Hlavní obsah

Masáž hráze může být prevencí nástřihu při porodu. Jak ji provádět, aby byla úspěšná

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masáž hráze je jednou z nejefektivnějších metod prevence nástřihu hráze. Provádí se po celou dobu těhotenství. Největší význam má pár týdnů před porodem.

Článek

Hráz je oblast mezi pochvou a konečníkem. Díky masáži se elasticita a prokrvení hráze, která je během porodu vystavena extrémnímu tlaku, zlepší. Vláčná a dobře prokrvená hráz lépe odolá porušení a lze tak předejít epiziotomii.

Kdy se masáž provádí

Masáž je vhodné začít provádět 6-8 týdnů před porodem, ideálně od 32. týdne. Teprve v této době dochází vlivem hormonů ke zvýšení elasticity tkání. Lze ji provádět po celou dobu těhotenství, největší význam má ale až 6 týdnů před porodem. Hráz masírujte po koupeli, protože teplá voda tkáň zahřeje, prokrví a připraví pro masáž.

Jak se vyhnout nástřihu hráze

Nástřih hráze neboli epiziotomie se doporučuje rodičkám v případě, kdy hrozí vznik většího poranění, například při porodu většího plodu nebo když probíhá porod jinak než záhlavím (například koncem pánevním).

Provádí se také ženám, kde je potřeba přivést dítě rychle na svět, třeba při dechové tísni plodu. Nástřih hráze je zákrok, který zvětší vchod do pochvy a provádí se těsně před porodem hlavičky. V mnoha případech se provádí rutinně, ale žena by k němu měla dát vždy souhlas.

Jak dlouho masáž provádět

Aby byla masáž efektivní, je nutné hráz masírovat alespoň jednou denně zhruba 4-5 minut. Neměla by přesáhnout 10 minut. Musí být nebolestivá. Pokud bolí, je vhodné změnit techniku nebo ji prodiskutovat s gynekologem. Následně pak můžete masáž konzultovat s porodní asistentkou, dulou či fyzioterapeutkou.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Příprava na porod pomáhá k jeho hladšímu průběhuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Pro koho je masáž vhodná

Největší význam má masáž hráze pro prvorodičky, v případě dalších těhotenství už není třeba masírovat tak intenzivně. Vhodná je pro všechny ženy, kontraindikací jsou lokální výtoky a jiné vaginální infekce a také genitální herpes. Nedoporučuje se provádět ženám, které mají předčasné stahy dělohy a hrozí jim předčasný porod.

Jak se dělá masáž hráze?

  • Přesvědčte se, že máte čisté ruce a krátké nehty. Můžete také použít gumové rukavice na jedno použití.
  • Masáž provádějte nejlépe v polosedě, nohy jsou roztažené a mírně pokrčené.
  • Navlhčete si prsty troškou oleje, aby lehce klouzaly po tkáni. Zasuňte ukazováček asi 3 cm do vagíny, pak přidejte i prostředníček.
  • Přejíždějte z jedné strany na druhou a když se dotknete „dna“, stlačte stěnu směrem dopředu a dolů. Tím se simuluje působení tlaku při porodu.
  • Masírujte otvor tak dlouho, dokud se hráz nenapne (to poznáte podle lehkého pálení či svrbění). Zkuste ji ještě víc uvolnit a jemně tahejte tkáň dopředu (tím se napodobuje procházení hlavičky při porodu).
  • Masáž zakončete mnutím kůže na hrázi mezi palcem a ukazováčkem (palec je vně, ukazováček uvnitř pochvy).
  • Pozor dávejte na oblast kolem močové trubice, aby nedošlo k infekci.
  • Masáž může provádět i partner.
Foto: mapo_japan, Shutterstock.com

Na masáž hráze se prodávají speciální olejíčkyFoto: mapo_japan, Shutterstock.com

Co použít na masáž hráze

K masáži nepoužívejte dětské oleje, lubrikační gel, vazelínu či minerální oleje. Ty mohou tkáň vysušovat. Existují již hotové olejíčky speciálně připravené pro masáž hráze.

Masážní směs si můžete vyrobit i sami doma s pomocí éterických olejů. Základ tvoří mandlový nebo jojobový olej. Do 20 ml oleje přidáte dvě kapky éterického oleje šalvěje muškátové, kapku levandule a kapku palmorůžové. Tato směs je příjemná a zároveň antiseptická.

Masáž hráze

  • Důvody k provádění: Prevence nástřihu hráze. Díky masáži dojde k lepšímu prokrvení a zvýšení elasticity.
  • Kdy se provádí: Provádí se po celou dobu těhotenství, od zhruba 8. týdne, nejefektivnější je pár týdnů před porodem.
  • Kdo ji provádí: Sama těhotná žena nebo její partner.
  • Co se na masáž používá: Olejíčky speciálně připravené na masáž hráze. Lze si také masážní směs vyrobit doma z rostlinného oleje a éterických olejů.

Odborná konzultace: Bc. Eva Šlingová, soukromá porodní asistentka, Lysá nad Labem, Adéla Zrubecká, diplomovaná aromaterapeutka

Reklama

Načítám