Hlavní obsah

Elvisovy životní lásky a manažer, co skrýval kriminální minulost: Presley ožil a míří do kin!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikona, jedna z nejvýznamnějších postav v historii hudby, král rock'n'rollu. Zemřel před 55 lety, ale v těchto dnech vtančí Elvis Presley v podání Austina Butlera do kin. Rozvlní boky a zvučným barytonem zapěje Love Me Tender. Kdo byly Elvisovy životní lásky a znáte bizarní příběh jeho manažera?

Článek

Kdyby Elvis Presley nezemřel (což mimochodem tvrdí jedna z konspiračních teorií), bylo by mu 87 let. Jaká byla jeho cesta k trůnu krále rock'n'rollu?

Narodil se do velmi chudých poměrů a hudba mu v dětství nahrazovala kamarády. Zamiloval se do blues a stal se jedním z bělochů, kteří poslali černošskou hudbu do světa. První píseň natočil v roce 1953 a už o tři roky později se singlu Heartbreak Hotel prodalo přes milion kopií. Takhle kroutil boky na jevišti a fanynky šílely. 

Začal koncertovat, natáčet filmy a vystupovat v televizi. Jeho legendární pohyby pánví působily ženám zástavu srdce a konzervativnějším byly trnem v oku. Pauzu v jeho rozjeté kariéře způsobil v roce 1958 povolávací rozkaz, sloužil dva roky v Německu.

Za svůj život natočil přes 700 písní, z nichž sedmnáct se nějakou dobu drželo na prvním místě posluchačských žebříčků. Lidi milovali hlavně Suspicious Mind, In the Ghetto nebo Can't Help Falling in Love. Čtyřikrát za sebou vyprodal newyorskou Madison Square Garden. Hrál v desítkách filmů (např. Miluj mě něžně, 1956; Jdi za svým snem, 1962; Kovboj, 1969).

Ač žil svůj sen, postupně propadl drogám a alkoholu, ztloustl až na 160 kilo a zemřel v roce 1977 na předávkování ve 42 letech. Jeho sídlo Graceland v Memphisu je po Bílém domě druhou nejnavštěvovanější rezidencí v USA.

Kdo byly jeho životní lásky a kdo z jeho nejbližších byl obviněný z vraždy?

Matka: Gladys Presley (†46)

Ve filmu: Helen Thomson

Elvis pocházel z dvojčat, ale jeho starší bratr se narodil mrtvý. To způsobilo, že se k němu matka velmi přimkla a byl typickým maminčiným chlapečkem, dokonce prý sdíleli jednu postel. Jejich vztah se ještě utužil, když byl jeho otec odsouzen za padělání směnky k dvouletému vězení.

Jenže když se dostavil úspěch a Elvis se odstěhoval a obklopil novými lidmi, velmi trpěla. Zemřela ve 46 letech závislá na alkoholu. Po její smrti propadl Presley depresím a celé dny jen plakal. Tehdy začal pít.

Jeho otec Vernon pocházel z farmářské rodiny a vystřídal poměrně neúspěšně několik profesí, než ho zavřeli. Lepší časy mu nastaly až s úspěchem jeho syna, staral se mu o finance. Přežil ho o dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Ve svém hvězdném období prý vnímal rodiče trochu jako své dětiFoto: Profimedia.cz

Manželka: Priscilla Presley (77)

Ve filmu: Olivia DeJonge (24)

Poznali se v Německu, když sloužil v armádě. Jí bylo 14 a jemu o deset let víc. Mimochodem právě tady mu vojenský lékař poprve doporučil prášky, po kterých prý zhubne a na kterých se stal závislý.

Rodačka z New Yorku zde v té době žila kvůli vojenské kariéře svého otce. Mladé dívce rodiče vztah rozmlouvali, ale ona se nedala a o dva roky později se za svým milým přestěhovala do Ameriky. Média tehdy psala, že na její mravopočestnost (byla pod zákonem) ostražitě dohlíží Presleyho otec a jeho nová manželka. Jak to bylo doopravdy, nevíme, ale faktem je, že ona si dodělávala střední školu a on vystupoval, natáčel a balil ženské.

Na Priscille se mu líbilo, že si ji v jejím věku může přetvořit k obrazu svému. O Elvisovi se říká, že díky zvláštnímu vztahu s matkou neuměl navázat vztah s dospělou ženou a přitahovali ho jen velmi mladé dívky.

Brali se v roce 1967 v Las Vegas v jejích 21 letech a za devět měsíců se jim narodila dcera Lisa Marie (54). On si však i nadále užíval pozornosti jiných žen, a tak není divu, že se jeho žena cítila odsunutá na vedlejší kolej.

Nakonec přestala být poslušnou panenkou a začala se vymezovat, dokonce si našla milence. V roce 1973 se rozvedli, ale podle jejích slov byl Elvis mužem jejího života.

O čtyři roky později ho našla jeho nová snoubenka (herečka a modelka) Ginger Alden (65) na podlaze v koupelně mrtvého, oficiálně zemřel na infarkt, ale v jeho krvi se našlo vysoké množství alkoholu a drog.

Foto: Profimedia.cz

Měl rád ženy se silným make-upem a své manželce mluvil jak do líčení a účesů, tak do oblékáníFoto: Profimedia.cz

Manažer: Tom Parker (†87)

Ve filmu: Tom Hanks (65)

Mluvil o zpěvákovi jako o své atrakci a podle mnohých stál za Elvisovou slávou. Takzvaný plukovník Tom Parker si rád užíval zájem, ale dbal i na to, aby se nikdo nešťoural v jeho minulosti. Nebyl totiž Američan z Virginie, jak říkaly jeho padělané dokumenty, ale nelegální imigrant z Holandska, odkud utekl kvůli obvinění z vraždy, kterou měl spáchat ve svých 18 letech. Jeho pravé jméno bylo Andreas Cornelis van Kuijk. Sloužil v armádě, ale kvůli dezerci strávil nějaký čas ve vězení, kvůli psychickému kolapsu zase na psychiatrii a největší kariéru udělal u cirkusu, kde  drezíroval slepice.

Pak ale potkal Elvise, stal se jeho manažerem a v podstatě „ho udělal“. Dohazoval mu role ve filmech, a protože pochopil, že lidé chtějí mít kousek Elvise doma, protlačil ho do televize. Později přišel s nápadem na merchandising a hodně na tom vydělali.

Často si o svém klientovi vymýšlel různé historky a budoval mu image, zejména v době, kdy byl zpěvák na vojně. Aby na něj publikum nezapomnělo, opakovaně vystupoval v televizi s tvrzením, že podepsal smlouvu na mnoho úžasných televizních pořadů a že se mají diváci na co těšit, což v té době ještě nebyla pravda.

Proč mu nedomluvil ani jediný koncert v Evropě nebo Asii, kde byl stejně populární jako v Americe? Důvod byl jednoduchý: Tom Parker neměl pas a nemohl legálně cestovat.

Na jeho pravou identitu se přišlo až v 80. letech, kdy ho jeho sestra v Holandsku poznala v televizi. Po smrti Preslyho propadl hazardu, a ač dostával 25 % z jeho výdělků, všechno nakonec prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Jediné místo za hranicemi, kde Tom Parker domluvil Elvisovi koncerty, byla KanadaFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám