Hlavní obsah

Dříve nemoc dojiček krav, dnes hrozí spíše z myši: o prevenci a léčbě syndromu karpálního tunelu

Foto: anut21ng Stock, Shutterstock.com

Foto: anut21ng Stock, Shutterstock.com

Reklama

Brnění prstů na rukou a jejich snížená citlivost, bolest zápěstí, ale i křeče. To všechno jsou příznaky syndromu karpálního tunelu. Může být nemocí z povolání, ale i komplikací v těhotenství!

Článek

Karpální tunel je průchod mezi předloktím a dlaní, který tvoří karpální kosti a vazy. Prochází jím nervy, cévy a šlachy, které mohou některé pohyby rukou utlačovat. Utlačování středového nervu a menší prokrvení pak vede k syndromu karpálního tunelu.

Syndrom karpálního tunelu

Poznáte ho podle brnění rukou, menší citlivosti prstů, problémů s úchopem a křečí nebo trnutím v zápěstí, prstech a ruce, a to hlavně po ránu. Uleví se vám, když ruce protřepete a svěsíte, přitíží se vám, když je zvednete. Můžete mít také pocit oteklé ruky bez viditelného otoku. Bolesti mohou v pokročilejším stádiu vystřelovat i dál do lokte nebo až k rameni a v postižené ruce skoro nic neudržíte.

Proč máte potíže s karpály?

Problémy s karpály mívají asi čtyřikrát častěji ženy než muži. Pacienti se k lékaři dostaví nejčastěji mezi 40. až 60. rokem a většinou už pociťují problémy oboustranně, začínají ale většinou na dominantní ruce (nebo té, kterou řídíte myš).

I když je syndrom karpálního tunelu na seznamu nemocí z povolání, moc nedoufejte, že byste ze zaměstnavatele vymohli kompenzaci, dokazování je velmi složité – uspěje asi třetina pacientů.

I když si to většina lidí myslí, není problém s karpály doménou jen těch, kteří pracují u počítače. Původně to byla nemoc dojiček krav – tedy v době, kdy se dojilo ručně. I dnes jím trpí lidi v profesích, kde pravidelně mechanicky přetěžují zápěstí – třeba prací s ručním nářadím, například motorové pily nebo vibračních strojů. Může postihovat i hudebníky, hlavně harfenisty. Karpálům nesvědčí prostě nic, co pravidelně přetěžuje oblast zápěstí.

Syndrom karpálního tunelu může vzniknout i akutně. „O akutní formě onemocnění se mluví méně. Způsobuje ji náhlé skřípnutí nervu, ke kterému dochází při podvrtnutí nebo zlomenině, popálení nebo infekci,“ vysvětluje Jiří Madar, ortoped a tělovýchovný lékař z EUC Kliniky Ústí nad Labem. Kromě úrazu může vzniknout i v důsledku artritidy, dny, diabetu nebo nadváhy.

Problémy s karpály jsou také jedním z neduhů, které provázejí těhotenství, po porodu zmizí. V tomto případě souvisí většinou s otoky a hormonálními změnami.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Bolest zápěstí a brnění prstů, to jsou příznaky syndromu karpálního tuneluFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Jak syndrom karpálního tunelu léčit?

Pokud k lékaři přijdete v počátku onemocnění (potvrdí ho elektromagnetické vyšetření), můžete doufat v úspěch konzervativní léčby. Její součástí je omezení namáhání dlaně – s tím vám pomůže ortéza nebo tejpování. Lékař rozhodne, zda využije rázovou vlnu nebo magnetoterapii. Hodí se také dělat při práci přestávky a během nich zápěstím cvičit a uvolnit ho. Ulevit vám mohou i chladivé obklady.

Fyzioterapie nebo cvičení by mělo uvolnit svaly celé ruky. Jak na to, by vám měl ukázat odborník, protože nesprávnou manipulací si můžete uškodit. „Při bolesti dejte ruku v pěst a dělejte osmičky. Je taky vhodné zapojit ruce tak, jako by něco ždímaly,“ radí Lucie Rychetská, lektorka kurzu Tělo bez bolesti Školy fitness profesionálů Fisaf.

Co se týče léků, volí se ty proti bolesti a zánětu ve formě tablet nebo mastí či gelů. Bohužel ne vždy má ale tato terapie úspěch a pacienti musí podstoupit operaci, není to nic neobvyklého. Ta už ale naštěstí nebývá jen invazivní, ale i laparoskopická, po které je návrat do běžného života rychlejší.

Zdravá myš a podložka

Při práci s počítačem pak záleží hlavně na volbě správné myši nebo podložky. Pokud myš nepoužíváte a pracujete jen s klávesnicí, riziko nehrozí. Takže jakou myš (vybrali jsme bezdrátové) a podložku vybrat?

Foto: Archiv firem

Zleva: Logitech Lift Vertical Ergonomic, vhodná pro praváky, v Alze za 1799 Kč. DeLUX M618 mini, pro malé dlaně, v e-shopu Pracuj zdravě za 1319 Kč. Connect IT CMO-2705-DD, v e-shopu Dr. Max za 449 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Huado Set, s polštářkem z paměťové pěny, v e-shopu Fox style za 399 Kč. Trust BigFoot Gel, ergonomická, v Datartu za 179 Kč. Crystal Gel Flex, z průsvitného gelu, v e-shopu Officeo za 195 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám