Hlavní obsah

Nejvyšší ceny obědů za 20 let: Kde v republice se najíte nejlevněji a kde si připlatíte nejvíce

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběd s kolegy v nedaleké restauraci? To si nemohou dovolit všichni a rozhodně ne každý den. Polední menu totiž za poslední rok citelně zdražilo, v Praze dokonce prolomilo cenovou hranici 200 Kč.

Článek

Chodit na oběd do restaurace každý den, to si už může dovolit málokdo. Ceny jsou, i přes většinou výhodnější polední nabídku, průměrně o dvacet procent vyšší než před rokem a ve velkých městech je mnohdy umění se najíst pod 150 korun.

Jak se vyvíjely ceny v restauracích

V prosinci 2021 stál oběd v průměru 151,20 korun, v prosinci 2022 už 180,40 korun. Průměrná útrata za oběd v restauraci se za rok zvýšila o zhruba 29 korun, tedy zhruba o pětinu. Vyplývá to ze statistik společnosti Sodexo Benefity, které vycházejí z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card. „Jde o bezprecedentní růst, který za uplynulých dvacet let nepamatujeme. Příčinou jsou samozřejmě rostoucí ceny surovin, nájmů, energií, ale i nedostatek pracovních sil v gastro oboru. Obědy za loňský rok v podstatě zdražily o inflaci,“ říká Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity.

Ceny na jídelním lístku se přepisovaly během celého loňského roku postupně, třeba jen o pár korun, ale na podzim to začalo být razantnější. Pro srovnání - průměrná cena za oběd v ČR v roce 2020 byla 135,40 Kč, v roce 2021 už 151,20 Kč, v lednu 2022 byla 157 Kč a v listopadu loňského roku 173,40 Kč.

Foto: wrangler, Shutterstock.com

Skočit si na meníčko do restaurace přestalo být samozřejmostíFoto: wrangler, Shutterstock.com

Oběd v Praze přes 200 Kč

Výsledkem zdražování je, že například v Praze už v listopadu loňského roku padla hranice 200 Kč za jeden oběd (v lednu 2022 to bylo 176 Kč). Průměr v republice bylo v tu dobu 179,30 Kč. V pořadí nejvyšších cen za oběd zaplatili v listopadu hosté ve Středočeském kraji  – 193,20 Kč, na spodních příčkách jsou ceny obědů v krajích Vysočina (160,10 Kč), Ústecký (160,30 Kč) a Olomoucký (160,80 Kč).

Budou obědy ještě zdražovat?

Odborníci si myslí, že obědy v restauracích ještě podraží. Je ale otázka, jestli jim budeme jako hosté ochotni a schopni takové částky dál platit. Z dat Sodexo Benefity je vidět, že lidé místo do restaurací začali víc chodit do prodejen potravin, kde si nakoupí buď jídlo na okamžitou spotřebu, nebo suroviny na doma, které si pak jako oběd do krabičky berou s sebou druhý den do práce.

Hodně restaurací skončí

Každá mince má dvě strany, takže i pohled na zdražování v restauracích je dvojí. Host by samozřejmě chtěl jíst a pít co nejlevněji, ale majitelé a provozovatelé restaurací potřebují nejen pokrýt náklady, ale i vydělávat. A to je stále těžší. „Za posledních patnáct let udělala česká gastronomie ve všech směrech velký posun k lepšímu. Bohužel v posledních dvou letech čelíme obrovským těžkostem, nejdřív covid, teď skokový nárůst energií a dalších vstupů,“ říká šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich. Restauracím vzrostly za minulý rok náklady zatím asi o 25 % (jídlo + služby + energie) a chystá se další zdražování. Ve výsledku to znamená, že mnohé nejspíš skončí.

Reklama

Načítám