Hlavní obsah

Cena cukru láme rekordy: Proč tolik narostla a vyplatí se čekat na akci?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní bábovka, koláč se žmolenkou, ale i klasická domácí marmeláda… To všechno pořádně podraží! Může za to cena cukru, která právě trhá rekordy! Jak je to možné?

Článek

Doby, kdy jste za kilovku krystalového cukru dali kolem desetikoruny, jsou pryč. Dnes ho v akci seženete přibližně za dvacku a běžná cena přeskočila třicet korun za kilo krystalu, moučku pořídíte dokonce ještě nejméně o deset korun dráž! Proč cena cukru o tolik vyletěla?

Vývoj ceny cukru

Když se ohlédnete hodně dozadu a podíváte se do statistik, pak třeba v roce 1990 vyšla kilovka krystalu kolem 12 Kč. Ale už tehdy odborníci varovali, že cena může začít růst: především kvůli tomu, že zemědělcům pěstování cukrové řepy kvůli nízkým cenám moc nevynášelo a přestávali ji pěstovat. Naštěstí se tyto prognózy nepotvrdily a cena kilovky se pohybovala dlouhá léta kolem desetikoruny (s výjimkou krátkých cenových skoků, které se pak stabilizovaly).

Zásadnější a dlouhodobější nárůst přišel až v roce 2020, kdy už jste za kilovku dali v průměru 14 Kč, ale ve slevových akcích byla běžně za 9,90 Kč. Pro zajímavost: kilo moučky stálo tou dobou kolem 17 a ve slevách 12,90 Kč. A zatímco loni v září se cena pohybovala ještě kolem 18 korun, dnes je běžná cena krystalu kolem 33 Kč za kilogram! Kde hledat příčinu takového růstu, když patříme mezi velmoci v pěstování cukrové řepy a naše cukrovary vyrábějí víc cukru, než se u nás spotřebuje?

Foto: Yeti studio, Shutterstock.com

Cukru se u nás vyrábí dost na to, abychom byli soběstačníFoto: Yeti studio, Shutterstock.com

Ministr ukázal na obchodníky

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula při hledání důvodů náhlého zdražení cukru uvedl nárůst cen energií, ale současně ukázal prstem na obchodní řetězce, které si podle něj nastavují vysoké obchodní přirážky, tedy marže. Vycházel z údajů ČSÚ – ten srovnal cenu, za kterou výrobci prodávají cukr obchodníkům, s tou, za niž ho pak obchodníci nabízejí zákazníkům v maloobchodě: například v prosinci 2022 byla průměrná cena při nákupu 19,90 a při prodeji pak 32,23 Kč.

„Nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku,“ uvedl ministr s tím, že očekává informaci, kdy dojde ke snížení cen.

Mohou za to obchodníci a řetězce?

Reakce zástupců obchodu na sebe nenechala dlouho čekat. „Cena cukru se stanovuje na základě pravidelných každoročních tendrů s platností jeden rok, které probíhají každoročně na podzim. Během většiny celého roku 2022 obchodní řetězce držely nízkou cenu z roku 2021 bez ohledu na zvyšující se náklady. Cenu upravily až poté, co ji loni na podzim masivně navýšili dodavatelé. Většina dodavatelů cukru požadovala růst až o sto procent,“ vysvětluje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Nicméně k tomu dodává: „Toto extrémní navýšení obchodní řetězce kompenzují alespoň částečně tím, že cukr zařazují mnohem častěji do slevových akcí – v rámci nich se ho v posledním období prodalo více než 70 procent.“ Obchodníci tak dávají spotřebitelům prostor si nakoupit za příznivější ceny.

Rostoucí ceny u výrobců

O další pohled jsme požádali i agrárního analytika Petra Havla: „Důvodů zdražení cukru je mnoho. Málokdo například ví, že cukrovary musejí platit za drahé emisní povolenky – na rozdíl od všech ostatních potravinářů. Vliv má také to, že se cukrová řepa zpracovává hlavně přes zimu, která je energeticky náročnější období.“ To jsou důvody, proč vzroste cena u výrobců.

Ředitel cukrovaru: Proč musíme zdražovat?

Co ale rozdíl, který vznikne v obchodech? Mají opravdu „nemravně vysokou“ marži? „Velmi často se zaměňuje marže a zisk. Rozdíl v tom, za kolik obchodník nakoupí a za kolik pak prodá, to je marže. Zisk je to, co mu po odečtení všech nákladů zbude, a bývá až o řád nižší,“ vysvětluje Petr Havel.

Důsledek drahého cukru? Další zdražování

Snažíte se omezit spotřebu cukru na minimum, takže se z jeho rostoucí ceny až tak nehroutíte? Pak je šikovné vědět, že se bohužel promítne i do cen dalších potravin, které se bez něj neobejdou. Nahoru půjdou klasicky vyráběné cukrovinky i pekařské a cukrářské výrobky, ale třeba i med, kterým včelaři přikrmují včely, projeví se to při výrobě zavařenin a domácích džemů…

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Reklama

Související témata:
Emisní povolenky
Marže

Načítám