Hlavní obsah

Jan Nedvěd slaví 75: kdo mu bude dnes nejvíce chybět?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeho písně jste si broukali vy, vaši rodiče a nejspíš je u táboráku dodnes zpívají i vaše děti. Bratři Nedvědi jsou ve světě folku pojem, konec konců dokázali vyprodat strahovský stadion. Ze slavného dua už ale zbyl jen Jan, starší, asi tvrdohlavější, bohémštější z bratrů. A dnes slaví 75. narozeniny.

Článek

Odjakživa fungovali spolu. František a Jan Nedvědovi začínali v bigbeatové kapele Five Dogs, pak se přesunuli k trampským písničkám. Založili skupinu Toronto, ze které později vznikli úspěšní Brontosauři. Vystupovali i se Spirituál kvintetem. Koncem 80. let začal Jan koncertovat sám, začátkem 90. let se pak opět spojil s Františkem a vzniklo legendární duo bratrů Nedvědových.

Bratři každý jiný

Skvěle jim to ladilo, i když každý z nich byl úplně jiný. František v mnoha rozhovorech přiznal, že on je ten klidný a rozvážný, Honza naopak bohém, milovník žen a života se vším, co mu nabízí. I když tím někdy Jan svého bratra štval, sám František říkal, že kdyby takový Honza nebyl, nejspíš by nikdy nesložil tolik úžasných písní.

I přes tyto rozdíly spolu hráli dlouhé roky, složili obří množství hitů, které si zpívají nejen milovníci osad a ohňů, a stali se opravdovým fenoménem. V roce 1996 u příležitosti Honzových padesátých narozenin vyprodali pražský stadion na Strahově. Jejich Stánky, Podvod či Valčíček s nimi zpívalo přes 60 tisíc diváků! To se před nimi podařilo snad jen kapelám Rolling Stones, Pink Floyd či U2. Nedvědi jsou každopádně dodnes čeští rekordmani v počtu diváků na jednom koncertě.

Foto: SLAVOMÍR KUBEŠ / MAFRA, Profimedia.cz

V soukromém životě se Jan s Františkem často neshodli, ale na pódiu jim to fungovalo neskutečněFoto: SLAVOMÍR KUBEŠ / MAFRA, Profimedia.cz

Vztah plný rozchodů

Faktem je, že když tihle dva stáli na pódiu, byli jedno tělo, jedna duše. Hudbu milovali oba a bylo to poznat. V soukromí už ale jejich vztah tolik idylický nebyl – za život se několikrát rozkmotřili, ovšem vždy se pak zase dali dohromady. Jejich spory se netýkaly jen bohémského stylu života Jana, ale i financí a práce.

František celý život prožil po boku jediné ženy, s níž vychoval dva syny, Jan tak usedlý rozhodně nebyl. Je třikrát rozvedený, má pět dětí a nyní žije se čtvrtou manželkou Pavlínou, která je o 37 let mladší. Jejich svatba byla pompézní událostí, konala se v roce 2012 v pražské Lucerně během koncertu a přihlížely jí přibližně tři tisíce fanoušků. Byl tam i František, i když vztahu s Pavlínkou nikdy moc nefandil. Koneckonců rok po svatbě se bratři opět rozhádali a tentokrát to byla asi nejdelší pauza v jejich životě – usmířili se až nedávno.

Foto: Profimedia.cz

Jan Nedvěd v roce 2012, když si v Lucerně bral svou PavlínkuFoto: Profimedia.cz

Usmíření stihli

Vztahy s bratrem se Janovi podařilo urovnat opravdu nedávno, konkrétně letos v červnu. Tehdy se František rozhodl pro romantické gesto a obnovil manželský slib se svou ženou Marií, vedle níž prožil padesát let svého života. Na oslavu přijel právě i Jan a oběma vzdal hold. Marušku nazval andělem a bratra ministrem odolnosti a vytrvalosti. S Františkem si padli do náruče a dokonce plánovali opět společné koncerty.

Foto: Jan Vilímek / CNC, Profimedia.cz

Spory s bratrem Jan urovnal letos v červnuFoto: Jan Vilímek / CNC, Profimedia.cz

Bohužel osud to chtěl jinak. Zhruba o měsíc později František zemřel, podlehl rakovině plic. Jak moc silný a láskyplný vztah obou bratrů byl, svědčí i bolest, kterou na Františkově pohřbu Jan prožíval. Je nezpochybnitelné, že právě František bude při dnešních oslavách narozenin Janovi asi nejvíc chybět.

Foto: Profimedia.cz

Smutek a bolest skrýval Jan Nedvěd na pohřbu bratra jen velmi těžkoFoto: Profimedia.cz

Je pravda, že za vztah s o tolik mladší Pavlínkou si Jan Nedvěd vysloužil poměrně dost kritiky. Ale není rozhodně jediný. Starší nebrat! Kdo ze slavných mužů randí jen se „zajíčky“?

Reklama

Související témata:

Načítám