Hlavní obsah

Autoimunitní onemocnění: jaké choroby vyvolává a jak se léčí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějakým typem autoimunitního onemocnění trpí miliony lidí na celém světě. V podstatě jde o to, že organismus začne z nějakého, zatím nejasného důvodu likvidovat zdravé buňky. To se pak může projevit jako některá ze známých nemocí. Každopádně jsou lidé s touto poruchou náchylnější ke všem druhům infekcí, koronavirus nevyjímaje. Co byste měli vědět o autoimunitních chorobách?

Článek

Lidský imunitní systém je vyzbrojený řadou zbraní, jimiž se může bránit proti všem druhům patogenů. Někdy je ale obrátí proti vlastnímu organismu a začne napadat zdravé buňky, tkáně i orgány. Takovému procesu se říká autoimunita a hraje roli ve více než stovce onemocnění.

Nemoci způsobené autoimunitní poruchou

Jaké nemoci jsou v případě autoimunitní poruchy ve hře? Cukrovka prvního typu, lupenka, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a mnohé další. Také můžete trpět autoimunitním onemocněním, aniž byste o tom věděli, protože máte nemoc, která se nijak výrazněji neprojevuje, například slabou cukrovku nebo lupenku, která je schovaná ve vlasech. I revmatoidní artritida se může ozvat až později a vy to, že se v těle už nějakou dobu rozvíjí, poznáte až podle bolestí a otoků kloubů. Proto jsou tak důležité různé preventivní prohlídky.

I když má každé onemocnění specifické rysy, mnohé sdílejí charakteristické příznaky, jako je únava, závratě, zvýšená teplota a především zánět, který může na povrchu způsobit zarudnutí, horkost, otok nebo bolest. „Nepříznivým doprovodným jevem bývá i zhoršující se duševní zdraví, pacienty často trápí úzkosti a deprese,“ říká psychoterapeutka Dominika Čechová ze soukromé praxe Counseling a členka CZAP (Česká asociace pro psychoterapii). U mnoha autoimunitních chorob symptomy přicházejí a zase odcházejí, mohou být mírné i závažné.

Foto: vmaslova, Shutterstock.com

Podceňovanou příčinou bývají psychologické faktory, jako je například dlouhodobý smutek nebo vztekFoto: vmaslova, Shutterstock.com

Příčiny autoimunitní nemoci

Jasno vědci ještě nemají, ale zdá se, že příčinu vzniku autoimunitní choroby tvoří kombinace genetických faktorů, životního prostředí a stylu a špatné psychiky. U lidí, kteří ji mají v rodinné anamnéze, je pravděpodobnější, že se u nich nemoc, například roztroušená skleróza, vyvine. Roli mohou hrát i různé znečišťující látky, některé léky, virové infekce a strava.

„Nevhodně zvolené stravování může být v některých případech i spouštěčem, například u Crohnovy choroby. Jídelníček sestavený nutričním terapeutem nebo lékařem může mít proto důležitou funkci podpůrné léčby,“ říká Petr Bažan, nutriční poradce z opavské poradny Prajzská Nutri.

Na vině může být i špatný stav střev. „Autoimunitní nemoci často začínají v souvislosti se syndromem střevní propustnosti, způsobeným infekcemi, stresem, intolerancí potravin a podobně. Přes střevní sliznici pronikají antigeny ze stravy či endotoxiny z bakterií a spouští zánět a snížení imunity. 70–80 % imunity totiž sídlí ve střevech,“ vysvětluje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Únava, bolest hlavy, závratě... Tyto projevy bývají společné většině autoimunitních chorobFoto: fizkes, Shutterstock.com

Psychika a autoimunita

Psychické potíže mohou být důsledkem nemoci, ale také jejím spouštěčem. „Psychologické faktory jsou dost podceňovanou příčinou. Zejména dlouhodobý stres, perfekcionismus, tendence sám sebe ze všeho vinit nebo bezohlednost vůči vlastním potřebám mohou obrátit imunitní systém proti vám,“ vyjmenovává Dominika Čechová. Zajímavé je, že ženy jsou k autoimunitním chorobám až dvakrát náchylnější než muži. Mezi stresory se počítá například i dlouhodobé nevyrovnání se s rozvodem nebo odchodem dětí z domova.

Jak probíhá léčba

Předepsání medikace závisí na konkrétním onemocnění, jeho závažnosti a symptomech. Může se pohybovat od volně prodejných léků proti bolesti až po léky určené k náhradě životně důležitých látek, které si tělo nedokáže samo vyrobit, jako je například inzulin pro diabetiky. Existuje také biologická (cílená) léčba, ta se aplikuje většinou injekčně a využívá se nejen při léčbě autoimunitních chorob, ale i rakoviny. Nutná bývá i práce s psychikou formou psychoterapie.

„Psychoterapeutická péče se soustředí zejména na zpracování přísného osobnostního nastavení a tendenci obracet proti sobě agresi, která patří okolnímu světu,“ říká Dominika Čechová. Například když vás podvede partner/ka a vy si vyčítáte, že je to vaše vina, protože jste se dost nesnažili.

Obecně platí, že zatím bohužel neexistuje léčba, která by řešila příčinu, protože ta není stále zcela jasná, známe jen symptomy.

Reklama

Načítám