Hlavní obsah

Proč čistit troubu? Nečistoty zhorší kvalitu pečení, zvýší spotřebu a mají negativní vliv na zdraví!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen, že špinavá trouba vypadá nepěkně, může také zbytečně zvyšovat spotřebu. O tom, že se nánosy zbytků při pečení připalují a uvolňují škodliviny, ani nemluvíme. Takže jak nejlépe a jak často troubu čistit?

Článek

Staré zapečené zbytky v troubě nejsou nic, co byste tam měli dlouhodobě nechávat. Nejen kvůli tomu, že to nevypadá dobře, ale ovlivňují i kvalitu pečení, vaše zdraví a finance.

Proč je špína v troubě problém?

Co je vlastně ona „špína“, kterou najdete v troubě? Jsou to zbytky šťávy a tuku, které vytékají nebo prskají při pečení masa, zbytky těsta nebo drobků a podobně. Najdete je hlavně na dně trouby a jako cákance na dvířkách a stěnách nebo na roštu. Nejviditelnější jsou právě na skle dvířek, na tmavém vnitřku trouby vás až tak rušit nemusí, ale i tak byste je měli pravidelně odstraňovat. Důvodů je několik.

„Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu a pokrm může být místy nedopečený. Navíc se tím zvyšuje spotřeba trouby,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značek MORA a Gorenje.

Zbytky, které se při pečení neustále přepalují, šíří do okolí uhlíkové plyny podobně jako třeba zbytky šťávy, které při grilování nakapou do ohně na grilu. Jsou to škodliviny, které mohou škodit zdraví, mohou ale ovlivnit i chuť a vůni jídla či zaplnit kuchyň kouřem a zápachem. Pokud jich je v troubě moc, mohou se dokonce i vznítit a způsobit požár.

Jak troubu vyčistit?

Pokud najdete v jinak čisté troubě čerstvou připáleninu, můžete ji vyčistit směsí kypřícího prášku s octem. Čím je připálenina starší, tím odolnější je a potřebuje agresivnější přípravek. Proto se velmi hodí, pokud trouba nabízí automatickou funkci samočištění, která vás zbaví poměrně nepříjemného drhnutí.

Aby bylo čištění co nejúčinnější, ale přitom jste troubu nepoškodili, například nepoškrábali, dodržujte pár zásad:

Troubu nahřejte – stačí teplota nad 30 °C, aby se nečistoty uvolnily a vy jste se sami nespálili. Ideální je čistit ji po každém použití a právě ve chvíli, kdy v ní je ještě zbytkové teplo, stačí většinou hadřík například s trochou octa nebo citronovou šťávou.

Nepoužívejte drátěnku ani jiné ostré předměty – troubu byste mohli poškodit. Na rošty i hodně zašpiněné plochy můžete použít například starý kartáček na zuby, který je nepoškodí, ale s mytím pomůže.

Volte speciální přípravky – vnitřek trouby je sice z odolného materiálu, ale platí to na teplo, nikoli na mechanické poškození. Proto se kromě ostrých předmětů nemají volit ani příliš abrazivní přípravky, tedy například hrubší písky. Pokud používáte agresivnější výrobky, pak pracujte raději v rukavicích, a protože se mohou vypařovat i díky nahřátí trouby, dejte pozor, abyste nevdechovali jejich výpary.

Vyzkoušejte přírodní přípravky – k odmaštění lze používat ocet, jedlou sodu, citronovou šťávu.

Před čištěním vyndejte rošty a plechy – trouba se vám bude lépe čistit. Rošty nebo plechy zatím namočte do horké vody. Pokud jsou rošty hodně mastné, použijte i na ně speciální čistič.

Nezapomeňte na skleněná dvířka – nejen vnitřek trouby dostává pečením zabrat. Nečistoty se dostanou i do vnitřních skel. Dvířka jednou za čas rozeberte a vyčistěte.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Troubu čistěte raději zahřátou, vše půjde snáz dolůFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Čištění trouby pyrolýzou

Mnoho trub má v nabídce čištění pyrolýzou, tedy při extrémně vysokých teplotách – i kolem 500 °C. „Je asi nejdokonalejší, protože beze zbytku odstraní připáleniny i připečený tuk,“ říká o technologii Darina Papáčová, odborná školitelka Whirlpool a Indesit.

Materiál trouby je dostatečně odolný, aby takovou teplotu vydržel, ale nečistoty se spálí na popel, který pak stačí jen lehce otřít hadříkem, aniž je třeba jakékoli chemie. Pyrolýza je program probíhající zhruba hodinu a půl a během něj jsou dvířka trouby většinou uzamčená – právě kvůli velmi vysoké teplotě uvnitř. Díky bezpečnostnímu sklu, které ve dvířkách je, se teplo nijak zásadně nešíří do okolí, ale raději troubu nechejte dostatečně vystydnout, než ji otevřete.

Foto: Iurii Stepanov, Shutterstock.com

Některé trouby jsou vybavené speciálními programy na čištěníFoto: Iurii Stepanov, Shutterstock.com

Čištění trouby katalýzou

Horkovzdušné trouby, které mají katalýzu, mají uvnitř i speciální porézní povrch, který je schopný vsáknout mastnotu a z prostoru trouby ji odstranit. Jednou za čas je ale zapotřebí použít speciální program čištění katalýzou, který také zahřeje troubu a mastnotu vyčistí. Pokud trouba speciální program nemá, lze ji nastavit na 250 °C a nechat asi hodinu vyhřívat (což platí i o náhradě pyrolýzy). Po vychladnutí stačí troubu vytřít hadříkem bez použití chemie.

Speciální katalytické panely se musí asi jednou za pět let vyměnit, neumí tuky absorbovat nekonečnou dobu.

Čištění trouby párou

Jestli chcete mít troubu stále čistou, můžete jí dopřát parní lázeň po každém větším pečení, při kterém se do ní dostal tuk nebo šťáva z pokrmu. Stačí, když vezmete čistý pekáč, nalijete do něj asi půl litru vody, vložíte ho do trouby a nastavíte teplotu nad 100 °C a necháte vypařovat minimálně půl hodiny. Některé trouby mají i speciální funkci, kterou stačí po umístění nádoby s vodou zapnout a vše udělají za vás. Výsledkem by mělo být „odmočení“ nečistot a následně snadnější otření.

Načítám