Hlavní obsah

Maturita nebo státnice v kapse? Jak dlouho platí za studenta zdravotní pojištění stát a co hlídat

Foto: PintoArt, Shutterstock.com

Foto: PintoArt, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platit zdravotní pojištění je povinnost, kterou má každý. V případě nezaopatřených dětí ho platí stát – a počítají se mezi ně i studenti. Jak to ale je po maturitě nebo státnici? Kdy si musejí začít studenti tuto pojistku platit sami?

Článek

Čerství absolventi maturitních nebo státních zkoušek si jistě oddychli a na chvíli mají pocit, že jsou všechny starosti pryč. Ty školní asi ano, ale nastala doba, aby se začali starat i o věci, o které zatím nemuseli. A jednou z nich je úhrada zdravotního pojištění. Za děti a studenty, kteří se soustavně připravují na své budoucí povolání (maximálně ale do 26 let věku), totiž hradí toto pojištění stát. Ale jak je to po maturitě nebo státnicích?

Zdravotní pojištění po maturitě

Podařilo se vám udělat maturitu v řádném termínu, to znamená v květnu nebo červnu? Pak můžete být v klidu - stát za vás platí zdravotní pojištění do konce školního roku, tedy do 30. 6., a také za dobu bezprostředně navazujících školních prázdnin, tedy do 31. 8.

Jestliže po prázdninách nastupujete na vyšší stupeň školy, pak vám stále zůstává status nezaopatřeného dítěte a stát bude pojištění hradit i nadále, po celou dobu studia, maximálně však do věku 26 let. Jen to musíte zdravotní pojišťovně ohlásit a doložit to například potvrzením o studiu ze studijního oddělení školy, kam nastupujete.

Kdyby zápis do prvního ročníku probíhal až později a termínově nenavazoval na prázdniny, pak to pojišťovna potřebuje vědět, a to do 8 dnů ode dne, kdy jste se tento termín dozvěděli.

Foto: Natali Brillianata, Shutterstock.com

Chystáte se po maturitě dál studovat? Dejte o tom vědět i své zdravotní pojišťovněFoto: Natali Brillianata, Shutterstock.com

Po maturitě do práce

Byla maturita koncem vašeho studia a hodláte pracovat? Pak záleží na tom, kdy začnete. Pojišťovna za vás bude platit jistě do konce června, a pokud nebudete pracovat celý kalendářní měsíc (klasické brigády se do toho nepočítají), pak i během navazujících prázdnin. Ovšem nesmíte v tu dobu ani pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. I kdybyste si udělali poslední prázdniny, prvního září stát s placením zdravotního pojištění definitivně končí a pak může nastat několik variant:

  • Nastoupíte do zaměstnání – pojistné za vás odvádí zaměstnavatel.
  • Začnete podnikat – pojistné platíte sami jako osoba samostatně výdělečně činná.
  • Přihlásíte se na Úřad práce – pojistné platí stát.
  • Nepřihlásíte se na Úřad práce, neplatí za vás stát – pojistné si musíte platit jako „osoba bez zdanitelných příjmů“.

Kdo je osoba bez zdanitelných příjmů

Osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP), která je povinna platit si sama zdravotní pojištění v zákonem stanovené výši, se stává ten, kdo po celý kalendářní měsíc nemá příjmy ze zaměstnání, ze samostatné výdělečné činnosti a není za něj plátcem pojistného stát. Pojistné se počítá jako 13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je aktuální minimální mzda. Od 1. 1. 2023, po zvýšení minimální mzdy na 17 300 Kč, je pojistné OBZP 2 336 Kč měsíčně.

Co když student maturitu neudělal

Nepodařilo se vám složit maturitu a čeká vás druhý pokus v srpnu nebo září? Do konce prázdnin za vás bude platit stát, ale od 1. 9. už ne a nastává stejná situace jako u těch, kdo po složení maturity nepokračují ve studiu. Stejná pravidla platí i pro studenty z učilišť, kteří dělali závěrečné zkoušky.

  • Zpozornět by měli i rodiče dětí, které se letos nedostaly pro velký zájem na střední školu nebo učňovský obor ani nikam nenastoupí do práce. Po skončení povinné školní docházky stát přestává platit za děti zdravotní pojištění, pokud dále nestudují. Do 18. roku věku se za nezaopatřené dítě, tedy za takové, kterému stát pojištění platí, považuje také to, které je vedeno v evidenci Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a  nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Zdravotní pojištění po státnicích

Ukončení studia po státních závěrečných zkouškách je z hlediska placení zdravotního pojištění podobné jako po maturitě. Nezaopatřeným dítětem je student pro stát v kalendářním měsíci, ve kterém řádně ukončil studium, a také měsíc po něm následující. Pozor: Určující je termín státnic, nikoli datum promoce!

Aby ovšem stát za absolventa pojištění i nadále platil, nesmí být výdělečně činný v onom „druhém“ měsíci po státnicích, nesmí pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Kdyby student vykonával výdělečnou činnost celý tento kalendářní měsíc, bude vyřazen z kategorie státních pojištěnců.

Oznamovací povinnost pojištěnce

Změny, které mají vliv na placení zdravotního pojištění, by měl pojištěnec pojišťovně hlásit do 8 dnů ode dne, kdy se o nich dozvěděl. Platí to především při nástupu ke studiu, protože škola nahlašovací povinnost nemá. Bez starostí je v případě nástupu do zaměstnání – zaměstnavatel zdravotní pojišťovně nástup hlásí.

Po bakaláři magisterské studium

Jestliže se po bakalářském studiu rozhodnete ještě pro magisterské, pak by mělo bezprostředně navazovat – neměly by mezi nimi být víc než tři měsíce. Pak pojištění stále platí stát. Kdyby byla mezera větší, třeba jste chvíli pracovali, pak se státním pojištěncem stanete znovu ve chvíli, kdy začnete studovat: ovšem jen do 26 let věku.

Načítám