Hlavní obsah

Zásady, jak nosit červenou rtěnku na den i na večer jako Francouzky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rtěnky to měly poslední roky kvůli rouškám těžké. Je nejvyšší čas se k nim ale vrátit, snad už napořád. Osvojte si zásady, jak nosit červenou rtěnku na den i večer. Jak dosáhnout sofistikovaného francouzského vzhledu?

Článek

Čas oprášit rtěnky, které jste během pandemie zanedbávaly. Zvýrazněné rty jsou totiž tou nejlepší tečkou outfitu. Nemusí být jen červená, ale právě této nesmrtelné klasice se dnes budeme věnovat.

Jako Francouzka

Nedbalé vlasy plné objemu, jemný make-up, lehce zvýrazněné řasy a nedokonale vykroužené červené rty. To je ten pravý, ledabylý, ale zároveň sofistikovaný look, který se snažíme od Francouzek okoukat, a který nikdy nevyjde z módy. Jaké jsou zásady pro dokonalou červenou na rtech?

Foto: Profimedia.cz

Modelka, návrhářka a moderátorka Alexa Chung (38) je sice Britka, ale to nedosažitelné francouzské „je ne sais quoi“ zvládá na jedničkuFoto: Profimedia.cz

1. Připravte rty

Rtěnka vypadá dobře jen na hydratovaných rtech. Proto zkuste rty předem peelingovat. Zdá se to jako maličkost, ale udělá hodně muziky. Kromě obroušení staré a suché kůže peeling rty i vyživí, a vy tak máte skvěle připravený podklad na líčení.

Foto: Archiv firem

Zleva: Peeling na rty Barry M, 209 Kč, prodává Notino; Peeling na rty a balzám v jednom essence, 45 Kč, prodává Kup kosmetikuFoto: Archiv firem

2. Uberte se zbytkem líčení

Když se rozhodnete pro červenou rtěnku na denní nošení, se zbytkem líčení to nepřehánějte. Ideálním parťákem k rudé rtěnce je sjednocená pleť BB krémem, kterým nikdy neuděláte na pleti efekt masky. Pudru se spíš vyhněte a zrovna tak konturování, alespoň pokud se jedná o denní líčení.

Obočí upravte pročesáním gelem a oči zvýrazněte s citem řasenkou, žádné velké vrstvení! Dopřejte si rozjasňovač, nicméně pozor, aby nebyl příliš třpytivý. Použijte krémový nebo rozjasňovací tekutý korektor alias concealer. Stačí ho jen malý dotek nad lícní kosti a pod obočí.

Foto: Profimedia.cz

Pro větší rty naneste rozjasňovač i nad srdíčko horního rtu, jak to má modelka na přehlídce Brandona MaxwellaFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký rozjasňovač Lancôme, 1250 Kč, prodává Sephora; Rozjasňující korektor Dermacol, 299 KčFoto: Archiv firem

3. Slaďte rtěnku a nehty

Jste perfekcionistka, která potřebuje, aby jí barvy ladily? Sjednoťte barvu na rukou a na rtech. Červené nehty jsou stejně jako rudé rty nesmrtelné. Pokud nechcete zajít za hranici vkusu, volte červenou na kratších nehtech.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Blumarine a modelka Elsa Hosk (33)Foto: Profimedia.cz

5. Nanášejte ji prstem

Varianta pro nešikovné: Rtěnku naneste v jedné vrstvě na spodní ret a potom prstem barvu rozpracujte. Pokud potřebujete, jemným ťupkáním barvu s citem přidávejte. Nebojte se rozmazat i okraje, denní líčení pak vypadá přirozeně a mladistvě. Tenhle trik ocení nejvíc ženy s užšími rty: opticky jim dodá šťavnatost, o to víc, pokud zvolíte krémovou texturu rtěnky s lehkým leskem.

Foto: Profimedia.cz

Modelkovská inspirace: Lehký dotek barvy jako u Rosie Huntington-Whiteley (34), nebo větší intenzita, ale stále s rozmazanými okraji, podle Candice Swanepoel (33)Foto: Profimedia.cz

6. Využijte konturku

Pokud máte rty lehce asymetrické, pomozte si konturkou. Nejdřív vybarvěte celé rty rtěnkou a pak dolaďte okraje tužkou. Je to snazší, než obtahovat nenalíčené rty takhle výraznou barvou. Jen dbejte na to, abyste rty příliš nepřetáhly a aby tužka byla opravdu ostrá.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tužka na rty MAC, odstín Ruby Woo, 500 Kč; Tužka na rty Contour & Glide, trend IT UP, 50 Kč, prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

7. Ombré efekt

Pokud nemáte stejný odstín tužky a rtěnky, tím lépe! Můžete si vyzkoušet ombré efekt, který opticky rty zvětší. Máte dvě možnosti. Přechod barev vytvořte zvenčí konturkou nebo rty namalujte rtěnkou, uprostřed ji lehce umázněte kapesníčkem a místo přetřete odlišnou červenou nebo třeba oranžovou. Nezapomeňte pak rty promnout nebo přechody doladit prstem či štětečkem. Největší zvětšovací efekt bude mít kombinace tmavší vně a světlejší uprostřed rtů.

8. Večerní glam!

Večer a umělé světlo znamená přidat na líčení. V tom případě červenou rtěnku směle doplňte hnědými kouřovkami, ale pozor, nepřehánějte to na očích se třpytkami. Inspirujte se opět modelkou Rosie Huntington-Whiteley (34) a jejím nadčasovým líčením. V tomhle případě se hodí rty přesně vykreslit konturkou a rtěnkou nešetřit. Barvu naneste i v několika vrstvách a nezapomeňte rty obtisknout do ubrousku.

Foto: Profimedia.cz

Rosie Huntington-Whiteley červenou rtěnku zbožňuje a kombinuje ji nejčastěji k minimalistickým outfitům. Nebo na červený koberec k černé róbě!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám