá. Zvlášť ve chvílích, kdy jsou oběťmi dětiFoto: Profimedia.cz

Stella Gibson

Seriál: Pád (2013–2016)

Představitelka: Gillian Anderson (54)

Není to první role, ve které se Gillian Anderson snaží bránit zákon, ale v tomto seriálu nejsou její podezřelí mimozemšťané. Vrah mladých žen (Jamie Dornan, 40) je z masa a kostí a má před policií pořádný náskok.

Ale policejní komisařka Stella Gibson je uznávaná špička ve svém oboru. Brzy si sjedná respekt a nikdo si nedovolí zpochybnit její rozhodnutí. Je sebevědomá a rozhodně nemá problém se svou ženskostí a sexualitou. Podaří se jí zastavit sériového vraha, který konečně udělal chybu, a dokáže mu i zločiny z minulosti? Scenárista Allan Cubitt psal roli přímo pro ni.

Foto: Profimedia.cz

Stella je uznávaná odbornice, nemusí nikomu dokazovat, že se na práci hodí. A jde si tvrdě za svýmFoto: Profimedia.cz

Amelia Donaghy

Film: Sběratel kostí (1999)

Představitelka: Angelina Jolie (47)

Film má dva hlavní hrdiny: forenzního kriminologa Lincolna Rhyma (Denzel Washington, 67) a mladou policistku Amelii. On má sice brilantní mozek, ale po tragické nehodě ochrnul a je upoutaný na lůžko. Jeho mladá kolegyně za něj tedy prochází místa činu neboli rošty a jako milovnici rychlé jízdy jí neunikne žádný prchající zločinec.

Společně se vydají po stopách psychopatického vraha, který na místech činu nechává záhadné symboly, jimiž dává policii nápovědu, kde se odehraje další zločin.

Foto: Profimedia.cz

Místo činu nestačí jen prohlédnout, musíte s ním splynout Foto: Profimedia.cz

Adéla Čulíková

Seriál: Případy 1. oddělení (2022)

Představitelka: Barbora Bočková (32)

Bývalá sportovkyně a vystudovaná fyzioterapeutka na sebe výrazněji upozornila ve filmu Promlčeno (2022). Nyní doplnila tým kriminalistů 1. oddělení ve třetí sérii oblíbeného seriálu. Jméno má podle reálné policistky, která se ale věnovala boji proti kapesním zlodějům.

Scenáristům bylo vytýkáno, že tým byl dosud ryze mužský, ale bylo to podle skutečnosti, žen bylo u policie a na prvním oddělení v minulosti málo. Adéla Čulíková ale perfektně doplňuje celý tým a ačkoli může někdy působit trochu neprůbojně, je nepostradatelnou součástí a svého jemného vzhledu mnohdy využívá při vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Hanuš (59) v roli Josefa Korejse je starým známým, Barbora Bočková jako Adéla Čulíková tým kriminalistů nově doplnilaFoto: Profimedia.cz

Naďa Hamplová

Seriál: Temný kraj (2017–2019)

Představitelka: Kristýna Badinková Nováková (39)

Seriál z pera sesterského scenáristického dua (Jitka a Kateřina Bártů) se odehrává na zdánlivě klidném a malebném venkově, kam z Prahy odchází strávit zdravotní volno Petr Kraj (Lukáš Vaculík, 60), odborník na sériové vraždy.

Brzy začne spolupracovat s místním policejním oddělením, kterému šéfuje Naďa Hamplová. Není nijak průbojná nebo přehnaně sebevědomá, je trochu plachá a jejími kolegy jsou ambiciózní sukničkář a bodrý jedlík se zájmem o pověsti. V soukromí se Naďa stará o dospívajícího syna a otce, snaží se kloubit práci a rodinu, jak jen to jde, a s každým dalším případem získává na sebejistotě.

Foto: Profimedia.cz

Na zasmušilou Naďu se musela usměvavá herečka vždy naladitFoto: Profimedia.cz

Karin Kaplanová

Seriál: Hlava Medúzy (2021)

Představitelka: Jitka Čvančarová (44)

Osmidílný seriál natočil podle scénáře Petra Hudského (49) režisér Filip Renč (57) a dle svých slov chtěl obnovit atmosféru klasických detektivek ze 60. let. Medúza byla zvolena jako symbol všech vyšetřovaných zločinů. V prvním díle je navíc Rubensův obraz Hlava Medúzy ukraden.

Tým vyšetřovatelů vede precizní Karin, která při příchodu do práce nasazuje tzv. poker face a umí si zjednat pořádek. Pro Jitku Čvančarovou to byla nová poloha, musela prý využít mužskou část sebe, naučit se ovládat zbraně apod. Režisér řekl, že byla dokonale připravená a věřil jí v roli každé slovo.

Foto: Profimedia.cz

Obvykle hraje milé holky nebo sexy femme fatale, přísná policistka je nová herecká polohaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám