Hlavní obsah

Bára Basiková v Bublinách: Neperspektivní vztahy, zvlášť ten toxický, jsem měla řešit dřív

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bára Basiková je hvězda showbyznysu a uznávaná umělkyně už desítky let. Vždy si zachovala zdravý nadhled a ví, kdy odejít, jako naposledy z muzikálu Jesus Christ Superstar. Spíš než ocenění a kariéru si tehdy chtěla užívat čas s dětmi. Otevřeně mluví o boji s depresemi nebo odcházení z toxického vztahu. Nejen o tom byla řeč v podcastu Bubliny.

Článek

První vystoupení v televizi absolvovala Bára Basiková (61) ve 13 letech, když diváky pořadu Zpívá celá rodina okouzlila písní Markétka a svými ďolíčky ve tváři. Vystupovala s kapelami Precedens a Stromboli, stala se hvězdou muzikálů a její Máří Magdaléna a Johanka z Arku vstoupily do dějin českého showbyznysu. Při rozhovoru jsme probraly její postoj k oceněním, milované knihy i roli ze všech nejzásadnější, tedy tu mateřskou. Ale došlo i na těžší témata: deprese, toxický vztah a nafouknutou bublinu, ze které jí bylo úzko.

Deprese a toxický vztah

Bára Basiková patří mezi známé osobnosti, které otvírají téma péče o duševní zdraví. Mluví o tom, že od dětství trpěla depresemi (aniž by to tehdy věděla a její rodiče řešili). „Mívala jsem odmala bezdůvodné propady, stavy úzkosti a strachu,“ vzpomíná a dodává, že byla melancholické a uplakané dítě bez sebevědomí. Jako každá neléčená nemoc se její deprese zhoršovala. Řešit ji začala až v dospělosti, kdy už to bylo hodně špatné. „Uvědomila jsem si ale, že nejsem blázen.“

Bára Basiková prozradila, že zpěvačka chtěla být odmalička a pořad Zpívá celá rodina byl její první úspěch: „Je kuriózní a dojemné, že se záznam zachoval, aniž by tenkrát někdo tušil, že by z té ošklivé brýlaté holčičky mohlo něco být. No, moc mně to neslušelo.“

Bubliny: Bára BasikováVideo: Proženy.cz

V rodině nenacházela příliš podporu pro své umělecké ambice a nikoho nezajímalo, že není šťastná. Maminka říkala zpěvu kdákání a na přiznání se ke smutku jí doporučila jít se projít. „Psychická nemoc není vidět, není hmatatelná. Mně pomáhalo bavit se o tom, že i další známé osobnosti měly psychické problémy.“

Otevřená je, i co se týče partnerských vztahů. „Lituji, že jsem vztahy, které se jevily už jako neperspektivní, jeden dokonce jako toxický a kritický, neřešila dřív.“ A že její blízcí viděli, jak je stále více pod vlivem partnera, ztrácí sama sebe, a neřekli jí to? Stejně by si prý nenechala poradit, musela si k zásadnímu rozhodnutí dojít sama.

Foto: Proženy.cz

Bára Basiková mluvila v Bublinách o své nejdůležitější roli i toxickém vztahu, ze kterého naštěstí dokázala nakonec odejítFoto: Proženy.cz

Slaďování práce a rodiny

Pro roli mámy se prý Bára Basiková narodila. Odmalička se ráda starala o děti v okolí a byla si jistá, že jednou jich sama bude mít spoustu. Má tři. Užívala si narození dcer-dvojčat a o pár let později syna. Jestli si něčím byla jistá, tak tím, že nechce převzít vzorce chování ze své rodiny. „Chtěla jsme být úplně jiná maminka, než byla ta moje, a dopřát dětem jiné dětství, než jsem měla já. Šťastné, demokratické, bez příkazů a trestů.“

Vzhledem k tomu, jak je téma balancu mezi prací a rodinou (nejen) u žen aktuální, nakously jsme i toto. Zvlášť proto, že často to byla právě ona, kdo do rodinného rozpočtu přispíval větší částkou. Dnes možná trochu lituje, že pracovala tolik, ale na druhou stranu všechen čas mimo práci věnovala dětem. Neměla koníčky, netrávila čas s kamarádkami.

Nafouknutá bublina? Ta o smrtelné nemoci

Za ty roky, kdy se objevuje na veřejnosti a je součástí světa showbyznysu, si už zvykla, co umí bulvár. Dětem dopřávala soukromí, ale její život se čas od času propíral.

Kdy to bylo nejhorší? V době, kdy začínala žít se svým třetím mužem, hercem Petrem Polákem. Zajímalo mě, zda tématem byl věkový rozdíl, protože byl o 16 let mladší. Nikoli! „To bylo ještě soft,“ dnes už se tomu směje. Bulvár přišel s tím, že když její muž studoval konzervatoř a měl angažmá v chebském divadle, bydlel spolu s dalšími mladými herci a jedna ze spolubydlících měla AIDS. Titulky hlásaly, že zatáhl smrtelnou chorobu do rodiny Báry Basikové. „Tehdy se mi udělalo špatně. Samozřejmě jsme to řešili s kamarádem právníkem. Ale je složité dokazovat, jak moc nám to ublížilo, o kolik práce jsme přišli.“ Pusťte si podcast Bubliny a dozvíte se víc.

A na co se Bára Basiková těší a co ji čeká v letošním roce? Mimo jiné metalové a vánoční album i oslavy 30 let od premiéry muzikálu Jesus Christ Superstar.

Načítám