Hlavní obsah

Perličky ze života významných osobností

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O všech jste se učili ve škole. Byli to slavní spisovatelé, básníci, herci, politici, umělci... A nejspíš byste o nich i po letech dali dohromady základní informace. Ale znáte opravdové perličky z jejich života? Zajímavosti, o kterých se v učebnicích moc nepíše? Zjistěte to v našem kvízu.

Článek

Učebnice všeho druhu se jim věnují poměrně hodně, ale co si budeme nalhávat, jde o základní informace. Život slavných umělců, politiků a dalších významných osobností historie byl přitom víc než jen seznam letopočtů, románů či básní, uměleckých děl a podobně. Znáte opravdové zajímavosti ze života těchto lidí? Otestujte své znalosti!

1. Představovat Ernesta Hemingwaye (1899–1961) asi netřeba. Je to ovšem nejen nositel Nobelovy ceny za literaturu, ale také hrdina. Víte, za co si vysloužil italský Válečný záslužný kříž a Stříbrnou medaili za statečnost?
2. Účinná léčba syfilidy nebyla známá až do roku 1910, a proto této velice rozšířené pohlavně přenosné infekci podlehlo mnoho lidí. Údajně ji měl třeba i Vladimir Iljič Lenin, Jaroslav Vrchlický či Josef Mánes. Víte, který český velikán v době své smrti trpěl posledním stadiem syfilidy?
3. Král komiků Charlie Chaplin zemřel na mozkovou mrtvici 25. prosince 1977 ve věku 88 let. Jen pár měsíců po jeho pohřbu kolem něj ale zase vzniklo pozdvižení a byly ho plné noviny. Víte proč?
4. Jack Kerouac (1922–69) je jeden z nejznámějších představitelů generace beatniků, legendární je především jeho dílo Na cestě (1957). Jeho smrt ve 47 letech byla ovšem dost krutá. Víte, jak zemřel?
5. Snad nejslavnější česká spisovatelka, nekonvenční žena plná vášně, odvahy a talentu. To je Božena Němcová (1820–62). V souvislosti s ní se zmiňuje i řada mužů, s nimiž navázala přátelský či milenecký vztah. Který z následujících pánů ale mezi její milence rozhodně nepatřil?
6. Perzekuce homosexuálů bývala běžná. V roce 1895 byl ve Velké Británii jeden dodnes uznávaný velikán usvědčen z homosexuality a odsouzen k těžkým nuceným pracím. Dva roky v nelidských podmínkách sice přežil, dokonce o nich napsal slavné dílo Balada o žaláři v Readingu (1898), ale zbytek života strávil v bídě, osamělý a s podlomeným zdravím. Kdo to byl?
7. Jméno této významné panovnice je spojováno třeba se základy autorského práva, které říká, že dílo patří autorovi, nikoli tiskařům. Byla osmnáctkrát těhotná, ale třináctkrát potratila, ostatní děti se buď narodily mrtvé, nebo brzy zemřely. Udržovala lesbické vztahy, občas podlehla i kouzlu služebných. A trpěla obezitou. V roce 2018 byl natočen oscarový film inspirovaný jejím životem. Byla to...
8. Uherský král a nitranský kníže Béla I. Uherský (1016–63) z rodu Arpádovců své knížectví úspěšně bránil proti vpádům Němců, jako král razil kvalitní stříbrné mince, snížil daně a zrušil vymáhání starých dluhů. A zemřel velmi kuriózním způsobem. Jakým?
9. Albert Einstein (1879–1955) je považován za jednoho z největších géniů všech dob. A koluje o něm řada spekulací, třeba i to, že trpěl jednou genetickou vadou. Sice to nikdy nebylo prokázáno, ale stejně. Víte, která porucha mu je připisována?
10. Že se manželé v soukromí něžně oslovují, není nic neobvyklého. A týká se o i významného politika, jednoho z nejmocnějších mužů britské historie, slavného Winstona Churchilla (1874–1965). Víte, jak mu říkala jeho manželka?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Charlie Chaplin

Načítám