Hlavní obsah

Štvou vás šediny? Nechte je vyniknout! Jak překlenout období odrůstání barvy

Foto: Profimedia.cz

Zleva Jane Fonda (84 ), Diane Keaton (76) a Andie MacDowell (63)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte být šedovláskou, protože už vás nebaví vlasy neustále dobarvovat? Variantou je nechat šediny žít svým životem. Jak překlenout to nejhorší období, když máte vlasy dvou barev?

Článek

Herečky Diane Keaton (76), Helen Miren (76), Andie MacDowell (63), Tereza Hofová (42) nebo Lucie Trmíková (52). Všechny tyto ženy spojuje, že hrdě nosí svoje přirozené šediny, přestože jsou často ve světle reflektorů. Tenhle článek vás možná přesvědčí, proč je dobrý nápad nechat svou přirozenou šedou barvu vlasů vyniknout.

Foto: Profimedia.cz

Nedávno své šediny začala přiznávat i hollywoodská herečka Andie MacDowell a moc jí to slušíFoto: Profimedia.cz

Šedé vlasy mají i třicítky!

Šedivé vlasy jsou odjakživa spojovány se stářím. Každá z nás má ale okolo sebe určitě aspoň jednu kamarádku, která se už ani ne ve třiceti musí barvit. „Vlasy mi začaly šedivět docela brzy, už po třicítce bylo nutné si je dobarvovat, časem jednou za tři týdny. Samozřejmě se mi úplně nechtělo do té přechodné fáze, ale když jsem jednou potkala přesně takhle napůl šedivou, napůl hnědovlasou známou, došlo mi, že jí vlastně strašně obdivuju a závidím. A tak jsem do toho šla taky,“ říká Irena Sládečková, editorka a naše kolegyně z redakce Proženy.

Foto: Zuzana Panská

Irena Sládečková nesla odrůstající období se zdravým sebevědomímFoto: Zuzana Panská

Šediny jako svoboda

Odvahu ke změně vám můžou dodat jak celebrity, tak (ne)obyčejné ženy. Jejich fotografie shromažďuje v rámci projektu Sama sebou fotografka Remi Doe, která se rovněž řadí k stříbrovláskám: „Přiznat si svoje šediny mi dalo svobodu. Cítila jsem se být omezená nutností si každý měsíc barvit odrosty. Představa, že v tomto začarovaném kruhu budu muset setrvat mnoho dalších let, byla frustrující,“ svěřuje se fotografka.

Foto: Remi Doe

Fotografka Remi Doe se nechtěla každý měsíc dobarvovatFoto: Remi Doe

Pomoc najdete v kadeřnickém křesle

Jak ale přečkat to nejhorší období, kdy je hlava napůl šedá a napůl nabarvená? „Najděte si na tuto cestu zkušeného parťáka kadeřníka, který opravdu ví, co dělá. Jako odborník zaručí, že vám to bude slušet po celou dobu procesu, než se společně dostanete k vysněnému výsledku,“ říká Barbora Bajerová, Dyson profesionální kadeřnice ze salonu Spell.

Foto: Profimedia.cz

A takhle může třeba vypadat proměna ve stříbrovlásku podle amerického kadeřníka Jacka Martina, ke kterému se do rukou svěřila i herečka Jane Fonda Foto: Profimedia.cz

Chce to melír

Asi nejlepší strategií je všechny vlasy zesvětlit, aby ty šedivé tolik nesvítily. „Pokud jsou již odrosty šedin dlouhé několik centimetrů a zákaznice nechce ostříhat vlasy na krátko, je dobré buď jemně promelírovat vrchní část vlasů, a tím ji alespoň částečně propojit s odrůstající barvou, nebo technikou jemného mikromelíru stáhnout původní odrůstající barvu a následně vlasy natónovat do šedého odstínu podle barvy odrostu,“ vysvětluje postup kadeřník Robert Starý ze Salonu Robert Stary. „Poslední z variant zabere v kadeřnictví čtyři a více hodin, ale výsledek stojí za to!“

Kamuflujte!

Pokud nechcete jít ke kadeřníkovi, můžete využít nejrůznější tónovací masky. „Nepůsobí hluboko ve vlasu, ale pouze jej obalí zvenčí. Taková maska neodrůstá, ale vymývá se do vaší vlastní barvy,“ vysvětluje kadeřnice Barbora Bajerová.

Přechodným řešením jsou i barevné spreje, kterými můžete zakamuflovat menší odrost, nehodí se však pro dlouhodobé používání, protože se pigmenty na vlasu vrství a můžou pak tvořit fleky. Stejně tak můžete využít krycích schopností různých čepic, šátků nebo klobouků.

I když se odrůstání zdá jako dlouhá cesta, pro některé ženy stojí za to: „Prvního půl roku jsem odrosty a šediny ukrývala pod kšiltovkou. Pamatuji si, jak jsem se sama sobě nelíbila na fotkách. Ale jakmile jsem se přijala a začala mít své nové vlasy ráda, tak to mé okolí vycítilo a lidé mi je začali chválit,“ říká Remi Doe. 

Foto: Remi Doe

Fotografie, která vznikla v rámci projektu Sama sebouFoto: Remi Doe

Kašlete na okolí

Trendy ve vlasech přicházejí a odcházejí, stejně tak jako předsudky a ideály krásy. Pokud cítíte, že se v šedinách budete cítit lépe než v jiné barvě, jděte do toho, aniž byste dávaly na názor okolí. „Teď, když jsou vlasy odrostlé, je lidi tolik nekomentují, někdo si myslí, že mám melír, někdo pochválí, že mi to sluší, pro někoho jsem stále ta odvážná, komu se to nelíbí, tak spíš mlčí. A já mám vlasy zdravější, dlouhé, jako jsem už dlouho neměla, a jsem spokojená. A toho si cením nejvíc,“ dodává na závěr Irena Sládečková.

Reklama

Související témata:

Načítám