Hlavní obsah

Febrilní křeče u dětí vypadají děsivě a umí rodiče vystrašit: Jak je poznat a jaká je první pomoc

Foto: Aynur_sib, Shutterstock.com

Foto: Aynur_sib, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Febrilní křeče se mohou vyskytnout u malých dětí při vysoké horečce. Přestože vypadají hrozivě, jedná se o nezávažný stav. Většinou netrvají déle než jednu až dvě minuty. Důležité je zachovat klid a chladnou hlavu.

Článek

U kojenců a malých dětí se mohou v případě vysokých teplot objevit febrilní křeče, které se projevují záškuby končetin, ztuhlostí těla a často i krátkým bezvědomím.

Co jsou to febrilní křeče

Jde o záchvat, který se může objevit v okamžiku, kdy má dítě vysokou teplotu, obvykle nad 39 stupňů Celsia. Nejčastěji těmito záchvaty trpí děti od 6 měsíců do 5 let věku.

Co je příčinou křečí

Febrilní křeče jsou reakcí dětského nezralého mozku na náhlý vzestup teploty nebo její dlouhé přetrvávání.

Jak febrilní křeče vypadají

Záchvaty trvají obvykle několik minut a vypadají děsivě, takže mohou rodiče vystrašit. Mezi první příznaky patří ztuhlost těla, záškuby končetin, dítě může být i v krátkém bezvědomí. Nereaguje na oslovení, má stočené oči vzhůru, obličej může být promodralý, dýchání je nepravidelné.

Foto: Yaoinlove, Shutterstock.com

Febrilní křeče trápí nejčastěji děti mezi šesti měsíci a pěti letyFoto: Yaoinlove, Shutterstock.com

Co dělat při febrilních křečích

V případě, že se febrilní křeče objevily, je nutné zachovat klid. Ujistěte se, že je dítě v bezpeční a nemůže spadnout na něco tvrdého. Položte ho na bok, abyste zabránili dušení. Pozorně sledujte dýchání a barvu na obličeji.

Pokud došlo k poruše vědomí, uvolněte dýchací cesty pomocí mírného zaklonění hlavy. Křeče se nesmí tlumit násilím, neotvírejte ani ústa a nic nedávejte do úst. Při febrilních křečích volejte vždy záchranku a dítě mezitím šetrně chlaďte, například vlažnými obklady či zábaly.

Foto: Olinchuk, Shutterstock.com

Febrilní křeče se mohou objevit při horečce jako obrana organismuFoto: Olinchuk, Shutterstock.com

Komplikace febrilních křečí

Závažnost horečnatého záchvatu závisí na délce trvání a také věku dítěte. Delší porucha vědomí je již nebezpečná, závažný průběh hrozí také kojencům do půl roku a u dětí s porodními komplikacemi. Proto neváhejte s voláním 155 a myslete na to, že záchranka přijede dříve, než byste dítě dovezli do nemocnice vy.

Kdy jsou febrilní křeče příznak jiné nemoci

V některých případech mohou být febrilní křeče projevem jiného onemocnění, například zánětu mozkových blan nebo epilepsie.

Prevence febrilních křečí

Základem je včasné snižování teploty a její pravidelné sledování během nemoci. Jakmile naměříte dítěti více než 38 stupňů Celsia, musíte ji začít snižovat. Nejen pomocí léků (když nezabere jeden, kombinujte ibuprofen a paracetamolum), ale také vlažnými koupele či obklady.

Dítěti oblékejte lehké oblečení, zajistěte dostatek vlažných tekutin a místnost, kde pobývá, větrejte a nepřetápějte. Žádné pocení po peřinou!

Dřívější preventivní podávání Diazepamu při horečce se nyní již běžně nedoporučuje, bylo prokázáno, že rizika převažují nad benefity. Diazepam se případně podává až při záchvatu, nejčastěji rektální formou. Rozhodně se nepokoušejte o samoléčbu. Děti s febrilními křečemi patří do nemocnice, kde by měly podstoupit neurologické vyšetření, popřípadě EEG vyšetření a očního pozadí.

Febrilní křeče

  • Příčiny: Vznikají při vysoké horečce u malých dětí jako reakce dětského nezralého mozku na vzestup teploty.
  • Projevy: Křeče se projeví jako záchvat v podobě ztuhlosti, záškubů končetin a někdy bezvědomím.
  • Komplikace: Obvykle jde o nezávažný stav, rizikové mohou být v případě kojenců do půl roku nebo dětí s porodními komplikacemi.

Odborná konzultace: MUDr. Martina Spaziererová, pediatr, EUC klinika, Kladno

Načítám