Hlavní obsah

Velká rodina, nebo kariéra? Můžete mít oboje, ukazují slavné ženy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sloučit práci a rodinu? To je téma, které je pro ženy zásadní. Není vždy snadné se rozhodnout, kolik jsou které oblasti ochotné a schopné věnovat času. Ještě pořád (bohužel) si navíc musí své rozhodnutí obhájit před společností, která zatím ne vždy chápe, že ženy si o svých životech rozhodují samy.

Článek

Miliony žen po celém světě řeší denně dilema, zda se práci nevěnují příliš, na úkor rodiny, případně jestli by si nezasloužily víc času pro sebe a svou kariéru. Málokdy mají k ruce paní na úklid či chůvu, často jsou naopak na děti samy.

Lehké to ale nemají ani ženy, které nechtějí (či nemusí) jen pracovat, ale touží rovnou po tom udělat kariéru. Přestože žijeme v 21. století, je na ně pohlíženo s despektem. Články na téma „Nemůžete mít všechno a musíte se rozhodnout“ jim to neusnadňují a otázka „Kdo vám hlídá děti, když jste v práci“ také ne.

Ve vysoké politice, světě byznysu nebo showbyznysu najdeme dámy, které otevřeně říkají, že se jako pracující matky setkaly s nepochopením, nebo dokonce sexismem. Přesto se rozhodly, že si mezi prací a rodinou nebudou vybírat, ale porodí hodně dětí a zároveň se dostanou v žebříčku pracovní hierarchie co nejvýš.

Jak to funguje? Shodují se, že je důležité mít oporu v partnerovi a rodině a zásadní je perfektní plánování a nebát se říct si o pomoc. Co dál?

Simona Kijonková (44)

Je jednou z nejúspěšnějších českých podnikatelek, založila logistickou firmu Zásilkovna a je spolumajitelkou a generální ředitelkou holdingu Packeta. Dle jejích slov ji formovalo především to, že nezažila dětství v blahobytu a byla zvyklá od mládí pracovat.

Kritizuje malý počet žen ve vedení firem, ale uvědomuje si, že důvodem je i to, že v nejproduktivnějším období odchází ženy na mateřskou dovolenou. Obecně mají podle ní ženy zbytečně nízké sebevědomí, neřeknu si o povýšení a podobně, a přitom jsou pro tým obrovským přínosem a jejich přítomnost pomáhá kreativitě.

Jako trojnásobná matka vyvrací stereotyp, že ženy na vysokých postech odkládají mateřství a mají méně dětí. Ji prý děti naopak posunuly, naučila se rozlišovat priority a delegovat úkoly. Snaží se, aby pro děti byli vzorem ona s manželem, nerada by, aby vzhlížely k dnešním ikonám, influencerům.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Sbírá ocenění, má přezdívku Wonder Woman, a i když je na vrcholu, neváhá rodině naordinovat digitální a pracovní detox a na měsíc či dva vypnout počítač i telefonFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Lucie Benešová (47)

Herečka je čtyřnásobnou matkou a nemá pocit, že by ji v kariéře děti brzdily. S bývalým partnerem Filipem Blažkem (48) má syna Luciána (25), kterého v roce 2020 „oženila“. S Tomášem Matonohou (51) má syna Štěpána (16) a dceru Laru (10), navíc si osvojili dceru Sáru (23), která před pár týdny porodila holčičku Melánii. Nestárnoucí herečka, kterou můžeme vídat v seriálu Slunečná i na divadelních prknech, je tak již babičkou. Jak se jí daří dlouhodobě kloubit práci a rodinu? Výhodu spatřuje v tom, že mezi dětmi je větší věkový rozdíl a ti starší už jsou samostatné jednotky. Navíc prý je optimista a nikdy se z ničeho nehroutí.

S manželem jsou prý rovnocennými partnery a o domácnost se vždy stará víc ten, kdo je méně pracovně vytížený. Přiznala ale, že dřív doma nezavedla systém rozdělení domácích prací a raději všechno dělala sama, protože to bylo rychlejší.

Foto: Profimedia.cz

Když se Lucie Benešová vydá na akci se všemi dětmi, snachou a maminkou, je jich početná skupinaFoto: Profimedia.cz

Susan Wojcicki (53)

Když v roce 1998 zakládali Larry Page a Sergey Brin Google, pronajali si její garáž jako svou kancelář, a ona se pak brzy k jejich týmu přidala. Stála v Google u vzniku všech platforem, například u nákupu YouTube, jehož se v roce 2014 stala ředitelkou. V roce 2015 ji časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí roku.

Jako pětinásobná máma však zažila i diskriminaci a má zkušenosti se sexismem – kolegové se jí během těhotenství ptali, zda bude v práci končit, chovali se k ní s despektem a považovali ji za méně kompetentní než její mužské kolegy.

I její zásluhou je Google příjemným místem pro pracující rodiče, dostávají například 18 týdnů placené rodičovské dovolené. Ač svou práci miluje, umí vypnout a zakládá si např. na společných večeřích.

Foto: Profimedia.cz

Přestože šéfuje internetovým platformám, přiznává, že dětem čas u obrazovky omezujeFoto: Profimedia.cz

Angelina Jolie (46)

Bývalá rebelka přiznávala drogové experimenty a na krku nosila v lahvičce krev svého tehdejšího manžela Billy Bob Thorntona (66). Ale ve chvíli, kdy sama adoptovala první dítě a začala se věnovat humanitární pomoci, změnily se jí priority. Oscarová herečka je šestinásobnou mámou: tři děti porodila (otcem je Brad Pitt, 58) a tři adoptované s Pittem vychovávala. Sama říká, že klade důraz hlavně na to, aby své děti nezahrnovala blahobytem, ale učila je správnému chování a empatii. A empatická je i ona sama, protože si uvědomuje, že jí její práce dává nejen finanční zajištění, ale i svobodu a flexibilitu.

Velice dbá na své zdraví, protože tu chce být pro svou rodinu co nejdéle. Její matka zemřela v 56 letech na rakovinu vaječníků a Angelina zjistila, že je nositelkou genu BRCA1, který zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsou a vaječníků. Podstoupila proto preventivně oboustrannou mastektomii a nechala si odstranit i vaječníky.

Foto: Profimedia.cz

Jako ambasadorka OSN cestuje po celém světě a snaží se o zlepšení situace uprchlíkůFoto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyen (63)

První žena v pozici předsedkyně Evropské komise je matkou dokonce sedminásobnou. Zároveň bojuje kde může za rovnocenné postavení mužů a žen. Narodila se do bohaté rodiny, její otec byl politik. Nikdy nezažila nouzi a paní na úklid pro ni byla samozřejmost. Je vzorem pro mnoho žen ze střední a vyšší třídy, které chtějí mít hodně dětí a zároveň pracovat na vysokých postech.

Od roku 1986 je vdaná za německého lékaře a podnikatele Heiko von der Leyenena (66). Děti se jim narodily v letech 1987 až 1999. V 90. letech žili manželé kvůli práci několik let v USA a zde ji překvapilo, jak aktivní roli mohou v péči o děti hrát otcové a jak pozitivně nahlíží společnost na pracující matky. Do německé politiky vstoupila v roce 1990, ale skutečně aktivní začala být o 9 let později (tedy ve stejném roce, kdy porodila sedmé dítě). Stála např. za reformami, které prosadily změnu z mateřské na rodičovskou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Přes týden pracuje a o víkendu se věnuje rodině a milované jízdě na koniFoto: Profimedia.cz

Víte, kdo jsou nejmocnější ženy světa? Představíme vám silnou pětku. 

Reklama

Související témata:
Ursula von der Leyen

Načítám