Hlavní obsah

Rowan Atkinson slaví narozeniny: Herci stačila ke slávě jedna role, navíc se nemusel učit žádný text

Foto: Kate Green , Gettyimages.com

Foto: Kate Green , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepatří mezi herce, kteří by byli obsazováni do kasovních trháků, přesto ho znají po celém světě. Postava podivína Mr. Beana mu jako katapult k popularitě stačila. Je to štěstí, nebo prokletí? Oboje!

Článek

Šestý lednový den slaví 69. narozeniny nejroztomilejší nemluva – Mr. Bean, přesněji řečeno jeho představitel Rowan Atkinson. Tato postava se pro něj stala synonymem a není snad nikdo, kdo by si ji s ním nespojoval. Přesto stačilo málo a komikem by se nikdy nestal. I když totiž dokázal rozesmát už od dětství téměř každého, po herecké kariéře netoužil. Jeho rodiče kladli nejmladšímu ze čtyř synů na srdce, že by si měl najít zaměstnání s jistým příjmem. Navíc si, zcela správně, mysleli, že má na víc než ze sebe „dělat šaška“.

Klame tělem – má titul z elektrotechniky

I když ho všichni známe hlavně jako komediálního herce a představitele postav, kterým nebylo shůry dáno, ve skutečnosti Atkinson už od dob studií mezi svými vrstevníky, co se intelektu týče, vynikal. Jeho IQ se šplhá ke 180! Po studiích na prestižní anglické škole Oxford se rozhodoval, co dál.

Osud mu do cesty přivedl scenáristu Richarda Curtise. O Rowanově budoucnosti bylo v tu chvíli rozhodnuto. S Curtisem si totiž sedli nejen na osobní, ale i v profesní rovině a brzy začali přemýšlet, jak by mohli své ztřeštěné nápady převést do reality. Tak vznikl jejich první společný počin – sitcom Černá zmije, který slavil v Anglii nevídaný úspěch. Oba tvůrci mysleli, že nic lepšího se už stát nemůže. Jenže se zrodila postava Mr. Beana – dospělého muže s duší dítěte, který má nejlepšího přítele v plyšovém medvídkovi.

Mr. Bean mu navždy změnil život

Poprvé se Mr. Bean světu představil v roce 1990 a scénáře se kromě Curtise ujal i Atkinson. Udělal tím sám sobě medvědí službu, protože se tím jednou provždy zasadil do škatulky, ze které už se asi nikdy nevymaní (další herci jedné role). Ostatně jako velikáni, kteří mu byli při vymýšlení této postavy inspirací. „Bean je sobecký a sebestředný a neuznává vnější svět. O tom je ale většina vizuálních komiků – Stan Laurel, Charlie Chaplin nebo Benny Hill,“ svěřil se. Že si ale zvolil postavu, která téměř nemluví, může být i kvůli tomu, že dlouhá léta bojoval s koktáním.

V roce 2012 začal oslavenec uvažovat, že by nechal postavu pana Beana odejít do důchodu, protože mu připadalo trochu pošetilé, aby se i po padesátce měla tato postava chovat jako malý kluk. Současně ale o šest let později přiznal, že i když je to nepravděpodobné, i v tomto případě platí: „Nikdy neříkej nikdy.“ Není proto vyloučené, že se ještě nové díly tohoto seriálu na obrazovce objeví.

Strčil do kapsy Madonnu i Harryho Pottera

I když se dnes už drží Rowan Atkinson od Mr. Beana dál, dokáže si úspěch, který mu tato postava přinesla, náležitě užívat. Například když jeho kanál na YouTube získal víc než 10 milionů odběratelů (nyní jich má přes 37 milionů!), sám si došel pro ocenění Diamantové tlačítko. Podobně se mu daří i na Facebooku, kde má stránka Mr. Beana neuvěřitelných 140 milionů sledujících, což je mnohonásobně víc než ta Harryho Pottera nebo například Madonny! Herec si dobře uvědomuje, že bez této postavy by jistě neměl takové jmění, jakým se pyšní – odhaduje se na 130 milionů dolarů! Nejvíc investuje do rychlých aut, kterých je velký milovník.

Dokázal pobavit i královskou rodinu

Že komik dokázal svým komediálním výkonem proslavit celou Anglii, nemohlo uniknout nikomu. Byla tak jen otázka času, než to královská rodina náležitě ocení. Dočkal se v roce 2013, kdy mu byl královnou Alžbětou II. udělen Řád britského impéria. Ocenění obdržel za kariéru, kterou bavil poddané Jejího Veličenstva - a jistě i ji samotnou.

V osobním životě takové neviňátko není

Na první pohled sice Rowan vypadá, že neumí do pěti počítat, ale chyba lávky! Po třiadvaceti letech manželství s uměleckou maskérkou Sunetrou Sastry, se kterou má dceru a syna, se zakoukal do o šestadvacet let mladší kolegyně z divadla Louise Ford. Tu si sice nikdy nevzal, ale v roce 2018 přivedla na svět jeho třetího potomka. Je tak dalším z mnoha mužů, kteří opustili rodinu kvůli mladší ženě.

I když se Rowan Atkinson snažil prosadit i v jiných filmech, kromě několika epizodních úloh - například ve filmech Láska nebeská nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb, mnoho úspěchů nesklidil. Filmy o agentovi Johnny Englishovi se dokonce v zahraničí uváděly i pod názvem Mr. Bean tajným agentem, aby nalákaly diváky do kin.

Načítám