Hlavní obsah

Vaše ruce ohrožuje digitální nemoc. Chytnete ji u počítače, ale je i v genech

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živit se tím, že celý den sedíte u počítače a píšete na klávesnici, může vypadat jako něco, z čeho může bolet tak akorát zadek nebo záda. Ovšem jestli něco dostává také pěkně zabrat, jsou to vaše ruce.

Článek

Začíná docela nenápadně: brněním zápěstí nebo třeba křečemi v dlani. Syndrom karpálního tunelu ohrožuje skoro každého, kdo pracuje s počítačem a prosedí před monitorem hodiny denně. Nepříjemným následkům kancelářské práce se ale dá předejít.

Základní informace čtěte v článku Jak poznat syndrom karpálního tunelu a jak se léčí.

Prevence syndromu karpálního tunelu

„Syndrom karpálního tunelu řadíme mezi digitální nemoci a občas se mu říká ‚myšitida‘, neboť je důsledkem hlavně několikahodinové strnulé práce s počítačovou myší, kdy dochází v oblasti zápěstí k útlaku nervu svalů dlaně. Může být i důsledkem psaní na klávesnici,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Náchylnost k těmto potížím je dána i geneticky a lze ji zjistit i z analýzy DNA. „Díky DNA analýze, zaměřené na sportovní genetiku, odhalíte zvýšené riziko ke vzniku zranění, například Achillovy paty, ramene, kolene či jiné části těla, ale i vzniku syndromu karpálního tunelu. Podle toho si pak můžete naplánovat třeba i drobné změny, které pomohou toto riziko snížit,“ říká Iva Kotásková, Senior scientific specialist z firmy Genetify.

Co s prevencí karpálního tunelu pomůže a jak?

Abyste svým rukám ulevili, můžete si k počítači pořídit speciální vychytávky, které podpoří správné držení ruky a ramene.

Vertikální myš

Pokud trávíte u počítače šest a víc hodin denně, pak je právě pro vás vertikální myš dobrou investicí (několik z nich najdete i v tomto článku). „Pozice ruky na takové myši snižuje napětí v zápěstí a předloktí. Při práci s klasickou myší je ruka stočená směrem ke stolu, což přetáčí vřetenní kost přes loketní a může docházet k dráždění svalů, šlach a nervů. S vertikální myší se to nestává,“ vysvětluje Iva Bílková. Pro držení ruky není ideální ani to, když místo myši používáte touchpad, takže pokud ho preferujete, střídejte alespoň ruce.

Foto: Velimir Zeland, Shutterstock.com

Vertikální myš mění pozici ruky tak, že oddaluje riziko problémůFoto: Velimir Zeland, Shutterstock.com

Ergonomická podložka pod myš

Protože jsou zápěstí, dlaň, hřbet ruky a prsty při ovládání myši nepřirozeně ohnuté a tím pádem je zatěžujete, měli byste si pořídit podložku s polštářkem, který podepře zápěstí a tento úhel zmírní. Pokud by vám to bylo nepříjemné nebo nepohodlné, vyberte podložku, jež má tento výstupek dlouhý, začínající už na předloktí.

Ergonomická klávesnice

Úlevu přináší rukám i ergonomická klávesnice. „Mívá náklon jak do výšky ve tvaru vlny, tak i do písmene U. Zajistí, aby osa loket-zápěstí-ruka-prsty byla v jedné linii,“ říká fyzioterapeutka.

První pomoc při bolestech zápěstí

Jestliže vás ruka brní, nebo v ní už máte křeče, můžete si ulevit několika způsoby:

  • studené zábaly
  • protahování
  • automasáž svalů ruky a dlaně, předloktí a celé paže až po šíji. „Lze provádět pomocí míčku, tenisáku, po kterém rukou přejíždíte po celé délce,“ radí Iva Bílková.

Jestliže pociťujete silnou bolest, která nastupuje hlavně v noci, když jsou ruce v klidu, pak je na čase jít k lékaři, může to ukazovat na zánět šlach.

Načítám