Hlavní obsah

Drahý zubař, pomůcka na cvičení, lázně či konzultace u psychologa: Na co může přispět pojišťovna

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Náklady na živobytí rostou a možná zvažujete, zda letos bude na váš oblíbený sport nebo budete muset snížit investice do svého zdraví. Než se k něčemu rozhodnete, zjistěte si, jestli byste nemohli získat na leccos z toho peníze od své zdravotní pojišťovny.

Článek

Zdravotní pojišťovny jsou připravené podpořit vaši snahu o zdravý životní styl a prevenci, takže nabízejí svým klientům programy, díky kterým si můžete přijít i na pár tisíc. Nejde o peníze na ruku, ale o příspěvky - třeba na očkování, na sportovní vybavení nebo ochranné pomůcky potřebné při sportu nebo některá vyšetření. Ukážeme vám, jaké možnosti máte. Čerpali jsme z aktuálně platných podkladů z roku 2022, ty na letošní rok se mohou lišit, ale obrázek si uděláte i tak docela přesný.

Kdo má nárok příspěvek

Příspěvky se většinou vyplácejí v rámci programů prevence, kam patří sport a pohyb vůbec, očkování, včasná diagnóza, ale i třeba zdravý životní styl nebo náklady spojené s chronickým onemocněním. Čerpat je může pouze pojištěnec, který nemá u své pojišťovny dluhy, nebo není zrovna v procesu přechodu k jiné pojišťovně. Příspěvky se také liší podle věkových kategorií – vždy zohledňují to, aby byly co nejúčelnější právě k věku nebo momentálního stavu – například v těhotenství, během onkologické či jiné léčby a podobně.

Na stránkách pojišťoven se dozvíte nejen to, na co všechno lze příspěvek čerpat, ale i v jakém konkrétním období roku a za jakých podmínek o něj požádat. Většinou to jde i online.

Jak o příspěvek žádat

Pojišťovně musíte předložit doklad o zaplacení oné služby, ošetření či zboží, na které budete chtít příspěvek. Ohlídejte si, jakou lhůtu od platby máte na to, abyste o něj požádali. Doklady musí být na jméno pojištěnce, který bude o příspěvek žádat. Například u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Revírní bratrské pojišťovny (RBP 213) byste o něj měli požádat do tří měsíců od zaplacení. Vojenské zdravotní pojišťovně (VOZP), České průmyslové zdravotní pojišťovně (ČPZP) nebo Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) stačí, aby byla platba provedena v kalendářním roce, kdy o příspěvek žádáte (s několika výjimkami, které najdete na jejich stránkách).

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dali jste pár tisíc za permamentku do bazénu nebo na cvičení? Podívejte se, zda vám vaše zdravotní pojišťovna část z toho nedá zpátkyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kolik lze získat

Programy pojišťoven jsou různé, i když jsou zaměřeny velmi podobně – liší se ale výběrem toho, co a kolik lze získat, stejně jako tím, které věkové skupiny se týká. Většinou platí rozdělení na děti a mládež, ženy v určitém věku, muže v určitém věku a skupinu seniorů, kam opět spadají obě pohlaví. Vyšší příspěvky pak mohou očekávat pravidelní dárci krve či plazmy. Některé z pojišťoven mají speciální bonusy i pro zaměstnance resortu, který mají v názvu.

Pozor také na podmínku, kterou některé pojišťovny uvádějí – příspěvky dostane jen ten, kdo pravidelně absolvuje preventivní prohlídky u praktického lékaře, stomatologa a ženy u gynekologa.

Jak vysoké jsou příspěvky

Jak jsme řekli, u každé pojišťovny jsou sumy jiné. Máme pro vás ale pár příkladů z oblasti prevence i těch, které se týkají chronických onemocnění:

  • na kontrolu mateřských znamének, která má předejít pozdní diagnóze rakoviny kůže, dostanete většinou 500 Kč
  • na očkování dětí, která nejsou hrazena z veřejného pojištění, přispívají zdravotní pojišťovny většinou 1 000 až 2 000 Kč
  • na dentální hygienu a péči o zuby (i zubní náhrady) můžete dostat od 250 do 2 000 Kč
  • celiakům přispívá například VZP až 8 000 Kč ročně (dětem a studentům do 26 let), ČPZP a RBP 213 až 1 000 Kč, OZP až 10 000 Kč, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a ZP MV CZ až 4 000 Kč
  • diabetikům přispívají pojišťovny většinou 500–1 000 Kč na pomůcky nebo péči o nohy či další prevenci, VZP nově až 6 000 Kč
  • na mamografické vyšetření prsu přispívají pojišťovny od 500 do 1 200 Kč, většinou jednou za dva roky a většinou do 45 let věku

Příspěvky můžete dostat na permanentku do bazénu nebo fitka, na ochrannou helmu, brýle, ale i některá vyšetření, na konzultace u psychologa. Příspěvek můžete dostat i na pobyt v lázních, tam to může být dva až dvacet tisíc, podle toho, zda jde o pobyt relaxační či léčebný, a podle pojišťovny. Rodiče dětí by se měli zajímat i o příspěvek na letní tábory nebo sportovně pohybový pobyt, který bývá často v řádu mezi jedním a dvěma tisíci.

Rozhodně se tedy vyplatí nabídku pojišťovny prozkoumat. Pokud příspěvky poskládáte za všechny členy rodiny, může to dělat i desetitisíce, které se vám vrátí do rodinného rozpočtu!

Reklama

Načítám