Hlavní obsah

Nový fenomén: Jídlo s sebou ve vlastní krabičce. Musí na to restaurace přistoupit, nebo ne?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste si zvykli nosit si z oblíbené restaurace jídlo domů nebo si přes oběd odskočíte z práce pro něco s sebou do krabičky. Byl by problém nosit si svoji, za kterou nemusíte platit, a je navíc ekologická? Musí, nebo nemusí ji obsluha přijmout?

Článek

Nejen ekologie a snaha omezit využití plastů způsobuje, že si stále víc zákazníků nosí do restaurace svoje vlastní krabičky nebo talíře na odnos jídla. Jde i o snahu ušetřit, protože za krabičku na jídlo zaplatíte většinou kolem 10 Kč, což za měsíc může znamenat pár stovek za věc, kterou hned vyhodíte. Musí ale restaurace akceptovat, že si přinesete svůj obal?

Hygiena a domácí krabičky

„Neexistuje zákon či nařízení, které by tuto stále častější praxi zakazovalo nebo ji naopak nařizovalo. Je to zcela na provozovateli restaurace. On musí vědět, zda je schopen zajistit, aby zvenčí donesený obal nepředstavoval riziko kontaminace prostoru. Jestliže se rozhodne, že by to pro něj byla velká zátěž a odmítne to, pak ho nikdo nemůže nutit,“ říká Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Právě hygienická nezávadnost krabiček nebo nádobí, které si do restaurace host přinese, je rizikem. Nejen ale z hlediska kontaminace prostoru, ale i pro jídlo samotné. A podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví mají podniky poskytující stravovací služby povinnost zajistit ochranu zdravotní nezávadnosti pokrmu.

Teoreticky by to mohlo znamenat, že by obsluha musela vaši krabičku například vymýt a dezinfikovat, ale komu by se to vyplatilo? „Striktní dodržování těchto požadavků by mohlo být pro podnik velmi časově a personálně náročné. Naopak podnik, který by přijímal krabičky zákazníků bez řádného dodržení hygienických pravidel, by mohl způsobit zdravotní závadnost vydávaných pokrmů, a pak by riskoval i trest za přestupek,“ uvádí Eda Hekšová, ředitelka dTestu.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Za krabičku dáte kolem 10 korun a hned ji vyhodíte. Spočítejte, kolik to dělá za měsíc…Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Vratné zálohované krabičky

Vypadá to tedy jako začarovaný kruh, který by mohl leckterou restauraci od přijímání donesených nádob odrazovat. Proto se raději dopředu domluvte s obsluhou a zjistěte, jak k této možnosti přistupují. Teprve se souhlasem si příště přineste svou krabičku.

Dalším řešením by mohly být vratné krabičky. Nějakou dobu už funguje projekt REkelímek, tedy možnost, vzít si za vratnou zálohu 50 Kč v kavárně kelímek na kávu a ten pak v jakékoli jiné do projektu zapojené provozovně vrátit a dostat zálohu zpět. REkrabičky už se také rozjíždějí - ty stojí 80 Kč a někdy si mohou v restauraci účtovat i drobný poplatek za tuto službu, zhruba 5 Kč. Síť míst, kde tento systém funguje, najdete na jejich webových stránkách.

I tento systém ale od restaurací vyžaduje jisté úpravy a náklady – ten, kdo přijímá zpět krabičky, musí zajistit, aby byly odděleny od zbytku stravovacího provozu a i on sám musí dbát na to, aby bezprostředně po manipulaci s nimi nešel například do kuchyně dávat nové jídlo do čisté krabičky.

Zbytek porce s sebou

Podobné to asi bude i v případě, pokud se uskuteční záměr nařídit restauracím, aby hostům nabídla nedojedené zbytky jídla zabalit s sebou, návrh už je na stole. Už by nestačilo, že si o to můžete říct - a většinou to pro vás udělají bez mrknutí oka i teď, ale stala by se z toho zákonná povinnost (samozřejmě byste mohli odmítnout).

Cílem je snížit plýtvání jídlem. Vychází se z toho, že když si za ně zaplatíte, tak ho rádi sníte později a neskončí v koši, jako když ho necháte v restauraci. Na druhou stranu se objevují obavy, že to povede k dalšímu nárůstu množství odpadů, neboť se i onen zbytek musí do něčeho zabalit. Asi je třeba počkat na zkušenosti ze zemí, kde je tato povinnost už uzákoněna. Zatím to je Francie a od ledna 2023 přibude i Španělsko.

Reklama

Související témata:
Jednorázové plasty
Plastové krabičky

Načítám