Hlavní obsah

Pít červené víno pokojové teploty je chyba! Jak se má konzumovat a kdo by se mu měl vyhnout

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako máme s chladnějším počasím větší chuť na teplejší a hutnější jídlo, které nás zahřeje, přichází s obdobím podzimu i větší chuť na skleničku červeného vína namísto vychlazených bublinek. Jak ho pít, aby neuškodilo, a které odrůdy jsou nejlepší?

Článek

Zatímco svěží bílá a růžová vína spíš ochlazují, červená působí hřejivě. Jejich chuť je totiž hutnější a robustnější, a to díky procesu zpracování modrých hroznů, kdy slupky zůstávají mnohem delší dobu v kontaktu s moštem. Díky delší maceraci obsahují i větší množství tříslovin a mohou se jevit trochu více trpká. Ovšem lépe se hodí k podzimním pokrmům, které pomáhají lépe trávit.

Jaké množství vína je v pořádku

Kolik vína je tak akorát ? Udává se, že u mužů jsou to 4 deci denně maximálně pět dnů v týdnu, tedy minimálně dva dny abstinence, u žen jsou to 2 deci. Je to ale samozřejmě vysoce individuální, záleží například na vaší hmotnosti nebo zdravotním stavu (viz níže). Nicméně podle vinaře a majitele pražské restaurace Villa Richter Jaroslava Hykla je červené víno dobré na trávení: „Příznivě podporuje svými kyselinami trávicí činnost a usnadňuje trávení tuků i dalších látek nerozpustných ve vodě.“

Mýtus o pokojové teplotě

Každopádně patříte-li k milovníkům červeného vína, pak jistě víte, že nejdůležitější je při podávání teplota. Velkým mýtem je často pojem pokojová teplota. „Tato informace, která velmi škodí zážitku z pití červeného vína, vznikla nepochopením. Pochází totiž z prostředí středověkých hradů, kde byla pokojová teplota asi o 10 stupňů nižší, než známe z našich domácností. Ideální teplota podávání červeného je 14 až 16 stupňů,“ uvádí hlavní sommeliérka společnosti Bohemia Sekt Denisa Kolaříková. Ne méně, protože podchlazené víno nemůže uvolňovat své aroma, a ne více, protože teplé víno má mdlou a nevýraznou chuť.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Hodí se k pečenému masu i sýrůmFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Kdo by se měl vínu vyhýbat?

Sport a víno nejdou dohromady. „Alkohol zhoršuje koordinaci, zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, a o to se již postará samotný sport,“ zdůrazňuje trenérka Lucie Pospíšilová a dodává, že alkohol je i diuretikum, takže zvyšuje vaši potřebu močit. Proto se v kombinaci s pocením při tréninku můžete snadno stát dehydratovaní. A v neposlední řadě nezapomínejte, že alkohol zpomaluje regeneraci po tréninku. Také ho není dobré pít pozdě večer, neboť i malé množství alkoholu má negativní efekt na kvalitní spánek.

Víno nesmí ani těhotné a kojící ženy a pozor by si měli dávat i ti, kdo mají sklony k závislostem a lidé s psychickými problémy. Také byste neměli kombinovat alkohol s léky a už vůbec ne s antibiotiky, neboť byste snížili jejich účinnost a odnesla by to akorát vaše játra.

Nejlepší česká červená vína

„Konzumenti znají nejvíce Frankovku a Modrý portugal, na dalších místech jsou mezinárodní odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon a následuje Rulandské modré neboli Pinot Noir,“ říká zkušená someliérka Klára Kollárová. Na výborný Pinot Noir můžete nyní narazit například u rodinného vinařství Jaroslav Springer z Bořetic ve Velkopavlovické oblasti, ale i ve vinařství Zilvar v pražské Troji.

Opomenout bychom neměli ale ani Svatovavřinecké odrůdy. Těm se daří například na Znojemsku, ve Velkopavlovické oblasti na jižní Moravě, ale i v Čechách na Lounsku na vinicích v Blšanském chlumu, kde vznikají zajímavá vulkanická vína značky Wilomenna. Vína zde vznikají s minimálním zásahem a bez zbytečných přídavků na sopečném podloží.

Svatovavřinecké a Modrý portugal jsou navíc povolenými odrůdami, ze kterých se mohou vyrábět mladá Svatomartinská vína, která se otvírají již tento pátek 11. 11.

Reklama

Načítám