Hlavní obsah

Nečekejte, až bude ten správný čas… 5 věcí, které je nejlepší udělat teď hned. Než bude pozdě

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jo, časem. Někdy. Výhledově… Oblíbená slova všech, kdo v životě nikam nespěchají a většinu věcí odkládají či oddalují. Tak dlouho, až zjistí, že už je pozdě. Co s tím, abyste právě takhle nedopadli?

Článek

Když je vám dvacet, čas běží jinak. Výhodou pokročilejšího věku ale je, že si v některých věcech uděláte jasno. Nebo aspoň jasněji. Já třeba vím, že už určitě nevylezu na žádnou osmitisícovku, protože mám závrať i na Sněžce, a jsem s tím naprosto smířená. Stejně tak tuším, že se asi nikdy nepodívám na Měsíc ani se nenaučím svahilsky… Pak je tu ale samozřejmě pár věcí, které na svém seznamu přání mám, ovšem otázka je, kdy na ně dojde. Možná někdy – nebo nikdy… A vím zcela jistě, že v tom nejsem sama.

Než si pro nás přijde

Je odkládání různých životních radostí či snů i vaše téma? Podívejte se na skvělou komedii s Jackem Nicholsonem a Morganem Freemanem Než si pro nás přijde (v originále The Bucket List). Příběh dvou naprosto odlišných mužů, kteří si pod tíhou blížící se smrti uvědomí, že víc času už asi nedostanou, spojí se a začnou si plnit své sny, je nejen vtipný, ale i hodně inspirativní. Skočit s padákem, ještě jednou se v životě zamilovat, projet se ve formuli…

Sepsat si seznam věcí, které byste rádi v životě okusili a stihli, je značně očistné. Když to hodíte na papír, vypadá to jinak a vám se mnohé ujasní. Co ano, co ne… A pak už stačí si jednotlivé položky postupně odškrtávat. Prostě nečekat, než si pro vás přijde.

A na co čekáte vy?

Stále vás něco brzdí a nedaří se vám si zařídit věci tak, jak byste si přáli? „V životě máte v tomto směru jen dvě možnosti,“ říká k tomu životní koučka Lucie Mucalová. „Můžete se založenýma rukama čekat, až bude ten správný čas, a odkazovat se přitom na nepřízeň osudu či nedostatek příležitostí. Nebo začnete svůj život skutečně žít a stanete se jeho tvůrcem.“ Což se lehko řekne a hůř udělá, ale když se nad tím zamyslíte, je to pravda. Přemítáním, co vše vás v životě minulo, nebo vysvětlováním, proč na něco nemáte právě teď čas či možnosti, si k sobě splnění přání nepřivoláte.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Vědět, co v životě chcete, je značně úlevné. Srovnat si priority vám usnadní soustředit se na to, co si opravdu přejeteFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Přání na míru

„Je jen na vás, jakou cestu zvolíte právě vy. Tvorba vlastního života je otázka vlastní zodpovědnosti a víry, že mnohé si můžete zařídit právě jen vy sami,“ říká koučka. Takže pokud vás něco brzdí a stále si to omlouváte strohým „až…“, zkuste začít tím, že si sepíšete vše, co jste vždycky chtěli a nikdy na to nedošlo. Nemusí jít o nic velkého, drahého ani náročného. Důležité je, zda vám to udělá radost.

Když se slavné moderátorky Oprah Winfrey při jejím turné po Spojených státech ptali, co má na svém bucket listu jako první, překvapivě odpověděla: „Hledání lanýžů. Vždycky jsem se chtěla vydat do Florencie a zúčastnit se profesionálního ‚lovu‘ lanýžů za pomoci speciálně vycvičených psů. A víte co, ještě letos to udělám!“ A co vy, co máte na svém seznamu? Není tam třeba…

1. Koupit si bikiny

Celulitida, vystouplé bříško, nedokonalá prsa… Důvodů, které vám brání vystavit tělo paprskům v titěrných plavečkách, je vždycky dost. Vážně je chcete pořád vyjmenovávat? Rozhlédněte se kolem sebe, kolik krásně tvarovaných žen zahodilo předsudky. Jsou tak inspirativní!

2. Pozvat někoho na rande

Možná vás vychovali v duchu rčení „Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě“. Je ale 21. století, takže jestli se vám někdo líbí a máte chuť to s ním zkusit, směle do toho. A kdyby odmítl, nic se neděje. Aspoň budete vědět, na čem jste, a nebudete marnit čas přemítáním o někom, kdo pro vás není ten pravý.

Foto: clownbusiness, Shutterstock.com

Oslovit někoho, kdo se vám líbí, a pozvat ho na schůzku, chce odvahu. Ale když ji v sobě nenajdete, dost možná zahodíte šanci na super vztahFoto: clownbusiness, Shutterstock.com

3. Najít si svůj sport

Vyčistit si hlavu, pravidelně se hýbat nebo si zlepšit kondici… To dnes potřebuje skoro každý. Jenže pokud vás vybraná činnost nebaví, nebude to fungovat nikdy. A tak nezbývá než zkoušet a hledat. Může to být něco, co vás nikdy ani nenapadlo. Třeba lezení po umělé stěně nebo kuželky… Dokud nezkusíte, nevíte.

4. Pořídit si vytouženou věc

Možná to tak úplně nepotřebujete, ale pokud po něčem toužíte už opravdu dlouho, tak nač čekáte? Můžete si to dovolit? Pokud ano, je ten správný okamžik.

5. Navštívit vysněnou destinaci

Prostředky a čas. To jsou jediné limity, která vás mohou oddělovat od cesty do místa, o kterém už dlouho sníte. Čekat, až vám bude padesát nebo děti odrostou, není dobrý plán. Vždy bude něco, na co se můžete vymluvit. Aneb jak řekl americký prezident Abraham Lincoln: „Nejlepší způsob, jak předpovědět svou budoucnost, je vytvořit si ji.“

Načítám