Hlavní obsah

Sedmiletý Zdeněk se těší na prázdniny. Aby stačil kamarádům, potřebuje ale motor ke svému vozíku

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letní měsíce lákají na nejedno prázdninové dobrodružství. Když jde o sedmiletého kluka, platí to dvojnásob. Zdeněk Rejzek má spoustu plánů a snů, chce podnikat všechno, co jeho starší bráška. Narodil se však se vzácným nervosvalovým onemocněním – spinální svalovou atrofií - a je upoutaný na vozík. Za dobrodružstvím tedy nezvládne vyrazit bez cizí pomoci.

Článek

Spinální muskulární atrofií (SMA) nebo též svalovou atrofií trpí v Česku jen asi 360 lidí, přičemž polovinu tvoří děti do 10 let. Onemocnění se bez léčby projevuje postupným slábnutím a ubýváním svalů, nejprve na nohou a rukou, postupně ale pacienti přestávají i samostatně dýchat a stávají se závislými na plicní ventilaci a 24hodinové péči. Tohle onemocnění bohužel postihlo i sedmiletého Zdeňka, který je na vozíku. Aby byl pohyblivější, potřeboval by přídavný elektrický pohon. Konto Bariéry a portál Seznam se rozhodly ho podpořit společnou sbírkou, kam můžete přispět i vy.

Znovu se učil plazit i sedět

Sedmiletý chlapec má ohromné štěstí, může se léčit vůbec prvním lékem na toto onemocnění zvaným Spinraza. Přípravek, který se do Česka dostal teprve v roce 2017, mu lékaři píchají do bederní páteře. V jeho případě nejen zastavil postupnou progresi onemocnění, ale také pomalu ale jistě pomáhá zlepšit jeho zdravotní stav. „Zdenda přestal slábnout a ztrácet své schopnosti a dovednosti, místo toho postupně sílí. Naučil se znovu plazit, lézt po čtyřech, válet sudy, sednout si a pomalu zkouší dokonce i stát,“ líčí maminka Tereza Rejzková.

Přesto je před ním ještě dlouhá cesta. Aby byl v budoucnu co nejvíc samostatný, musí kromě doživotní léčby Spinrazou pravidelně cvičit a rehabilitovat. Naštěstí mu nechybí snaha a vůle. „A má obrovskou motivaci – jak roste a sílí, chce se vyrovnat svému staršímu bráškovi a svým vrstevníkům,“ říká maminka.

Po léku Spinraza přestal Zdeněk slábnout a ztrácet své schopnosti a dovednosti, místo toho postupně sílí.

Rodiče se mu navzdory vážnému onemocnění snaží dopřát co nejhezčí dětství. Vyráží spolu na výlety, Zdeněk plave, drandí na tříkolce, zkouší florbal na vozíku nebo v zimě monoski.

Foto: Archiv rodiny

Celá rodina už se těší na prázdninyFoto: Archiv rodiny

Brzdí ho slabé ruce

Zlepšení nicméně nepřichází ze dne na den. Ačkoli malý klučina usilovně cvičí, stále nemá v rukou dostatečnou sílu a mechanický vozík používá jen doma. „Venku jezdí na elektrickém vozíku, který má ale spoustu omezení. Je velký a těžký, neprojede všude a nedá se vynést do schodů. I jen o trochu vyšší obrubník je pro něj nepřekonatelnou překážkou,“ vysvětluje Tereza Rejzková.

Proto už dlouho sní o přídavném elektrickém pohonu. „V náročnějším terénu nebo při únavě by stačilo na mechanický vozík nasadit elektrická řídítka a mohl by dál samostatně fungovat, aniž by ho musel někdo tlačit. A naopak tam, kde by to zvládl, by mohl na mechanickém vozíku posilovat ruce,“ vysvětluje jeho matka.

Venku jezdí na elektrickém vozíku. Ten je ale velký a těžký, neprojede všude a nedá se vynést do schodů.

Vyrazit s kamarády na kole

Mechanický vozík, a to včetně elektrického pohonu, je výrazně lehčí a pro zdravého dospělého člověka není problém ho unést. Chlapec by se tak konečně dostal i tam, kde mu běžně stojí v cestě schody či jiná překážka. Mohl by také hravě doprovázet brášku a kamarády, když si vyjedou na kole. To by si moc přál, ale zatím to nebylo možné. Pohon by tak velice pomohl zvýšit nejen jeho samostatnost, ale také jeho sebevědomí.

Foto: Archiv rodiny

Zdenda testuje přídavný pohonFoto: Archiv rodiny

Ze všech přídavných pohonů, které rodiče se Zdeňkem vyzkoušeli, odpovídá jeho potřebám pouze značka Triride (konkrétně elektrický pohon k vozíku Triride Light). Jako jediná umožňuje dostatečně variabilní nastavení řízení a brzd tak, aby je chlapec zvládl bezpečně ovládat.

Stojí však bezmála 132 000 korun a k němu by ještě Zdenda potřeboval nová kola k vozíčku za dalších 20 000 korun. „Po uhrazení všech zdravotních pomůcek, pravidelných rehabilitací a intenzivních rehabilitačních pobytů ho bohužel už nejsme schopni zaplatit sami,“ svěřuje se maminka. Proto se rodina obrátila na Konto Bariéry s žádostí o pomoc a to se rozhodlo ve spolupráci s portálem Seznam Zdeňka podpořit.

Přispět můžete i vy

Přispět Zdeňkovi na přídavný pohon k vozíku a nová kola můžete na transparentní účet Konta Bariéry 17111444/5500, variabilní symbol 230409, nebo prostřednictvím webových stránek Konta Bariéry přímo zde.

Načítám