Hlavní obsah

Lentilky se začaly vyrábět před 117 lety. Už ale tak nezáří barvami. Důvodem je přírodní barvivo

Foto: iva, Shutterstock.com

Foto: iva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevné, kulaté a v papírové krabičce. Známe je snad všichni a většina z nás se na nich učila poznávat barvy. Jejich výroba prošla změnami, ale tvar a vzhled mají stejný dodnes. Zamlsáte si s námi?

Článek

Kulaté čokoládové bonbonky obalené v barevné cukrové polevě patřily v minulosti k oblíbené pochoutce každého prcka. „Pamatuju si, jak mi je máma vysypala na talíř a říkala, kterou barvu mám sníst. Naučila jsem se na nich barvy,“ vzpomíná šestatřicetiletá Karla z Karlových Varů.

Lentilky a Holešov na Kroměřížsku

V roce 1863 začal ve svém domě v Holešově na Kroměřížsku český Němec Philipp Kneisl vyrábět své první cukrovinky. Tehdy se jednalo o tvrdé bonbony ze sacharózy a škrobového sirupu, kterým se říkalo kandity. Jejich výroba měla úspěch, proto Kneisl svůj sortiment rozšířil. Po jeho smrti převzali výrobu synové Philipp a Rudolf a ta se v roce 1907 rozšířila o bonbony, které hrály všemi barvami. Oblíbené čokoládové „čočky“ byly na světě a holešovická společnost se stala centrem jejich velkovýroby.

Proč název lentilky

Samotná lentilka dostala svůj název až v roce 1930, pochází z latinského lenticula, což v překladu znamená čočka, a Kneislovi si ho nechali patentovat. Po válce byla továrna znárodněna, přejmenována na Sfinx, ale barevné bonbony se vyráběly dál. V 50. letech dokonce továrna rozšířila výrobu a celých 30 % vyvážela do zahraničí. Během privatizace v roce 1992 se stal Sfinx součástí koncernu Nestlé a lentilky si tvar barevné čočky plné čokolády zachovaly. Podle zdroje společnosti Nestlé se jich v roce 2019 vyrobilo 1 254 tun, z čehož celých 942 tun se spotřebovalo v České republice. Zbytek putoval do zahraničí.

Foto: Slávka Červená / CNC / Profimedia

V našem Holešově se lentilky vyráběly až do roku 2021, teď jsou k nám přiváženy z NěmeckaFoto: Slávka Červená / CNC / Profimedia

Sedm barev

Lentilky se vyrábějí v sedmi barvách: červená, žlutá, modrá, zelená, fialová, růžová, oranžová a žlutá. Právě poslední z nich nahradila po roce 2000 barvu hnědou. Také složení se změnilo. „Přece jen od jejich vzniku uběhly dvě světové války, znárodnění a privatizace, takže archiv se nedochoval. Poslední receptura, která je k dispozici, je ze začátku 90. let 20. století, kdy je ještě vyráběl státní podnik Čokoládovny,“ vysvětlila v minulosti bývalá tisková mluvčí Nestlé Andrea Brožová. Lentilky také, oproti původním, obsahují více čokolády. Původní umělá barviva s cukrového obalu nahradily výtažky z rostlin a zeleniny, jakými jsou spirulina, světlice barvířská, ředkev, citron a mrkev. Proto už nezáří barvami tak jako v minulosti.

Poměr barev je v každé krabičce jiný

Všimli jste si také, že poměr barev není v krabičkách stejný? Je to tím, že všechny barvy bonbonů jsou smíchány do jednoho kotle, ze kterého následně putují k baličkám. Do každé krabičky tak padá náhodný barevný mix. Léty zmizelo také balení v sáčku, které bylo před rokem 1989. V minulosti mívaly lentilky také mnohem více variací, než je tomu dnes. Vyráběly se například mintelky s mátou a hořkou čokoládou, na Vánoce pak vznikaly zimní edice s třemi barvami, bílou, červenou a zelenou.

Výroba lentilek v továrně Sfinx v Holešově skončila v březnu 2021. Od té doby se vyrábějí s odlišnou recepturou v Hamburku. Na pultech obchodů papírové krabičky s barevnými čočkami stále najdete, ale jejich chuť už není ryze česká.

Načítám