Hlavní obsah

Češi dokážou dobře metabolizovat alkohol. Co dalšího o nás prozradily geny?

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Genetické vyšetření si dnes můžeme koupit na internetu stejně jako šaty nebo knížku. Co všechno se o sobě můžeme dozvědět? Třeba to, jestli není na čase se zvednout z gauče nebo začít řešit potravinovou intoleranci.

Článek

Letos slavíme dvousetleté výročí velikána, jenž sepsal první zákony dědičnosti. Co by si asi pomyslel přírodovědec Gregor Johann Mendel, kdyby se ocitnul v dnešní době? A jaké predispozice by mu vyšly, kdyby nechal svůj genom prozkoumat moderními metodami? Talent objevovat vzrušující věci by to asi nebyl. Ne, že by ho český vědec neměl na rozdávání. Ale jak říká genetička Michaela Šišková v novém dílu podcastu MUDr.ování, genetické testy umí odhalit leccos, ale na co máme talent, nepoznají. Ale i tak je toho k objevování pořád ještě dost.

„Moje výsledky odhalily predispozici k vytrvalostním sportům. To mě překvapilo, byla jsem spíš lenivá, do sportu mě museli nutit,“ přiznává odbornice a dodává, že ji výsledky testů motivovaly svůj sportovní potenciál využít. Což je jedna odpověď na otázku, k čemu takové „rekreační“ genetické testování vlastně slouží. Může vás rychle navést na správnou cestu. Jestli ale doufáte, že vám geny ukážou, že příště můžete zůstat ležet, máte smůlu. Dozvíte se jen to, zda jste spíš typ na vytrvalostní, nebo silové sporty.

Nejde o dobrozdání lékaře

Testy také mohou ukázat predispozice k určitým nemocem. Jak známo, genetika ovlivňuje naše zdraví z třiceti procent, takže jde o dost významnou informaci. Na druhou stranu, predispozice ještě neznamená, že opravdu onemocníte. „Genetické testování není totéž, co diagnostika. Ale informaci můžete využít ke změně životního stylu, abyste riziko odvrátili,“ vysvětluje Michaela Šišková. Otázka ovšem je, zda zjištěná predispozice nevyvede dotyčného natolik z míry, že mu strach z nemoci přivodí jiné fyzické potíže. Však to známe, jak v těle vše souvisí se vším a stres může naše zdraví ovlivnit negativně.

Sami lékaři se k rekreačnímu genetickému testování staví různě. „Někteří výsledky akceptují, jiní s nimi moc nedokáží pracovat,“ říká odbornice a v podcastu uvádí příklad, kdy testy pomohly pacientce při operaci. Kromě zdravotní predispozice lze také zjistit status přenašeče. To znamená, že vy určitou chorobou trpět nebudete, ale máte potenciál ji přenést na další generaci.

Pozor na srdce

Genetické testy pracují na základě pravděpodobnosti, kdy se jeden vzorek srovnává s miliony jiných. Díky tomu odborníci vidí nejen jedince, ale i určitou skupinu. Mohou tedy české laboratoře udělat hypotetický vzorek našeho národa? V čem jsme na tom dobře a kde bychom si měli dát pozor? „Z výsledků vyplývá, že dokážeme dobře metabolizovat alkohol. Na druhou stranu nejen Češi, ale obecně obyvatelé této části Evropy mají predispozice k srdečně-cévním chorobám,“ říká genetička Michaela Šišková. Že jdou tyhle dvě věci trochu proti sobě, jistě není třeba dodávat. Pokud se přece jen budete ohánět tím, že vás geny předurčily k tomu, že dalšího panáka rumu tělo s přehledem zvládne, vzpomeňte si, že srdce je na tom právě opačně.

Co všechno ještě dokáže genetické rekreační testování odhalit? A je při něm vůbec prostor pro chybu? A jak je ošetřena ochrana osobních údajů? Celý rozhovor s genetičkou Petrou Šiškovou najdete v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali? Michaela Šišková vystudovala genetiku a v roce 2018 založila start-up DNA ERA, který nabízí analýzu genů a rekreační genetické testování. Úspěch v tomto segmentu jí v roce 2019 vynesl na Slovensku titul Podnikatelka roku. Po expanzi do ČR plánuje rozšířit působení firmy také na polský trh.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Související témata:

Načítám