Hlavní obsah

Operace intimních míst není rozmar. Až dvě třetiny žen, které o ní uvažují, ji opravdu potřebují

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V otázkách erotiky a sexu je společnost stále otevřenější, a tak není divu, že stále častěji vyplouvají na povrch i témata, která byla dříve tabu. A to je dobře. O pomoci tak uvažují i ženy, které by se dříve styděly si o chirurgickou úpravu intimních míst u lékaře vůbec říct.

Článek

Co se týče chirurgických zákroků na ženském genitálu, je dobré rozlišovat, zda se jedná pouze o estetický zákrok, tedy že žena není spokojená se vzhledem svého genitálu, nebo má opravdu vážné zdravotní potíže, které ji výrazným způsobem znepříjemňují život. Mnoho problémů v této oblasti vzniká především vlivem těhotenství a porodu, ale roli hraje také věk a někdy jde o geneticky danou dispozici.

Podle zkušeností plastických chirurgů a gynekologů ovšem jen zhruba třetina žen, která k nim dorazí na konzultaci ohledně úpravy intimních míst, přichází čistě z estetických důvodů. Další třetina zákrok opravdu potřebuje a u zbytku hrají roli oba důvody, tedy zdravotní i estetické. Dobrou zprávou ovšem je, že vše se dá řešit.

Labioplastika

Nejčastějším chirurgickoestetickým zákrokem prováděným na ženském genitálu je labioplastika – úprava či zmenšení malých stydkých pysků, které v důsledku dědičných faktorů, poklesu elasticity tkání nebo prodělaných porodů ochabují a prodlužují se. A to může působit řadu potíží v sexuálním životě a při sportu, může to být i příčina opakovaných zánětů. Často ovšem tato partie nevyhovuje čistě esteticky a není výjimkou, že s problémem přicházejí i velmi mladé dívky, u kterých jde obvykle o geneticky daný stav. (K tomu je dobré vědět, že bez souhlasu zákonného zástupce není u nás možné provádět labioplastiku před dovršením 18 let.)

Labioplastika se v naprosté většině případů provádí na klinikách plastické chirurgie a ženy si ji musejí hradit samy. Z medicínského hlediska je to rutinní operace s velmi dobrým výsledkem. „Úprava malých labií je relativně nenáročný zákrok prováděný v celkové nebo lokální anestezii. Hojení trvá jeden až dva týdny, používá se vstřebatelný materiál bez nutnosti vytahování stehů a návrat ke sportu i sexuálnímu životu je možný zhruba po čtyřech týdnech,“ vysvětluje plastický chirurg Michal Puls z kliniky Medicom Clinic.

Foto: Alexandr Jitarev, Shutterstock.com

Cítit se dobře ve svém těle je základ dobrého psychického zdraví. A pokud tomu tak není, je třeba s tím něco udělatFoto: Alexandr Jitarev, Shutterstock.com

Nápravy po porodech

Další kapitolou jsou úpravy špatně provedených či zhojených jizev po nástřihu hráze při porodu, které mohou způsobovat i léta bolesti a výrazně zhoršovat sexuální život. I to se dá ovšem napravit, odborně se takový zákrok nazývá perineoplastika a v mnoha případech jej uhradí zdravotní pojišťovna. Každý případ ale musí vždy posoudit gynekolog, takže pokud je to i váš problém, rozhodně se na toho svého obraťte. Případně kontaktujte svoji zdravotní pojišťovnu a ptejte se, jak správně postupovat.

Plastická operace v tomto případě spočívá obvykle v úpravě hráze, pochvy a v některých případech také v úpravě konečníku. Chirurg většinou vyřízne problematickou jizvu v celém rozsahu a tkáně znovu sešije. Pokud je potřeba, lze i rekonstruovat svaly pánevního dna tak, aby vše fungovalo pokud možno podobně jako před porodem.

Další žádané estetické zákroky

Zákroků v intimních partiích ale existuje celá řada. Samostatně nebo v kombinaci s labioplastikou se provádí například redukce předkožky klitorisu (hoodektomie), která má za účel obnažit poštěváček k dosažení větší vzrušivosti. Dalším žádaným, ovšem čistě estetickým a dá se říci omlazujícím zákrokem je laserová liposukce a fatgrafting (transplantace tuku). „Jejich pomocí se dají redukovat nebo vyplnit velké stydké pysky,“ vysvětluje plastický chirurg Lubor Mrňa z Kliniky Yes Visage.

„Často také odsáváme tuk nad stydkou sponou (z Venušina pahorku) nebo provádíme i lifting této oblasti, protože některé ženy si stěžují, že si tam ‚dolů‘ nevidí,“ dodává plastická chiruržka Andrea Musilová z Kliniky Yes Visage. Monsplastika, jak se tento zákrok odborně nazývá, je technika, která se používá k pozvednutí a vypnutí povislé kůže na rozhraní genitálu a podbřišku – i k tomu často dochází vlivem těhotenství. Kombinovat se dá s abdominoplastikou, tedy plastikou břicha, což je ovšem už větší a radikálnější zákrok. Ale vzhledem k tomu, že jde v tomto případě především o estetický efekt, s úhradou zdravotní pojišťovny nelze počítat.

Raritnější žádosti

Každému lékařskému zákroku samozřejmě musí předcházet konzultace, při níž lékař probere s klientkou všechny možnosti i případná rizika. S raritnějšími žádostmi, jako je například rekonstrukce panenské blány (hymenoplastika), se prý ale odborníci setkávají opravdu zřídka.

Jak říká Michal Puls, naprostá většina žen si žádost o zákrok v intimních partiích dobře rozmýšlí a přichází rozhodnutá jej podstoupit a zbavit se potíží. Což je z jeho pohledu jen dobře. To samé si myslí i Andrea Musilová: „Je fajn, když se ženy vrátí po čase zhojené a často úplně září a svěří se, že jim to přineslo zásadní obrat v jejich životě. To si pak říkám, že to mělo určitě smysl.“

Načítám