Hlavní obsah

Sexy, ale plešatí. Proč muži přicházejí o vlasy a kterým hollywoodským borcům holá hlava sekne?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa ztráty vlasů je pro mnoho mužů potupná, většina se jí ale nevyhne. Plešatost se povětšinou dědí a vzdorovat jí má své limity. Pánové se ale většinou trápí úplně zbytečně, holá hlava může být sexy. Komu ze slavných to bez vlasů sluší? Uvidíte dole ve fotogalerii.

Článek

Androgenní alopecie je podle vědců dědičná, ale jen málokterému muži se vypadávání vlasů, dříve či později, vyhne. Podle odhadů a zkušeností lékařů začíná po třicátém roce života ztráta vlasů postihovat až 35 % mužů a kolem padesátého roku to už je prakticky každý druhý.

Začne to lysinou, skončí pleší

Plešatění přichází nenápadně a plíživě, například tvorbou tzv. koutů či lysiny na temeni hlavy. Vlasy mohou vypadávat i kvůli stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo velkému úbytku na váze. Jako první pomoc se při nadměrném vypadávání vlasů nejčastěji nabízí používání nejrůznějších kosmetických prostředků, především šamponů, kondicionérů a sér nebo potravinových doplňků.

Nebývají zrovna levné a i lékaři jsou k této investici spíše skeptičtí. „Řada produktů nefunguje a jedná se spíše o reklamní trik. Některé lokální léky a potravinové doplňky mohou pomoci, ale je potřeba určit typ alopecie (vypadávání), a proto je třeba navštívit dermatologa. Jako první pomoc při padání vlasů si v lékárně kupte doplňky stravy s obsahem vitaminu H, zinku a železa. Důležitá je také pestrá strava s dostatečným množstvím bílkovin,“ doporučuje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Nová kštice na počkání?

Lékaři lidem, kteří se nechtějí smířit se ztrátou vlasů, nejčastěji nabízejí proceduru zvanou mezoterapie. Je vhodná spíše pro obnovu vlasů poškozených agresivními vlivy počasí. Pokud ale dojde ke ztrátě a zániku vlasových kořínků, je pak už jedinou možností transplantace vlasů, ale i ta má své limity a není úplně pro každého.

„Ideální kandidáti jsou muži mezi třiceti a čtyřiceti lety, kteří mají středně pokročilou ztrátu vlasů (například výrazné kouty). Transplantace pak není vhodná pro příliš mladé lidi, dolní hranice je většinou 25 let. Proceduru také nedoporučujeme jedincům nad 80 let či lidem, kteří trpí na vážnější, především imunitní onemocnění,“ říká odborník na transplantaci vlasů doktor Tomáš Herma.

Strojek a jedem…

Nejjednodušším, nejlevnějším a vlastně i nejmužnějším způsobem, jak se s plešatěním vyrovnat, je podle všeho tento fakt přijmout. Vzít strojek, oholit si zbylé vlasy a hrdě vyjít ven. Ostatně důkazů, že tím mohou muži jen získat na sex-appealu, je víc než dost. Stačí se podívat do naší galerie.

Načítám