Hlavní obsah

Lidé s alopecií potřebují hlavně psychickou podporu. Život bez vlasů je těžší, než se zdá

Foto: Vendula Fantová

Foto: Vendula Fantová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen si zkuste představit, že ráno vstanete a místo bujné kštice hledíte na holé lysiny na své hlavě. Šílené, že? A je to o to horší, že léčba alopecie je složitá a někdy i takřka nemožná. A žít bez vlasů či jediného chloupku na těle je opravdu těžké.

Článek

Když potkáte někoho s holou hlavou či šátkem na hlavě, první, co vás napadne, že nejspíš prochází chemoterapií. Myšlenka, že by mohlo jít o alopecii, tedy chorobné vypadávání vlasů, už tak běžná není.

Lidí s různými druhy alopecie ale stále přibývá, ať už jde o běžnou androgenní alopecii, kterou trpí téměř každý druhý muž, nebo například velmi častou alopecia areata, při níž vypadávají celá ložiska vlasů a na hlavě se tvoří menší či větší lysiny. Ta může postihnout téměř každého bez ohledu na pohlaví či věk a leckdy vede až ke stavu, kdy dotyčnému vypadají nejen úplně všechny vlasy, ale i veškeré chloupky na těle včetně řas a obočí. Situace, která je velmi náročná především na psychiku, a zvládnout ji, je nesmírně těžké.

Co je příčinou alopecie?

Nepříjemné autoimunitní onemocnění může spustit stres, hormonální nerovnováha či přidružená onemocnění, často se ale objeví i zcela bez varování či zjevné příčiny. A léčba je velmi obtížná. Nemocní se v takové chvíli chytají každého stébla, naráží na nepochopení okolí a čelí nepříjemným otázkám či pohledům, které bolí. Což byl jeden z podstatných důvodů, proč se Lenka Šourková rozhodla založit nadaci Kolibříci pomáhají z.ú. Ta si klade za cíl šířit osvětu, propojovat nemocné mezi sebou navzájem i s těmi, kdo jsou ochotni jim podat pomocnou ruku, podpořit je v jejich nelehké situaci a dodat psychické povzbuzení.

Čapka s kolibříkem

Díky kamarádce Olze, která onemocněla rakovinou a při chemoterapii přišla o vlasy, Lenka věděla, že se sice dnes dají pořídit krásné paruky, ale jejich nošení je pro mnoho lidí bez vlasů značně nepohodlné, až nemožné. Nehledě na finanční náročnost. „Říkala jsem si, že jí koupím nějakou pěknou a příjemnou čapku, a protože ráda maluju, že na ni i něco vytvořím. A napadl mě kolibřík. Ptáček, který je poslem radosti. A tak vznikla čapka s kolibříkem.“

Lenka začala vyrábět a rozdávat další čepice. Velmi jí záleželo na tom, aby byly nejen hezké, ale hlavně příjemné. Dala si proto velkou práci s výběrem látek i střihů a pozitivní ohlasy ji povzbudily k další práci. Přemýšlela dál o vytvoření platformy, kde by se lidé s alopecií mohli potkávat a kde by našli i rady lékařů, psychoterapeutů a dalších odborníků, to vše pod nadací Kolibříci pomáhají z.ú. Cílem není jen pomoci lidem s touto nemocí, ale také zvýšit obecné povědomí o diagnóze, protože se o ní téměř nemluví a žádná s charitativních organizací se jí prozatím nevěnovala. Do projektu je zapojeno i mnoho známých tváří, namátkou herci Karel Zima, Igor Orozovič a další.

Foto: Vendula Fantová

Lenka Šourková se snaží cílenými kampaněmi zlepšit ve společnosti povědomí o lidech s alopecií. „Nikdo by nikoho neměl odsuzovat za to, jak vypadá,“ vzkazujeFoto: Vendula Fantová

Schovávali se a byli na to sami

„Když jsem se začala pídit po informacích o alopecii a lidech, kteří jí trpí, zjistila jsem, že to není vůbec jednoduché,“ svěřuje se Lenka. Trvalo jí přes dva roky, než našla odvážné jedince, kteří se nebáli o své nemoci veřejně mluvit a třeba se i nechat nafotit. Lenka se ale nevzdala, dobře věděla, že pro nemocné je sdílení jejich zkušeností a příběhů důležité. Jedná se i o určitý druh terapie.

Díky tomu také pochopila, co lidé bez vlasů nejvíc potřebují, v čem jim může pomoci a co udělat, aby se jejich postavení ve společnosti zlepšilo. „Je potřeba, aby se pohled na lidi, kteří jsou jakkoliv jiní, u nás konečně změnil. A k tomu bych moc ráda přispěla,“ říká Lenka. „Nikdo nikdy neví, co se může stát zrovna jemu. Pro mě je organizace, která lidem pomáhá, splněným snem. Netušila jsem, kolik skvělých lidí, přátel a úžasné energie přitom potkám! Kolibříci pomáhají i mně,“ dodává Lenka Šourková.

Pomoct můžete i vy!

  • Pokud byste chtěli nadaci Kolibříci pomáhají z.ú. pomoci i vy, můžete přispět jakoukoli částkou na transparentní účet 236064158/0600. Do poznámky uveďte: DAR.
  • Dále si můžete zakoupit čepičku s kolibříkem, kterou můžete darovat, a také její koupí přispěje i na výrobu další. Podrobnosti najdete na stránkách nadace, FB i instagramu.

Článek je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, jež si daly za cíl pomáhat druhým.

Načítám