Hlavní obsah

Humor a chuť: Jak Těhotnej kuchař Jaroslav Vajgl změnil svět videoreceptů a ovládl český internet

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se spolumajitel kasina stane jedním z nejoblíbenějších kuchařů na českém internetu? Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař nám v rozhovoru prozradil, v čem tkví jeho úspěch, co plánuje a kde bere inspiraci pro svůj specifický humor.

Článek

Pokud zabrouzdáte na sociální sítě, videorecepty na vás začnou skákat ze všech stran, ať chcete, nebo ne. Český gastrorybníček je opravdu velký a pořádně plný, takže není snadné se v něm prosadit. Jaroslav Vajgl to však zvládl a stal se pomyslnou velrybou. Důkazem jsou například letošní tři ceny v anketě Křišťálová lupa a statisíce zhlédnutí jeho videí. Jak si získal srdce fanoušků?

Jak vůbec vznikl Těhotnej kuchař?

Byl to covidový počin. V té době jsem měl s kamarádem restauraci a byl jsem spolumajitelem kasina. Jelikož se všechno zavřelo, napadlo mě vydělávat si jinak. Aspoň aby bylo na nájem a tak. Říkal jsem, že začnu točit videorecepty na YouTube, ale ani během tří měsíců jsem nesplnil podmínky nastavené pro zpeněžení obsahu. Pak mi doma děti řekly, že existuje nějaký TikTok, založil jsem si účet a nahrál jedno video. Šlo o video, kde řezník plnil ručně jitrnice, a ono mělo za 3 dny 5 milionů zhlédnutí.

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Těhotnej kuchař boří mýty, že TikTok je jen pro dětiFoto: Archiv Jaroslava Vajgla

To ale vypadá ještě na dalekou cestu k nynějším videím plným humoru a vychytávek.

To ano, první videa měla jen podkresovou hudbu, ale nechal jsem se inspirovat jinými tvůrci a začal svá videa namlouvat tak, jak mi zobák narostl. Když porovnáte moje první vida s dnešními, je to za mě velký posun. Ze začátku jsem dělal různé chyby, třeba dlouhé tiché pauzy. To jsem se odnaučil.

Vtipné hlášky, které si získaly srdce mnoha fanoušků, vás jen tak napadají? Nebo jak vznikají?

Něco je z mé hlavy, ale nechávám se hodně inspirovat komentáři pod videi. Tam se objeví mnoho perel! Pak také čerpám z různých seriálů, jako je kupříkladu Teorie velkého třesku.

Jak je vidět, komentáře čtete. Reagujete na ty negativní?

Ze začátku jsem se s pisateli snažil komunikovat, když jsem měl jen TikTok, ale zjistil jsem, že je to úplně zbytečné. Pokud lidé napíšou něco hnusného pod jeden recept, napíšou to i pod druhý a veškeré argumenty popřou. Teď už to s nimi řeším jinak, všechny hejtry a arogantní komentátory blokuji. Nedávám ani druhé šance. A toto bych doporučoval i ostatním tvůrcům, protože mít čistý feed je dobré jak pro psychiku tvůrce, tak pro ty, kdo to čtou.

A na pozitivní komentáře naopak reagujete jak?

Jelikož jich je měsíčně mezi 25 až 30 tisíci, už to nezvládám úplně sám, ale s výpomocí pár lidí na všechny reagujeme. Je důležité, aby fanoušci viděli, že jsou pro mě jejich komentáře důležité.

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Jaroslav Vajgl nejraději vaří českou klasiku, ale nezalekne se ani zahraničních receptůFoto: Archiv Jaroslava Vajgla

Sociální sítě, a především TikTok, se většinou spojují s mladší generací. Čím si myslíte, že jste ji dokázal zaujmout?

Podle statistik rozhodně kombinací videa s mluveným slovem. Ale já nejsem jen na TikToku. Mám obsah na všech velkých sociálních sítích, díky čemuž je cílová skupina opravdu široká. Mojí hlavní výhodou je, že tvořím videorecepty, podle kterých lidé dokážou opravdu uvařit. Je v nich vše, i s nadsázkou a bez příkras.

Fanoušků máte opravdu hodně, dokonce jste díky nim opanoval letošní ročník Křišťálové lupy, a to hned ve třech kategoriích. Která pro vás byla největším překvapením?

Nejvíc mě překvapila loňská Lupa. Ani jsem původně nevěděl, že mě někdo nominoval. Dozvěděl jsem se to až poté, co mi někdo z organizačního týmu Křišťálové lupy poslal odkaz na hlasování pro fanoušky. Nakonec to dopadlo tak, že jsem vyhrál v kategorii One (wo)man show. Když jsem se pak doma zpětně podíval na statistiky prokliků sdíleného odkazu, tušil jsem, že mám i v letošním ročníku velké šance. A bylo to tak. Přišli jsme na předávání, nestihli jsme skoro ani dosednout a už jsem šel na pódium pro cenu popularity.

Existuje ještě nějaká cena, kterou byste chtěl vyhrát?

Kdepak, pro mě je ukazatelem kvality počet návštěvníků u videí. Podle toho poznám, že se to divákům stále líbí.

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Sladké recepty? To už není žádný problém!Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Vybíráte recepty na přání svých fanoušků?

To nejde. Podle počtu návrhů by se to nedalo ani stihnout. A hlavně když si někdo něco přeje, už má jasnou představu. A tu já bych nenaplnil. Skvělým příkladem jsou halušky, kterým se záměrně vyhýbám. Je mi jasné, že kdybych je natočil, dostal bych od Slováků čoud. Jde o jejich národní jídlo a samozřejmě každý z nich ho umí nejlépe.

Je ještě něco, čemu se vyhýbáte?

Kromě halušek ještě lasagním. Ani do jednoho se mi nechce, navíc to ani nejsou jídla, která bych nutně potřeboval ochutnat. Ale do halušek bych se přece jen pustil, jak jsem už kdysi avizoval na sociálních sítích, kdyby mě o ně požádala sama Zuzana Čaputová.

Takže halušky možná budou. Co dalšího nás ještě čeká?

Teď jsem třeba natočil, jak ohřívat párky. Spousta lidí si asi bude myslet, že jsem se už úplně zbláznil. Já si ale myslím, že správně ohřát párek umí tak jeden člověk z deseti. Nemyslím si, že to lidé potom v komentářích přiznají, ale věřím si, že to bude mít úspěch. Dále mě čekají kuřecí nugety jako z McDonald's, piškotová roláda s mascarpone, segedín verze 2.0 a domácí chleba.

Na kontě máte dvě kuchařky (Cháluj líp! a Cháluj ještě líp!), další nechystáte?

O třetí uvažuji, ale zatím nevím, jak ji pojmout. Zda jako best off, novinky, nebo stejně jako ty předchozí. Mají totiž unikátní koncept. Nejsou tam fotky receptů, ale QR kódy s odkazem na videorecepty, které jsem natočil. Vedle toho ještě najdete doslovný přepis, co ve videu říkám, a suroviny. Ty na sociálních sítích nesdílím, protože všechno vařím od oka.

Bylo nějaké video, které vás svým úspěchem zarazilo?

Nečekal jsem, že si tak dobře povede video o tom, jak si nechat povolit máslo a namazat si rohlík. Natočil jsem ho ze srandy a požádal umělou inteligenci, aby mě vedla při postupu. Tu komunikaci jsem pak vložil do vzniklého videa a za dva dny mělo 2 miliony zhlédnutí. To jsem fakt nečekal.

Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Který recept podle Těhotnýho kuchaře je váš nejoblíbenější?Foto: Archiv Jaroslava Vajgla

Blíží se Vánoce. Co bude na slavnostní tabuli Těhotnýho kuchaře?

Já i celá naše rodina jsme řízkoví. Akorát má paní si dá kousek kapra. Samozřejmě nesmí chybět ani klasický bramborový salát, do kterého podle mě nepatří hrášek ani salám, natož jablko!

A co popřejete našim čtenářům pod stromeček a do Nového roku?

Rozhodně nedržte přes svátky diety, ale zase nemusíte strávit se žlučníkem hodiny na pohotovosti, zvolte takový zlatý střed. A věnujte se rodině, nic důležitějšího v životě není.

Těhotnej kuchař vám pomůže stát se v kuchyni mistrem. Hned se můžete otestovat, kolik toho víte! Tušíte, kde se vzala svíčková a čemu se říkalo culifinda?

Související témata:
Křišťálová lupa

Načítám