Hlavní obsah

Za pylové alergie může seno, alergikům je lépe ve městě a další mýty o alergiích

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejde jen o ty pylové, alergií existuje mnoho druhů: na roztoče, prach, zvířecí srst, lepek, mléčnou bílkovinu, exotické ovoce a další potraviny. Tady je 7 nejrozšířenějších nepravd a mýtů o alergiích, kterým bohužel stále spousta lidí věří.

Článek

V Česku trpí nějakou formou alergie až milion lidí, což je zhruba každý desátý. Alergie je onemocnění, které dokáže postiženému výrazně znepříjemnit život a ovlivnit jeho celkový zdravotní stav. Kýchání, slzení, nikdy nekončící rýma, kašel, zažívací obtíže, kopřivka… To jsou jen některé z alergických projevů. Přestože zasahují do života tak velkému množství lidí, stále kolem nich panuje řada mýtů a nepřesných informací. Uvedeme na pravou míru některé z nich.

1. mýtus: Pylové alergie vznikají jen v dětství

Nikoli. Ačkoli se alergie často rozvíjejí právě v dětství, mohou se poprvé objevit v jakémkoli věku, i když jste nikdy předtím žádné příznaky nepociťovali. Změny životního prostředí, stres nebo kontakt s novými alergeny mohou vyvolat alergické potíže i u dospělých. Alergie se může objevit také v souvislosti s hormonálními změnami, u žen například v těhotenství nebo během menopauzy.

2. mýtus: Pyloví alergici se cítí lépe ve městě než v přírodě

Celkové množství a koncentrace pylu můžou být v městském ovzduší sice nižší, vliv na alergické obtíže má ale i typ vegetace. „Ve městech se často vysazují exotické a okrasné rostliny, které mohou způsobovat i závažnější reakce než původní rostliny typické pro venkov. Problémem měst je znečištění vzduchu, které může zvyšovat alergenicitu pylových zrn, a zesilovat tak alergické reakce,“ vysvětluje Michal Závacký, odborník na alergie z portálu ProAlergiky.cz.

3. mýtus: Pylová alergie se dědí

Ačkoli genetická predispozice k alergiím se může dědit, konkrétní alergie na určitý alergen nikoli. Děti alergických rodičů mají vyšší šanci na vývoj nějaké formy alergie, nemusí ale nutně jít o přecitlivělost na stejný alergen. „Pokud mají alergie oba rodiče, riziko je významně vyšší, než když je alergický pouze jeden z nich. Některé výzkumy naznačují, že alergie matky zvyšuje riziko alergického onemocnění u dívek a alergie otce zase u chlapců,“ uvádí Michal Závacký.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Riziko rozvoje alergií je vyšší u dětí, jejichž rodiče jsou rovněž alergiciFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. mýtus: Alergie a astma spolu nesouvisí

Velký omyl. Neléčená alergie totiž může časem přerůst v průduškové astma. „A to je důvod, proč je důležité alergii léčit. Snižuje se tak riziko rozšíření obtíží, prodloužení pylové sezony i o další alergeny a rozvoje astmatu,“ zdůrazňuje Radka Šedivá, lékařka z alergologické ambulance Synlab.

5. mýtus: Alergii způsobuje seno

Nikoli. Výraz senná rýma je poněkud zavádějící. Ještě v 19. století se lidé domnívali, že za rýmu, která se objevila při práci na louce, může intenzivní vůně čerstvého sena. Proto se ujal název „senná rýma“. Název se v lidové mluvě udržel dodnes, i když se později ukázalo, že za potíže může přecitlivělost nikoli na seno, ale na pylové částice obsažené v posečené trávě.

6. mýtus: Alergie na zvířecí srst vyřeší bezsrsté plemeno

Velmi často lidé uvádí, že nemohou mít kočku či psa, jelikož mají alergii na jejich srst. Skutečnost je však trošku jiná. Hlavními viníky jsou v tomto případě zejména proteiny obsažené v psích slinách, kožních šupinách či třeba v moči, samotná srst pak obsahuje alergenů výrazně méně. Pořídit si rasu bez chlupů v domnění, že je vhodná pro alergiky, nemá opodstatnění. V hustotě či délce chlupu problém nespočívá.

7. mýtus: Laktózová intolerance znamená alergii na mléko

Lidé zaměňují intoleranci laktózy s alergií na bílkovinu kravského mléka. Je v tom ale rozdíl. Zatímco alergie na mléko je imunitní reakce na proteiny v mléce, laktózová intolerance je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, potřebného k rozkladu mléčného cukru - laktózy. Lidé s laktózovou intolerancí tedy mohou konzumovat mléčné výrobky v omezeném množství, případně vyhledávat produkty bez laktózy. Ti, kteří se potýkají s alergií na bílkovinu kravského mléka, musí ze stravy její zdroje zcela vyloučit.

Načítám