Hlavní obsah

Ondrovi s těžkým handicapem ulehčuje život asistenční pes. Umí mladíka svléknout i uklidnit

Foto: Helppes

Foto: Helppes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obléct se, všude se dostat, být mezi lidmi, podat si spadlou věc… pro většinu lidí naprosto obyčejné každodennosti jsou pro dvacetiletého Ondru velký problém. Kvůli nespočtu svých zdravotních, mentálních a motorických postižení se bez pomoci neobejde. A tím, kdo mu nonstop pomáhá, je Spike – asistenční a speciálně vycvičený retrívr, Ondrův anděl na čtyřech tlapkách.

Článek

Ondra má autismus, k tomu trpí těžkou mentální retardací, poruchou koordinace pohybů, těžkou poruchou jemné i hrubé motoriky, echolálií (automatické opakování slov, slabik, vět či zvuků bez pochopení jejich významu). Běžný život je pro něj nesmírně náročný – špatně se dorozumívá a pohybuje, potřebuje pomoc i s běžnou obsluhou sebe sama, unikají mu všemožné souvislosti, řadě věcí jednoduše nerozumí. Má zkrátka svůj vlastní svět. Ale už deset let je jeho věrným parťákem, kamarádem, ale především obrovským pomocníkem asistenční retrívr Spike.

Všechno je pro Ondru těžké

Za těch deset let se Ondra a jeho rodina se Spikem natolik sžili, že se pes stal nedílnou součástí jejich rodiny. Bez něj si svůj život už nedovedou představit. „Spike je pro Ondru opora, kamarád, andílek na čtyřech tlapičkách, který ho provází různými pro něj velmi složitými situacemi,“ říká Ondrova maminka. Před cvičením pes svému páníčkovi prohřívá svaly, po cvičení mu pomáhá s uvolněním a relaxací. „Dokáže mu ale podat i nejrůznější předměty, umí ho i svléknout, a to doslova od hlavy až k patě, a když se obléká, podává mu oblečení. Pročesáváním a údržbou srsti si procvičuje motoriku, tréninkem povelů mluvidla a celkově vlastně prostřednictvím Spikovy přítomnosti komunikuje s okolím,“ popisuje mladíkova matka.

Foto: Helppes

Spike doprovází svého Ondru všude, třeba i do nemocniceFoto: Helppes

Co všechno umí asistenční pes

Jedním z každodenních problémů, s nimiž se Ondra potýká, je totiž fakt, že na první pohled na něm handicap nemusí být hned rozpoznatelný. Nemá vozík ani berle, a tak nikoho nenapadne, že by třeba potřeboval uvolnit místo v tramvaji. Přitom když se vůz rozjede, neudrží mladík stabilitu, spadne a sám se zvednout nedokáže. „Díky Spikovi a jeho asistenčnímu postroji ale hned každý vidí, že má mladík zdravotní problém. A nepovažují ho třeba za opilého, což se, bohužel, už taky stalo,“ vysvětluje maminka.

Ale pejsek toho umí daleko víc, třeba i Ondru uklidnit, když je například nervózní z vyšetření v nemocnici a podobně. „Doprovází ho k lékaři, kde se díky němu cítí jistější a nechá se bez problémů ošetřit. Byl s námi i na magnetické rezonanci v nemocnici, když byl syn na operaci. Jezdí s ním do lázní, doprovází ho na procedury. Ale i když jdeme třeba jen do nákupního centra, kde je spousta lidí, z čehož je Ondra hodně unavený a někdy má nepřiměřené reakce, dokáže ho Spike uklidnit. Navíc okolí opět vidí asistenčního psa a chápe jeho chování,“ líčí maminka.

Foto: Helppes

Takhle to těm dvěma slušelo, když spolu byli v lázních, chodili tam společně i do školyFoto: Helppes

Velké díky organizaci Helppes

Za Spika vděčí Ondra obecně prospěšné společnosti Helppes, která ho pro něj vybrala a vycvičila. Když se poprvé potkali, Ondrovi bylo deset let a Spikovi devět měsíců. A byla to láska na první olíznutí. „Spike byl malé štěndo, Ondru hned pořádně přivítal a olízal. A protože syn se nedokáže posadit do dřepu, tak si na něj doslova lehl a muchlal ho a muchlal, a pak už se jen nemohl dočkat, až ho budeme mít doma,“ vzpomíná Ondrova maminka.

Za ty roky se z nich stal úspěšný tým. Hned na jaře 2015 spolu složili přístupový test – zkoušku Chování psa na veřejnosti. V tom samém roce se vydali na Mistrovství ČR ve výkonu asistenčních psů a získali cenu Nejlepší junior, Spike vyhrál i hlavní cenu v soutěži Statečné psí srdce za rok 2015 a v roce 2021 získal cenu za nejlepší poslušnost. „Když k nám Spike přišel, byl mu rok a půl, teď je mu skoro jedenáct. Je to už starší pán, ale pořád je to stejný kamarád, parťák a ten nejúžasnější pomocník pro našeho Ondru,“ zakončuje maminka.

Foto: Helppes

Spike není jen Ondrův pomocník a asistent, ale především obrovský kamarád a životní parťákFoto: Helppes

Pomoci můžete i vy

Organizace Helppes Ondrovi neskutečně pomohla, ale samozřejmě není jediný. Za dobu své existence podobných pejsků vycvičil a potřebným lidem předal Helppes stovky. Vše ale především díky štědrosti dárců, přičemž úměra je tu přímá. Čím víc peněz bude organizace mít, tím víc toho bude moct pro lidi, jako je Ondra či lidé s jiným handicapem, udělat. Počítá se každá pomoc, každá drobná částka. Přispět může opravdu každý! Jak?

  • Online na odkazu zde, nebo přes portál Darujme.cz.
  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS HELPPES 30, DMS HELPPES 60, DMS HELPPES 90 či DMS HELPPES 190 (podle částky, kterou chcete přispět) na číslo 87777.
  • Na účet 175188017/0300 zřízený v souladu se zákony ČR pro přímé dary.

Načítám